Current Affairs Quiz – December 17′ 2016

Current Affairs Quiz – December 17′ 2016

1. The Municipal Corporation of which city has been selected for Digital India Silver Award?
a) Madurai
b) Chennai
c) Trichy
d) Coimbatore

Click here to View Answer
Answer d) Coimbatore. The Coimbatore City Municipal Corporation has been selected for Digital India Award instituted by Ministry of Electronics and Information Technology.

2. Who has been appointed as new Army Chief?
a) Lt Gen. Bipin Rawat
b) Lt Gen. Chandar Singh
c) Lt Gen. Veluchamy Alagarsamy
d) Lt Gen. Ajay Kumar

Click here to View Answer
Answer a) Lt Gen. Bipin Rawat. Rawat will replace General Dalbir Singh.

3. Who has been appointed as new Air Force Chief?
a) Air Marshal Sanjeev Gupta
b) Air Marshal BS Dhanoa
c) Air Marshal Dilip Bhattacharya
d) Air Marshal Kishan Kant Sharma

Click here to View Answer
Answer b) Air Marshal BS Dhanoa. Dhanoa will take over from IAF chief Arup Raha.

4. Who has been appointed as the new chief of Intelligence Bureau (IB)?
a) Sanjeev Gupta
b) Rakesh Senapathy
c) Rajiv Jain
d) Anil Dhamsana

Click here to View Answer
Answer c) Rajiv Jain. Jharkhand cadre IPS officer Rajiv Jain has appointed as the new chief of Intelligence Bureau (IB) while Anil Dhasmana will head external intelligence agency RAW.

5. Which state has become sixth in India to attain 100% Aadhaar saturation?
a) Meghalaya
b) Himachal Pradesh
c) Gujarat
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer b) Himachal Pradesh. Himachal Pradesh has achieved 100 percent Aadhar saturation on the basis of population of year 2015, making it the sixth state after Delhi, Telangana, Haryana, Punjab and Chandigarh to have achieved this milestone.

6. Asia Pacific countries have resolved to adopt __________ approach to take planning beyond city limits.
a) City On
b) Urban Go
c) Urban Plus
d) City D-Ment

Click here to View Answer
Answer c) Urban Plus. The objective is to prevent unmanageable and unsustainable urban expansion.

7. A Portal named Tarang has been launched recently by
a) Dept of Education
b) Dept of Defence
c) Dept of Finance
d) Dept of Tele Communication

Click here to View Answer
Answer d) Dept of Tele Communication. The Department of Telecom (DoT) is set to launch a portal — Tarang — with data on all mobile towers and transmitters across the country in a month that will allow a user to check the radiation compliance status.

8. Emomali Rahmon is the President of
a) Afghanistan
b) Baluchistan
c) Tajikistan
d) Kazakhstan

Click here to View Answer
Answer c) Tajikistan. India and Tajikistan have signed four agreements, including one on exchange of financial intelligence, following delegation-level talks headed by Prime Minister Narendra Modi and Tajik President Emomali Rahmon.

9. Almazbek Sharshenovich Atambayev is the President of
a) Uzbekistan
b) Baluchistan
c) Kyrgyzstan
d) Kazakhstan

Click here to View Answer
Answer c) Kyrgyzstan. Kyrgyz President Almazbek Sharshenovich Atambayev will arrive in New Delhi on a four-day visit during which he will hold wide-ranging talks with Prime Minister Narendra Modi.

10. ‘Mobicash Mobile Wallet’ has been launched by ____________.
a) HDFC
b) Axis Bank
c) State Bank of India
d) ICICI Bank

Click here to View Answer
Answer c) State Bank of India. State Bank of India (SBI) has launched ‘Mobicash Mobile Wallet’ in association with state-owned telecommunications company Bharat Sanchar Nigam Ltd (BSNL).

Leave a Comment