Current Affairs Quiz – December 16 2019

Current Affairs Quiz – December 16 2019

1. Which island w‎ill host surfing events at the 2024 Paris Olympics?
a) Tahiti
b) Papeete
c) Aure
d) Papenoo

Click here to View Answer
Answer a) Tahiti. The Polynesian island of Tahiti will host the surfing events at the 2024 Paris Olympics. The events will take place at Teahupoo.

2. Among the following, Who are the winners for the WEFs Crystal Award?
a) Deepika Padukone
b) Jin Xing
c) Theaster Gatesn and Lynette Wallworth
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above. World Economic Forum (WEF) has announced 4 winners for the 26th Crystal Award. The winners will be awarded during the opening session of the WEF Annual Meeting 2020 at Davos-Klosters, Switzerland, on January 20, 2020.

3. Who has been appointed as an additional director on the board of Reliance Capital?
a) Somasundram M
b) AN Sethuraman
c) Ajay Kumar A
d) Vishnu Raj

Click here to View Answer
Answer b) AN Sethuraman. Sethuraman, who is currently Group President of Reliance Group, and handles corporate and regulatory affairs, has been appointed an additional director with effect from December 13 and will hold office till the conclusion of the ensuing Annual General Meeting, Reliance Capital said in a regulatory filing.

4. Nation celebrates Vijay Diwas is observed on _________________.
a) December 10
b) December 12
c) December 14
d) December 16

Click here to View Answer
Answer d) December 16. The nation celebrates Vijay Diwas today to commemorate India’s victory over Pakistan in 1971 war. Rich tributes are being paid to the martyrs who laid down their lives during the war.

5. Which company has become India’s largest company?
a) Indian Oil Corporation
b) Adani
c) Reliance
d) Reserve Bank of India

Click here to View Answer
Answer c) Reliance. With a revenue of ₹5.81 lakh crore in 2018-19, the Mukesh Ambani-led conglomerate also became the first privately-held and the only other company to become India’s largest corporation apart from IOC for the first time in 10 years, Fortune India said.

6. Which company has completed acquisition of Essar Steel?
a) ArcelorMittal
b) US Steel
c) Gerdau
d) Aperam

Click here to View Answer
Answer a) ArcelorMittal. Global steel giant ArcelorMittal on Monday said it has completed acquisition of Essar Steel and formed a joint venture with Nippon Steel (AM/NS India) to own and operate the debt-ridden firm.

7. Who has been appointed as Senior Air Staff Officer- Western Air Command in IAF?
a) RJ Duckworth
b) Arpit passi
c) AS Sachinesh Nath
d) Veer Ranj

Click here to View Answer
Answer a) RJ Duckworth. Air Marshal RJ Duckworth Vishisht Seva Medal , took over as Senior Air Staff officer , Headquarters Western Air Command on 16 Dec 19.

8. India secured _________rd rank in Ease Of Doing Business.
a) 53
b) 63
c) 83
d) 93

Click here to View Answer
Answer b) 63. India ranks 63rd among 190 countries improving by 14 ranks from its rank of 77 in 2019. India has improved its rank in 7 out of 10 indicators and has moved closer to international best practices.

9. Which railway zone won energy conservation awards?
a) North Frontier Railway
b) South Frontier Railway
c) Western Railway
d) Southern Railway

Click here to View Answer
Answer d) Southern Railway. The electrical department of Southern Railway had bagged three national energy conservation awards from Bureau of Energy Efficiency.

Leave a Comment