Current Affairs Quiz – December 19 2017

Current Affairs Quiz

1. Apple has named ___________as the head of sales for its operations in India, a key market for the iconic iPhone maker
a) Saurav Mishra
b) Steve Dowling
c) Jeff Williams
d) Michel Coulomb

Click here to View Answer
Answer d) Michel Coulomb. Apple has named Michel Coulomb as the head of sales for its operations in India, a key market for the iconic iPhone maker. He succeeds Sanjay Kaul, who has stepped down from the post. When contacted, the company confirmed the development. Coulomb is a veteran at Apple and has held various roles from 2003 onwards. Most recently, he was the Managing Director (South Asia). He also has the experience of handling the Middle East, Turkey and Africa sales team, according to his LinkedIn profile.

2. Which state government is reportedly planning to introduce blockchain technology in a bid to secure its online documents from cyber attacks?
a) Punjab
b) Maharashtra
c) West Bengal
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer c) West Bengal. The West Bengal government is reportedly planning to introduce blockchain technology in a bid to secure its online documents from cyber attacks. The mechanism presents an online ledger of digitally recorded transactions which are encrypted and connected by a network of computers. The state’s electricity distribution company’s systems were crippled by ransomware WannaCry virus earlier this year.

3. Uttar Pradesh state’s first infertility clinic at a government hospital was launched in ___________
a) Lucknow
b) Kanpur
c) Allahabad
d) Varanasi

Click here to View Answer
Answer a) Lucknow. Uttar Pradesh state’s first infertility clinic at a government hospital was launched in Lucknow at Dr Ram Manohar Lohia hospital by health minister Siddharthnath Singh. Along with the infertility clinic that will provide treatment to both male and female patients free of cost, a 6-bed cardiac unit was also dedicated to public by the minister. The infertility clinic will help poor couples in particular who cannot afford the costly treatment at private clinics. There are several infertility clinics and hospitals in the state capital in the private sector that charge high OPD fee and also the medicines are costly.

4. India’s first Mahatma Gandhi Digital Museum Store was inaugurated in __________
a) Bangalore
b) Hyderabad
c) Chennai
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer b) Hyderabad. Mahatma Gandhi Digital Museum Store to be first of its kind in the country was inaugurated in Hyderabad. The mobile store at Bapu Ghat, Langar Houz, has over 100 souvenirs, ranging from apparel, books, bags, desktop accessories, figurines, personal accessories, time pieces and writing instruments. It is an initiative of Visual Quest India, a design and technology firm based and Eternal Gandhi a corporate social responsibility initiative of the Aditya Birla Group.

5. Which country has topped the list of people living abroad at 17 million?
a) Russia
b) China
c) Bangladesh
d) India

Click here to View Answer
Answer d) India. India has topped the list of people living abroad at 17 million with about 5 million Indians residing in the Gulf region alone, according to a new UN report. Mexico, Russia, China, Bangladesh, Syria, Pakistan and Ukraine also have large migrant populations living abroad, ranging from 6 to 11 million each. In 2017, India was the largest country of origin of international migrants at 17 million, followed by Mexico at 13 million.

6. Goa liberation day was observed on?
a) December 17
b) December 18
c) December 19
d) December 20

Click here to View Answer
Answer c) December 19. Goa liberation day was observed on 19 December every year. Goa Liberation day holds great significance in the history of Goa. It signifies the day when Goa was released of Portuguese dominance by assistance from the Indian Navy. The liberation helped the people of Goa to relieve themselves from the exploitative rules of the Portuguese. The liberation also made the independence of India complete as after the British left India, Goa was the only part that remained under the British rule.

7. Which bank and the European Investment Bank will co-finance $400-million funding for renewable power generation in India?
a) Axis Bank
b) Yes Bank
c) HDFC Bank
d) ICICI Bank

Click here to View Answer
Answer b) Yes Bank. Yes Bank and the European Investment Bank will co-finance $400-million funding for renewable power generation in the country. The new financing programme will streamline financing for a range of renewable energy projects being built and operated by leading Indian corporations and private sector developers. Under this renewable power generation initiative, several solar projects in Rajasthan, Maharashtra and Karnataka have been identified.

8. Which team won the first-ever T10 Cricket League championship?
a) Kerala Kings
b) Punjabi Legends
c) Bengal Tigers
d) Maratha Arabians

Click here to View Answer
Answer a) Kerala Kings. Kerala Kings thrashed Punjabi Legends by 8 wickets at Sharjah to become the first-ever T10 Cricket League champions. Chasing 120 runs in the final, skipper Eoin Morgan along with Paul Stirling added 113 runs for the second wicket to hand Kings the victory with 12 balls remaining. The inaugural edition of the tournament saw participation from various international cricketers.

9. India finishes ______ at junior boxing championship in Germany
a) Sixth
b) Third
c) Second
d) First

Click here to View Answer
Answer d) First. The Indian junior boxing contingent finished at the top of the medal tally after the boxers clinched six gold, four silver, and one bronze medal at the fifth International Sven Lange Memorial Tournament in Germany. Boxer Bhavesh Kattamani, who won a gold in the 52kg category, was chosen as the tournament’s best boxer. India was named the tournament’s best team.

10. India bagged ____ medals in the first Wushu Sanda Asian Cup that concluded in Guangzhou, China
a) 8
b) 10
c) 12
d) 15

Click here to View Answer
Answer b) 10. India bagged as many as 10 medals in the first Wushu Sanda Asian Cup that concluded in Guangzhou, China. Praveen (48kg), Mukesh Chaoudhary (70kg), Rajender Singh (90kg), Arunpama Devi (60kg) and Vishakhaptnam Malik (70kg) won five silver medals for India. Besides, India also bagged five bronze medals through Uchit Sharma (52kg), L Budhdhachandra Singh (56kg), Rajani Deori (75kg), Y Sanathoi Devi (52kg), and Pooja Kadian (65kg).

Leave a Comment