Current Affairs Quiz – December 16 2016

Current Affairs Quiz

1. Indian Council of Food and Agriculture (ICFA) have presented ‘Global Agriculture Leadership Award 2016’ to _________________
a) Mukesh Ambani
b) Azim Premji
c) Sunil Bharti Mittal
d) Ratan Tata

Click here to View Answer
Answer c) Sunil Bharti Mittal. Indian Council of Food and Agriculture (ICFA) have presented ‘Global Agriculture Leadership Award 2016’ to Tata Sons interim Chairman Ratan Tata in Mumbai. According to ICFA, the Leadership Awards jury conferred on Tata the ‘Lifetime Achievements Award 2016’ for his transformational role in scaling Tata Group as the globally admired group during his stint of two decades as Chairman.

2. Who has been appointed as the Director General and CEO of the Indian Institute of Corporate Affairs (IICA)?
a) Pritam Singh
b) Sunil Arora
c) Amardeep Singh Bhatia
d) Asholi Chalai

Click here to View Answer
Answer b) Sunil Arora. Former Information & Broadcasting Secretary Sunil Arora has been appointed as the Director General and CEO of the Indian Institute of Corporate Affairs (IICA). IICA focuses on matters impacting functioning of corporate and work towards capacity building with various stakeholders including regulators and professionals, among other activities.

3. Who has been appointed as Deputy Secretary-General of the United Nations?
a) Amina Mohammed
b) Maria Viotti
c) Kyung-wha Kang
d) Judy Wakhungu

Click here to View Answer
Answer a) Amina Mohammed. Nigeria’s minister of Environment, Amina Mohammed has been appointed Deputy Secretary-General of the United Nations by the Secretary-General designate, Antonio Guterres. The Correspondent of the News Agency of Nigeria (NAN) in New York, reports that Guterres also announced the duo of Ms. Maria Viotti of Brazil and Ms. Kyung-wha Kang of the Republic of Korea into high-profile positions at the UN.

4. Who has been chosen by President-elect Donald Trump to be the next US Ambassador to Israel?
a) Richard Henry Jones
b) James B. Cunningham
c) David M. Friedman
d) Daniel C. Kurtzer

Click here to View Answer
Answer c) David M. Friedman. President-elect Donald J. Trump has named David M. Friedman, a bankruptcy lawyer, who is nominee for ambassador to Israel, elevating a campaign adviser who has questioned the need for a two-state solution and has likened left-leaning Jews in America to the Jews who aided the Nazis in the Holocaust.

5. India’s first residential transgender school to come up in ______________
a) Chennai, Tamil Nadu
b) Mumbai, Maharashtra
c) Bangalore, Karnataka
d) Kochi, Kerala

Click here to View Answer
Answer d) Kochi, Kerala. Sahaj International School in Kochi will be initiated the first residential transgender school in the country by transgender activists Vijayaraja Mallika, Maya Menon and Faisal CK. The school will initially accommodate 10 transgenders, who will study under the National Open School system. The school will be inaugurated on December 30 by transgender rights activist and artist Kalki Subramaniam.

6. ______________will provide free LPG connections to those BPL families, who were missed in the 2011 Socio Economic Caste Census on the lines of Pradhan Mantri Ujwala Yojana
a) Punjab Government
b) Bihar Government
c) Odisha Government
d) Gujarat Government

Click here to View Answer
Answer a) Punjab Government. The Punjab Cabinet has gave its approval to provide free LPG connections to those BPL families, who were missed in the 2011 Socio Economic Caste Census (SECC) on the lines of Pradhan Mantri Ujwala Yojana. A decision to this effect was taken this evening in a Cabinet meeting chaired by Chief Minister Parkash Singh Badal. It was informed that the State Food, Civil Supplies and Consumer Affairs department has an E-PDS portal and the detail of beneficiaries under Household Priority and Antodaya Yojana has been uploaded.

7. Which state became the first state in the country to launch Mahila Police Volunteer (MPV) initiative for safety of women?
a) Maharashtra
b) Haryana
c) Nagaland
d) Andra Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Haryana . The Mahila Police Volunteer initiative was launched in Haryana by launching the initiative in Karnal and Mahendragarh districts, Haryana became the first state to adopt this scheme. Originally conceived by the Union Ministry of Women & Child Development, Mahila Police Volunteer is a joint initiative with the Union Ministry of Home Affairs. Haryana has inducted the first batch of 1000 Mahila Police Volunteers. These volunteers have already been trained by the state State Police Authorities on their role and responsibility.

8. ____________ government has initiated a project to make River Island Majuli the country’s first ever Carbon Neutral district by 2020
a) Assam
b) Meghalaya
c) Tripura
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer a) Assam . Assam government has initiated a project to make River Island Majuli the country’s first ever Carbon Neutral district by 2020. The project titled ‘Sustainable Action for Climate Resilient Development in Majuli’ (SACReD, Majuli) has been initiated by Assam’s department of Environment and Forest and was launched by Additional Principal Chief Conservator of Forest (Biodiversity and Climate) A K Johari at Majuli.

9. Which state government launched Annapurna Rasoi scheme, under which the state government will provide breakfast for ₹5 and lunch and dinner for ₹8 to the poor?
a) Telangana
b) West Bengal
c) Himachal Pradesh
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer d) Rajasthan . The Rajasthan government has launched the Annapurna Rasoi scheme, under which mobile kitchens will serve meals at economic rates in different part of the city. Chief Minister Vasundhara Raje flagged off two Annapurna Kitchens on Thursday at Jaipur Municipal Corporation headquarters and said many people will benefit from it. The mobile kitchens will offer breakfast at Rs. 5 and meals for Rs. 8. Initially, 80 such mobile kitchens will be catering to people across 12 cities of the state.

