Current Affairs Quiz – December 18 2019

Current Affairs Quiz – December 18 2019

1. Who has named as women’s Best cricketer and ODI player of 2019?
a) Smriti Mandana
b) Ellyse Perry
c) Alyssa Healy
d) Hana Mansly

Click here to View Answer
Answer b) Ellyse Perry. Ellyse Perry was named as women’s Best cricketer and ODI player of 2019. The announcement was made by the world governing body International Cricket Council (ICC).

2. Who won India Cyber Cop of the Year 2019 award?
a) V Rajendran
b) Jitender Das
c) Mohammed Hamim
d) B.P.Raju

Click here to View Answer
Answer d) B. P. Raju. He won the award for investigating and cracking a fraud case in an online entrance exam conducted by an engineering college in Rajasthan.

3. International Migrants Day is observed on ____________.
a) December 18
b) December 19
c) December 20
d) December 22

Click here to View Answer
Answer a) December 18. On 18 December 1990, the General Assembly adopted a resolution on the International Convention on the Protection of the Rights of All Migrant Workers and Members of Their Families.

4. Theme for International Migrants Day is ___________.
a) Unite Together
b) Protect Migrant
c) Rights of All Migrant
d) We Together

Click here to View Answer
Answer d) We Together.

5. UN Arabic Language Day is observed on _____________.
a) December 16
b) December 17
c) December 18
d) December 19

Click here to View Answer
Answer d) December 19. UN Arabic Language Day is observed annually on December 18. The event was established by the UN Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) .

6. Shriram Lagoo passed away at 92, is associated with________________.
a) Politician
b) Actor
c) Social Activitist
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer b) Actor. Veteran actor Shriram Lagoo passed away in Pune last night. The 92-year old actor died due to age-related ailments. Lagoo played important role in the growth of theatre movement in Maharashtra in the post-Independence era.

7. According to US Report, India secured _________rank in Largest Producer Of Scientific Articles.
a) 1st
b) 2nd
c) 3rd
d) 4th

Click here to View Answer
Answer c) 3rd. India has emerged as the world’s third largest publisher of science and engineering articles, according to a latest US report.

8. Who has been appointed as Global Board of US-India Business Council?
a) Mukesh Ambani
b) Indra Nooyi
c) Mallika Srinivasan
d) Subramani Das

Click here to View Answer
Answer c) Mallika Srinivasan. This appointment takes immediate effect as she joins a prestigious list of CEOs and executives on USIBC’s 35-member board.

9. Who has been appointed chairman of Essar Steel?
a) Aditya Mittal
b) Lakshmi Mittal
c) Dilip Oommen
d) Rayan Kumar

Click here to View Answer
Answer a) Aditya Mittal. Aditya Mittal, son of ArcelorMittal chairman Lakshmi Mittal, has been appointed as the chairman of Essar Steel after the European major along with its Japanese partner took control of the local metal maker.

10. PDS – in this “P” represents_____________.
a) Private
b) Public
c) Pre
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Public. The GoI think tank Niti Aayog on December 18, 2019, announced that it is considering options to include fish, chicken and eggs in the PDS (Public Distribution System).

11. A start to be named after Indian Woman Scientist ____________.
a) Bibha Chowdhuri
b) Anna Mani
c) Aditi Pant
d) Rohini Godbole

Click here to View Answer
Answer a) Bibha Chowdhuri. The star will be named Bibha and the orbiting exoplanet will be named Santamasa, a Sanskrit term for clouded. The move by IAU is aimed to bring the attention of the global countries to exoplanet research. Bibha Chowdhuri is a 20th-century Indian woman physicist.

Leave a Comment