Current Affairs Quiz – December 16 & 17 2021

Current Affairs Quiz – December 16 & 17 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2021 PDF and Current affairs quiz PDF .

Current Affairs Quiz


1. Who has been honoured with Ngadag Pel gi Khorlo recently?
a) Xinping
b) Narendra Modi
c) Vladmir Putin
d) Ramnath Kovind

Click here to View Answer
Answer b) Narendra Modi. Bhutan has honoured PM Modi with its highest civilian award, Ngadag Pel gi Khorlo. Bhutan’s Prime Minister Lotay Tshering has announced PM Modi’s name for Bhutan’s highest honour.

2. Who has been honoured with Sports Journalists’ Federation of India (SJFI) Medal 2021?
a) Kapil Dev
b) Sunil Gavaskar
c) Sachin Tendulkar
d) Sourav Ganguly

Click here to View Answer
Answer b) Sunil Gavaskar. SJFI Medal is the highest honour of SJFI. SJFI was founded on 27th February 1976 at the Eden Gardens, Calcutta (now Kolkata), West Bengal.

3. Who has been named Time Magazine’s 2021 Athlete of the Year?
a) Sunisa Lee
b) Simone Biles
c) Gabby Douglas
d) Aly Raisman

Click here to View Answer
Answer b) Simone Biles. She is the world’s most decorated gymnast and a four-time Olympic medalist.

4. Who is the Author of ‘Raj Kapoor: The Master At Work’ book?
a) Rahul Rawail
b) Gokulnath Banerjee
c) Krishna Kumar
d) Sashi Tharoor

Click here to View Answer
Answer a) Rahul Rawail. Vice President of India, M Venkaiah Naidu has released the book titled ‘Raj Kapoor: The Master At Work’ authored by Rahul Rawail.

5. Who has been appointed as the Director General of Software Technology Parks of India?
a) Akash Chopra
b) Arvind Kumar
c) Ashutosh Gupta
d) Arjun Chopra

Click here to View Answer
Answer b) Arvind Kumar. Software Technology Parks of India is an autonomous body under the Ministry of Electronics & Information Technology Government of India.

6. Who has assumed the charge as the chairman of the Chiefs of Staff Committee that comprises the three service chiefs?
a) Army Chief General M.M. Naravane
b) Army Chief General K.L. Narayanan
c) Army Chief General R.J. Sadanandh
d) Army Chief General K.M. Manoj Singh

Click here to View Answer
Answer a) Army Chief General M.M. Naravane.

7. BMW has partnered with _______ to develop electric vehicles.
a) Hero
b) TVS
c) Bajaj
d) Maruti

Click here to View Answer
Answer b) TVS.

8. GOI has granted ‘In-Principle’ approval to set up largest nuclear power generating site in ___________.
a) Maharashtra
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer a) Maharashtra. The approval to the nuclear power reactors has been accorded to a site in Maharashtra’s Jaitapur which will make it the largest nuclear power generating site in India with a total capacity of 9,900 MW.

9. Askot Wildlife Sanctuary is in which Indian State?
a) Karnataka
b) Kerala
c) Uttarakhand
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer c) Uttarakhand. Ministry of Environment, Forest, and global climate change (MoEF&CC) proclaimed Askot Wildlife Sanctuary as Eco-sensitive Zone.

10. Which state topped the list of ‘Index on Foundational Literacy and Numeracy’ among large states?
a) Karnataka
b) Maharashtra
c) West Bengal
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer c) West Bengal. Kerala secyred the top spot in the ‘small states category’.

11. The venue for seventh edition of the India International Science Festival is _______.
a) Goa
b) Kerala
c) Maharashtra
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer b) Kerala. The theme of the 4-day science festival is ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ – “Celebrating Creativity, Science, Technology, and Innovation for a prosperous India.”

Leave a Comment