Current Affairs Quiz – December 17 2019

Current Affairs Quiz – December 17 2019

1. Who won the 2019 South Asian Literature award?
a) Sujatha
b) Amitabha Bagchi
c) Nirolatha Nas
d) Fareek Hanna

Click here to View Answer
Answer b) Amitabha Bagchi. Amitabha Bagchi’s novel Half The Night Is Gone won the South Asian Literature 2019 award. Pradeep Gyawali, minister for foreign affairs of Nepal presented the award to Bagchi at the IME Nepal Literature Festival in Pokhara, Nepal.

2. Who is the new Commandant of National Defence College?
a) Santhosh Sivan
b) D Choudhury
c) Veer Singh
d) Hamiman ChakraDev

Click here to View Answer
Answer b) D Choudhury . He previously served as the Senior Air Staff Officer at the Headquarters of Western Air Command, New Delhi. He replaced Vice Admiral Srikant.

3. Who has been appointed as the CMD of NALCO?
a) Sasi Kanth
b) Thoufik M
c) Sridhar Patra
d) Ramakrisha moorthy

Click here to View Answer
Answer c) Sridhar Patra. Patra is currently serving as the Director (Finance) in the National Aluminium Company Limited (NALCO). He will be serving as the CMD of NALCO till the date of his superannuation, i.e. 31 October 2024.

4. Who has become the next chief of the Indian army?
a) Devraj Anbu
b) Anil Chauhan
c) Abhay Krishna
d) Mukund Naravane

Click here to View Answer
Answer d) Mukund Naravane. Lt General Manoj Mukund Naravane is set to become the next chief of the Indian army. The three-year tenure of the current Army Chief Bipin Rawat ends on December 31 as he retires.

5. According to World Economic Forum Report, India Secured ______th rank in Gender Gap.
a) 98
b) 100
c) 105
d) 112

Click here to View Answer
Answer d) 112. On December 17, the World Economic Forum released its report according to which India ranked 112th in terms of gender gap.

6. Which country will Host International Geological Congress 2020?
a) Australia
b) Canada
c) Geneva
d) India

Click here to View Answer
Answer d) India. India is set to host the 36th International Geological Congress (IGC) in New Delhi during the first week of March 2020. The theme for next year conference is ‘Geosciences: The Basic Science for a Sustainable Development’.

7. Bernard Arnault is the chairman of _____________.
a) Merchedez Benz
b) Louis Vuitton
c) World Bank
d) Reserve Bank of India

Click here to View Answer
Answer b) Louis Vuitton. French billionaire Bernard Arnault, the Chairman of Louis Vuitton owner LVMH, briefly became the world’s richest person surpassing Amazon CEO Jeff Bezos on Monday.

8. Which app has most downloaded app of this decade, as per data by app analytics firm App Annie?
a) Facebook
b) Whatsappd
c) Snapchat
d) Instagram

Click here to View Answer
Answer a) Facebook. Facebook was the most downloaded app of this decade, as per data by app analytics firm App Annie. Following Facebook were three apps owned by it, namely Facebook Messenger, WhatsApp and Instagram.

9. Who is the current Prime Minister of Portugal?
a) Antonio Costa
b) Corina Samson
c) Avarico Jumanta
d) Steffin John

Click here to View Answer
Answer a) Antonio Costa . Prime Minister of Portugal Mr Antonio Costa will be visiting India on a working visit from 19-20 Dec on an invitation extended by Prime Minister Narendra Modi to attend the second meeting of the Organising Committee on the celebrations for the 150th Birth anniversary of Mahatma Gandhi on 19 Dec 2019.

10. Who has been appointed as Vistara chief commercial officer (CCO)?
a) Sanjiv Kapoor
b) Palani Vel
c) Vinod Kannan
d) Arvind Kannan

Click here to View Answer
Answer c) Vinod Kannan. Vinod Kannan, chief strategy officer, will take over as the CCO at the Tata Sons and Singapore Airlines joint venture carrier.

11. Karanji Lake is located at__________.
a) Odisha
b) Punjab
c) Karnataka
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer c) Karnataka. The two-day Karanji Lake Festival began on Monday with the caretaker of the lake, Sri Chamarajendra Zoological Gardens or Mysuru Zoo.

12. Fifth EAC meeting of 15th Finance Commission held in ______________.
a) Mumbai
b) Chennai
c) New Delhi
d) Thrissur

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi . In the meeting, possible macro assumptions related to real growth, inflation, ongoing structural reforms, tax revenue including GST, adherence to Fiscal Responsibility and Budget Management Act and fiscal transparency were discussed.

13. Who has been appointed as Governor of Meghalaya?
a) R N Ravi
b) Tathagata Roy
c) Ram Singh
d) Prabu Raj M

Click here to View Answer
Answer a) R N Ravi.Nagaland Governor R N Ravi has been given additional charge of Meghalaya, a statement issued by the Rastrapati Bhavan said. “The President of India is pleased to appoint R N Ravi, Governor of Nagaland to discharge the functions of the Governor of Meghalaya, in addition to his own duties, during the absence on leave of Tathagata Roy, Governor of Meghalaya,” it said, without citing further details.

14. ____________and British oil major BP Plc ink new fuel retail JV to set up 5,500 petrol pump outlets in 5 years.
a) Tata
b) Essar
c) Indian oil corporation
d) Reliance

Click here to View Answer
Answer d) Reliance. Together, the companies plan to set up 5,500 fuel retail stations across the country, which may include the 1,378 retail outlets RIL independently runs across India at present.

Leave a Comment