Current Affairs Quiz – December 16 2017

Current Affairs Quiz

1. Prime Minister Narendra Modi dedicated the Tuirial Hydroelectric Power Project in ________ to the nation
a) Meghalaya
b) Manipur
c) Mizoram
d) Nagaland

Click here to View Answer
Answer c) Mizoram. Prime Minister Narendra Modi dedicated the Tuirial Hydroelectric Power Project in Mizoram to the nation. The 60 MW Tuirial Hydro Electric Power Project (HEPP) has been constructed as a Central Sector Project and implemented by North Eastern Electric Power Corporation (NEEPCO), under the administrative control of the Union power ministry. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) cleared the project for implementation in July 1998 with commissioning scheduled in July 2006.

2. Which state government inaugurated Indo-Bangla Friendship Park?
a) West Bengal
b) Uttarakhand
c) Tripura
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Tripura. Tripura Chief Minister Manik Sarkar was inaugurated Indo-Bangla Friendship Park at Chottakhola in South Tripura district. Sarkar said this park is a historic witness of friendship between Tripura and Bangladesh. The foundation stone for the 20.20 hectare park, which encompasses seven hillocks and a lake near the Trishna wild life sanctuary, was laid by the then Bangladesh Foreign Minister Dipu Moni in November 2010.

3. Oil Minister Dharmendra Pradhan inaugurated eastern India’s first Compressed Natural Gas (CNG) stations for scooters in __________
a) Rajasthan
b) Punjab
c) Gujarat
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer d) Odisha. Oil Minister Dharmendra Pradhan inaugurated eastern India’s first Compressed Natural Gas (CNG) stations for scooters in Odisha. Pradhan inaugurated two CNG stations for scooters and three-wheelers at Chandrasekharpur and Patia area. The CNG stations were part of GAIL’s Pradhan Mantri Urja Ganga and City Gas Distribution (CGD) projects in Bhubaneswar and Cuttack.

4. The RBI has imposed a penalty of ₹5 crore on __________for violating the directions issued on cheque purchase, bill discounting, and Know Your Customer (KYC) norms
a) Syndicate Bank
b) Dena Bank
c) Indian Bank
d) Punjab National Bank

Click here to View Answer
Answer a) Syndicate Bank. The RBI has imposed a penalty of ₹5 crore on Syndicate Bank for violating the directions issued on cheque purchase, bill discounting, and Know Your Customer (KYC) norms. RBI said the penalty was imposed after “considering the bank’s reply and oral submissions made in the personal hearing”. Earlier, RBI had penalised Union Bank ₹3 crore for non-compliance of KYC norms.

5. The Union Cabinet has approved the continuation of the existing Non Lapsable Central Pool of Resources (NLCPR) scheme with funding pattern of 90:10 till ________
a) 2018
b) 2019
c) 2020
d) 2021

Click here to View Answer
Answer c) 2020. The Union Cabinet has approved the continuation of the existing Non Lapsable Central Pool of Resources (NLCPR) scheme with funding pattern of 90:10 till March, 2020 with an outlay of Rs.5300.00 crore. It would enable completion of ongoing projects. The Union Cabinet also approved the introduction of new Central Sector Scheme of “North East Special Infrastructure Development Scheme” (NESIDS) from 2017-18 with 100% funding from the Central Government to fill up the gaps in creation of infrastructure in specified sectors till March, 2020.

6. Vijay Diwas was observed on?
a) December 17
b) December 16
c) December 15
d) December 14

Click here to View Answer
Answer b) December 16. Vijay Diwas is commemorated every 16 December in India, as it marks its military victory over Pakistan in 1971 during the Indo-Pakistani War of 1971, in alliance with Bangladesh Mukti Bahini. On December 16 every year, Citizens, senior officials, students & war veterans lay wreaths and remember the sacrifices of the soldiers.

7. The world’s steepest funicular railway line opened 1,300 metres above sea level in _______
a) Russia
b) USA
c) Japan
d) Switzerland

Click here to View Answer
Answer d) Switzerland. The world’s steepest funicular railway line opened 1,300 metres above sea level in Switzerland. The $52.6 million train climbs 743 metres over a span of 1,738 metres along gradients as steep as 47.7º. Its barrel-shaped carriages can adjust their floors so passengers can stand upright along steep gradients.

8. The Union Cabinet has approved the continuation of Centrally Sponsored Scheme of National Ayush Mission (NAM) from 01.04.2017 to 31.03.2020 with an outlay of _________ crore
a) 2400
b) 3600
c) 4800
d) 6400

Click here to View Answer
Answer a) 2400. The Union Cabinet has approved the continuation of Centrally Sponsored Scheme of National Ayush Mission (NAM) from 01.04.2017 to 31.03.2020 with an outlay of Rs. 2400 crore over the 3 year period. The Mission was launched in September, 2014. The NAM is being implemented by Ministry of AYUSH with the objectives of providing cost effective AYUSH Services.

9. The Union Cabinet has approved the signing of a Memorandum of Understanding (MoU) between India and _________ in the field of agriculture and fisheries
a) Mauritius
b) Sweden
c) Canada
d) Colombia

Click here to View Answer
Answer d) Colombia. The Union Cabinet has approved the signing of a Memorandum of Understanding (MoU) between India and Colombia in the field of agriculture and fisheries. The MoU provides for cooperation in the following fields of agriculture and Fisheries: Innovative agricultural practices/approaches, New agricultural mechanizations.

10. The UIDAI has temporarily barred _________from conducting Aadhaar-based SIM verification of mobile customers using eKYC process
a) Vodafone
b) Airtel
c) Idea
d) Aircel

Click here to View Answer
Answer b) Airtel. The UIDAI has temporarily barred Bharti Airtel and Airtel Payments Bank from conducting Aadhaar-based SIM verification of mobile customers using eKYC process as well as e-KYC of payments bank clients. The action follows allegations of Bharti Airtel using the Aadhaar-eKYC based SIM verification process to open payments bank accounts of its subscribers without their ‘informed consent’. UIDAI also took strong objection to allegations that such payments bank accounts are being linked to receive LPG subsidy.

11. The first ever International Wheelchair Cricket Tournament was organised in _________
a) India
b) Bangladesh
c) Nepal
d) Australia

Click here to View Answer
Answer c) Nepal. The first ever International Wheelchair Cricket Tournament was organised on December 15 in Nepal’s Kathmandu. The hooting for each of the team was heating the Tribhuwan University ground where the teams from different nations are involved in T20 series. The tournament has participation of teams from Nepal, India and Bangladesh which is supported by the Sushil Koirala Memorial Foundation and technical assistance from the Kathmandu Cricket Training Center.

12. Who won the doubles title in the Egypt Futures tennis tournament in Cairo?
a) Oleksandr Bielinskyi and Ronald Slobodchikov
b) Aryan Goveas and Arjun Kadhe
c) Grigor Dimitrov and Riccardo Bellotti
d) Caio Zampieri and Richard Gasquet

Click here to View Answer
Answer b) Aryan Goveas and Arjun Kadhe. Aryan Goveas of Mumbai and Arjun Kadhe of Pune bagged their second successive ITF doubles title in the Egypt Futures tennis tournament in Cairo. The Maharashtra duo scored a 6-7 (1), 6-1, 10-7 win over Oleksandr Bielinskyi of Ukraine and Russia’s Ronald Slobodchikov in the men’s doubles final.

Leave a Comment