Current Affairs Quiz – December 14 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been recognised as a Visionary eduLEADER of India?
a) Priya Chitkara
b) Geetha Chitkara
c) Madhu Chitkara
d) Aruna Chitkara

Click here to View Answer
Answer c) Madhu Chitkara. Chitkara University Vice-Chancellor Dr. Madhu Chitkara has been recognised as a Visionary eduLEADER of India by Former President Pranab Mukherjee during the ReTHINK INDIA Fifth Estate Summit 2017 at Civil Services Officers’ Institute (CSOI), New Delhi on December 11. ReTHINK INDIA was focussed on creating an Honor Roll Call of Visionary eduLEADERS for the Year 2017. The Honor roll call was announced by Mukherjee during The Fifth Estate Summit of National Convention of eduLEADERS and eduPRENEURS in Higher Education.

2. To promote organ donation in state, which state government would establish an organ and tissue transplant organisation?
a) Haryana
b) Kerala
c) Maharashtra
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer a) Haryana. To promote organ donation in Haryana, the state government would establish a organ and tissue transplant organisation at the Pt. Bhagwat Dayal Sharma Post Graduate Institute of Medical Sciences (PGIMS) in Rohtak. Chief Minister Manohar Lal Khattar has approved a proposal to set up the state organ and tissue transplant organisation (SOTTO) and directed officers to establish it by January 31.

3. Who unveiled a new logo for the Kumbh Mela that is scheduled to be held in Allahabad in January 2019?
a) Keshari Nath Tripathi
b) Om Prakash Kohli
c) Narinder Nath Vohra
d) Ram Naik

Click here to View Answer
Answer d) Ram Naik. Uttar Pradesh governor Ram Naik has unveiled a new logo for the Kumbh Mela that is scheduled to be held in Allahabad in January 2019. The new Kumbh logo comprises temples, saints, rivers, kalash (pitcher) and the swastik among other things. The 2013 Kumbh logo featured kalash. The UNESCO has declared the Kumbh as a world heritage, realising the importance of the event.

4. Chandigarh administrator ___________has launched Chandigarh smart city cards
a) Praful Khoda Patel
b) V. P. Singh Badnore
c) Farooq Khan
d) Devendra Kumar Joshi

Click here to View Answer
Answer b) V. P. Singh Badnore. Chandigarh administrator VP Singh Badnore has launched Chandigarh smart city cards. While registrations begin, the software launch will take place on Good Governance Day on December 25. The Chandigarh smart city card is a personalised card with the photograph and other details of the user. Launched by the UT administration in collaboration with the Bank of India, it can be used to make payments for various government and commercial utilities besides as a valid identity proof.

5. A petition website ____________ has been launched for complaints against receiving continuous Aadhaar-linking calls and texts.
a) Complaintforme.in
b) Fightforme.in
c) Speakforme.in
d) Talkforme.in

Click here to View Answer
Answer c) Speakforme.in. Activists against the Aadhaar-linking drive have started a website called Speakforme.in to help frustrated citizens. People can file complaints against being continuously pestered via calls and texts about linking their Aadhaar numbers with various services.

6. Prime Minister Narendra Modi has dedicated submarine _________to the nation
a) INS Kalvari
b) INS Arihant
c) INS Viraat
d) INS Tarini

Click here to View Answer
Answer a) INS Kalvari. Prime Minister Narendra Modi has dedicated submarine INS Kalvari to the nation. The submarine was built in India with co-operation from France. Kalvari underwent around 120 days of extensive sea trials and tests for various equipment before being commissioned. It is a conventional submarine whose main power source is diesel and electricity. The submarine is designed by French naval defence and energy company DCNS built by Mazagon Dock Limited (MDL) in Mumbai.

7. The India-assisted emergency ambulance service in ________would be further expanded in seven more provinces
a) Bangladesh
b) Nepal
c) Afghanistan
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer d) Sri Lanka. The India-assisted emergency ambulance service in Sri Lanka would be further expanded in seven more provinces, Prime Minister Ranil Wickremesinghe has proposed to the Cabinet. India launched the emergency ambulance service in July, 2016 for western and southern provinces of Sri Lanka through an outright grant of USD 7.6 million to uplift and improve medical facilities in the island.

8. World’s first hospital exclusively for camels opened in ________
a) New Delhi
b) Dubai
c) Tokyo
d) London

Click here to View Answer
Answer b) Dubai. A $10.9 million (approximately ₹70 crore) hospital exclusively for camels, believed to be the first of its kind in the world, has recently opened in Dubai. The Dubai Camel Hospital features operating theatres, state-of-the-art medical equipment and a mini race track. The hospital intends to help in the research and development of camel medicine.