10. An Indian-American woman _________________ has been elected the new mayor of Californian city Cupertino
a) Aruna Miller
b) Nikki Haley
c) Savita Vaidhyanathan
d) Kamala Harris

Click here to View Answer
Answer c) Savita Vaidhyanathan. In a first, an Indian-American woman has been elected the new mayor of Californian city Cupertino, the worldwide headquarters of Apple. Savita Vaidhyanathan, a Cupertino resident for more than 20 years, was sworn in last week in a ceremony attended by her mother who had flown in from India. She takes over from Barry Chang who had served as mayor from 2015. Vaidhyanathan was working as a high school Maths teacher and an officer in a commercial bank.

11. India has been ranked ______ in innovation destination in Asia in terms of the number of innovation centres
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth

Click here to View Answer
Answer a) First . India has emerged as the most preferred destination for innovation in Asia and third biggest globally, with ‘Silicon Valley’. India has been ranked as the No. 1 innovation destination in Asia and No. 2 in the world for new innovation centres. Nine new innovation centres were opened in the country during the period, taking the total number of innovation centres to 25. The US leads the list with 146 centres, followed by Britain with 29 and India is at the third place with 24 centres.

12. India has been ranked _____in the world for new innovation centres
a) Seventh
b) Fifth
c) Second
d) Eighth

Click here to View Answer
Answer c) Second . India has emerged as the most preferred destination for innovation in Asia and third biggest globally, with ‘Silicon Valley’. India has been ranked as the No. 1 innovation destination in Asia and No. 2 in the world for new innovation centres. Nine new innovation centres were opened in the country during the period, taking the total number of innovation centres to 25. The US leads the list with 146 centres, followed by Britain with 29 and India is at the third place with 24 centres.

13. 5th Edition of India-Arab partnership conference held in _______________
a) Doha, Qatar
b) Tunis, Tunisia
c) Manama, Bahrain
d) Muscat, Oman

Click here to View Answer
Answer d) Muscat, Oman. The 5th India-Arab Partnership Conference will be held in Muscat and Oman. The two-day conference, to be held from December 14, will be organised by the Oman Foreign Ministry, Arab League Secretariat in association with the Ministry of External Affairs in India aiming to boost economic ties between India and Arab countries. Other collaboration partners include the Federation of Arab Businessmen (FAB) and the General Union of Arab Chambers of Commerce and Industry and Agriculture (GUCCIA).

14. Paytm has announced a program______________________ to increase the digital inclusion in the country
a) Give One Take One
b) Each One Teach One
c) Each One Take One
d) Pay One Teach One

Click here to View Answer
Answer b) Each One Teach One. Paytm has announced a program Each one teach one to increase the digital inclusion in the country wherein it is calling upon consumers and merchants across India to teach others on how to use Paytm to pay and accept money. The campaign is aimed at transforming user behaviour and further accelerating the country’s ongoing shift from cash to digital payments. As a part of the drive, Paytm has also announced an incentive including Rs. one crore grand prize along with additional prizes like motorcycles, smart phones, laptops and other exciting gifts.

15. The tenth Evening of Cheese festival held in _____________
a) Mumbai
b) Washington
c) London
d) Tokyo

Click here to View Answer
Answer c) London . The tenth Evening of Cheese festival, wherein visitors could sample different varieties of cheese and chat with experts, took place in London. The festival had free admission, but some people complained of overcrowding. There was also a protest by vegans, who allegedly hurled insults at the attendees.

16. Which country has become the first country in the world to legally offer “three-parent baby” fertility treatments?
a) Australia
b) India
c) Poland
d) Britain

Click here to View Answer
Answer d) Britain . Britain has become the first country in the world to legally offer “three-parent baby” fertility treatments after regulators gave the green light. The technique, which uses DNA from two women and a man, would allow mothers who carry disease-causing mutations in their mitochondrial genes to give birth to children free of the illness.

17. _____________is the worst country for journalists in the world
a) Turkey
b) Pakistan
c) Iran
d) India

Click here to View Answer
Answer a) Turkey . Turkey is the worst country for journalists in the world, with almost one-third of all journalists in Turkey currently under detention, a study by Committee to Protect Journalists found. The study highlighted that 2016 is the worst year for media freedom since records began in 1990. Turkey has detained over one lakh people after a failed military coup in July.

18. Who became the youngest cricket player to complete 11,000 Test Runs?
a) Virat Kohli
b) Hashim Amla
c) Alastair Cook
d) Steven Smith

Click here to View Answer
Answer c) Alastair Cook. England Captain Alastair Cook became the youngest player to complete 11,000 Test runs, reaching the milestone during the Chennai Test against India. The 31-year-old is also the fastest in terms of time to achieve the feat, taking 10 years 290 days from his debut. Cook overtook Ricky Ponting and Jacques Kallis, who reached the milestone aged 34.

19. Bernard Fox who passed away recently was a/an
a) Economist
b) Journalist
c) Politician
d) Actor

Click here to View Answer
Answer d) Actor . Veteran Hollywood actor Bernard Fox has died. He was 89. The Welsh-born performer, who starred in Bewitched and Hogan’s Heroes, passed away from heart failure at a Los Angeles-area hospital. His first acting role was on the first series to be broadcast on commercial television in the UK – Sixpenny Corner in 1955. He worked steadily in British TV before crossing the Atlantic and carving out a similar career as a jobbing actor in the USA.

Leave a Comment