Current Affairs Quiz – December 18 & 19 2020

Current Affairs Quiz – December 18 & 19 2020

Current Affairs Quiz– December 18 & 19 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. RBI imposes Rs 50 lakh fine on Urban Co-operative Bank in which state?
a) Karnataka
b) Uttar Pradesh
c) Kerala
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer c) Kerala. The Reserve Bank of India (RBI) has imposed a monetary penalty of Rs 50.00 lakh on The Urban Co-operative Bank Ltd in Kerala.

2. Mega leather park with Rs 5,850 cr investment to come up in ____________.
a) Lucknow
b) Kanpur
c) Pune
d) Chandigarh

Click here to View Answer
Answer b) Kanpur. Mega leather park to come up in Ramaipur village of Kanpur with an investment of Rs 5,850 crores. The park, part of the mega leather cluster project will create 50,000 direct jobs & indirect employment for 1.5 lakh people.

3. Who has honoured with ‘Global Visionary of Sustainable Business and Peace’ award?
a) Ratan Tata
b) Mukesh Ambani
c) Sridhar Vembu
d) Gokhule Pandeey

Click here to View Answer
Answer a) Ratan Tata. Veteran industrialist, Ratan Tata will be honoured by the Indo-Israel Chambers of Commerce for promoting innovation that supports sustainability and peace in the region, including with the Palestinians.

4. Goa Liberation Day is observed on__________.
a) December 12
b) December 14
c) December 17
d) December 19

Click here to View Answer
Answer d) December 19. Goa Liberation Day is observed on 19 December every year in India and it marks the day Indian armed forces freed Goa in 1961 following 450 years of Portuguese rule.

5. India secured______________ rank in Human Freedom Index 2020.
a) 131st
b) 149th
c) 98th
d) 111th

Click here to View Answer
Answer d) 111th. A worldwide ranking of civil, economic and personal freedom, the Human Freedom Index 2020 was released. India was placed at the 111th spot out of 162 countries. In 2019, India ranked 94 on the index.

6. ADB and India sign __________ million loan to upgrade power projects in UP.
a) $300
b) $600
c) $800
d) $900

Click here to View Answer
Answer a) $300. The Asian Development Bank (ADB) has signed $300 million loan agreement with the Government of India to upgrade rural power distribution networks in Uttar Pradesh.

7. Nehru Zoological Park is located at__________.
a) Chennai
b) Hyderabad
c) Bangalore
d) Kochi

Click here to View Answer
Answer b) hyderabad. The Hyderabad Zoo has become the first zoo in the country to receive ISO 9001:2015 Quality Management Standards Certificate.

8. ‘Pareshram’ Portal has launched by___________.
a) Jharkhand
c) Arunachal Pradesh
c) Assam
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer d) Odisha. Chief Minister of Odisha, Naveen Patnaik through a video conference, launched ‘Pareshram’ Portal along with 22 online services of Labour and Employees State Insurance Department.

9. Arabic Language Day observed globally on____________.
a) December 12
b) December 14
c) December 18
d) December 23

Click here to View Answer
Answer c) December 18. The day was established by the UN Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) in 2010 to celebrate multilingualism and cultural diversity as well as to promote equal use of all six of its official languages throughout the Organization.

10. International Migrants Day is celebrated on _____________.
a) December 12
b) December 14
c) December 18
d) December 25

Click here to View Answer
Answer c) December 18.

11. The theme for International Migrants Day 2020 is_____________.
a) Reimagining Human Mobility
b) Considering the large and increasing number of migrants
c) Treat All Equally
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Reimagining Human Mobility.

12. Hawker culture belongs to___________.
a) Malaysia
b) Singapore
c) India
d) Philipines

Click here to View Answer
Answer b) Singapore. The UNESCO (United Nations Education, Scientific and Cultural Organization) has recently recognized “Hawker” culture of Singapore and has included it under the list of intangible cultural heritage.

13. Yogasana recognized as a competitive Sport in which nation?
a) USA
b) India
c) China
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) India. This was done to spread awareness about Yoga and its benefits and help improve physical and mental wellbeing of the people.

 

Leave a Comment