9. Sri Lanka has become the ______ nation to accede to the anti-personnel mine ban convention
a) 154th
b) 160th
c) 163rd
d) 169th

Click here to View Answer
Answer c) 163rd. Sri Lanka has become the 163rd nation to accede to the anti-personnel mine ban convention, fulfilling the pledge it made last year to join the international community in supporting the ongoing landmine clearance programme. The Convention on the Prohibition of the Use, Stockpiling, Production and Transfer of Anti-Personnel Mines and on Their Destruction, commonly referred to as the Mine Ban Treaty or Ottawa Treaty, was adopted on September 18, 1997 at the Diplomatic Conference on an International Total Ban on Anti-Personnel Land Mines at Oslo, Norway.

10. International Herbal Fair held in ________
a) Hyderabad
b) Bhopal
c) Pune
d) Indore

Click here to View Answer
Answer b) Bhopal. Some rare medicinal herbs would be on display during the seven-day International Herbal Fair being organised in Bhopal from December 14. Union Minister for Environment, Forests and Climate Change Dr Harsh Vardhan will inaugurate this fair at the Lal Parade Ground. About 300 stalls of rare herbs from various districts and other states would be available for sale during the fair. Workshops and Ayurveda medical camps would also be organised.

11. Energy Conservation Day was observed on?
a) December 14
b) December 15
c) December 16
d) December 17

Click here to View Answer
Answer a) December 14. The Energy Conservation Day is organized on 14th December each year by Bureau of Energy Efficiency (BEE), under Ministry of Power, with an aim to demonstrate India’s achievements in energy efficiency and conservation, while working for its ambition of holistic development as part of the nation’s overall effort towards climate change mitigation. As part of its awareness outreach, BEE recognizes and encourages endeavours of industries in reducing energy consumption by felicitating them with National Energy Conservation Awards. BEE also awards prizes to the national winners of the annual National Painting Competition on Energy Conservation.

12. Reserve Bank of India has initiated a ‘prompt corrective action’ against which bank recently?
a) Syndicate Bank
b) Vijaya Bank
c) Andra Bank
d) Corporation Bank

Click here to View Answer
Answer d) Corporation Bank. The state-run Corporation Bank stated that the Reserve Bank of India (RBI) has enforced restrictions on it under the prompt corrective action (PCA) on account of steep rise in bad loans and the need to raise capital. The lender’s net non-performing loans have crossed 10 percent and it incurred a loss of Rs 1,035 crore in the second quarter of fiscal 2018.

13. Which stadium is all set to host the final of the Ranji Trophy of the 2017-18 season?
a) Wankhede Stadium
b) Holkar Stadium
c) Green Park Stadium
d) Barabati Stadium

Click here to View Answer
Answer b) Holkar Stadium. The Holkar Stadium in Indore is all set to host the final of the Ranji Trophy of the 2017-18 season. The final will be played between December 29 and January 2. The semi-final matches of the Paytm Ranji Trophy 2017-18 will be played from December 17-21.

14. Who claimed top spot in the Forbes’ list of the top 25 highest-paid athletes of all time?
a) Cristiano Ronaldo
b) Roger Federer
c) Michael Jordan
d) Floyd Mayweather

Click here to View Answer
Answer c) Michael Jordan. With $1.85 billion (₹12,000 crore) in career earnings, basketball legend Michael Jordan tops Forbes’ list of the top 25 highest-paid athletes of all time. Real Madrid forward Cristiano Ronaldo is placed 12th with $725 million (₹4,600 crore) earnings, while Lionel Messi is 16th with $600 million (₹3,860 crore) earnings. Boxers Floyd Mayweather and Manny Pacquiao also feature on the list.

15. Neeraj Vora who passed away recently was a/an
a) Actor
b) Writer
c) Director
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer d) All of the above. Bollywood actor, writer and director, Neeraj Vora, known for films such as “Satya”, “Phir Hera Pheri” and “Daud”, passed away after being in coma for over a year. He was 54. As a writer, Vora began working in late 80’s on TV shows, including superstar Shah Rukh Khan-starrer “Circus”, while his first professional acting assignment was filmmaker Ketan Mehta’s “Holi”, which also starred Aamir Khan and was shot as a part of a student project.

Leave a Comment