Current Affairs Quiz – December 14 2016

Current Affairs Quiz

1. Which state government is set to launch an online portal for trading livestock, beginning with the auction of cattle and sheep?
a) Karnataka
b) Maharashtra
c) Haryana
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer a) Karnataka . The Karnataka government is set to launch an online portal for trading livestock, beginning with the auction of cattle and sheep. The portal would allow buyers and sellers to make their choice based on online profiles of the cattle. The scheme is aimed at saving the dairy farmers from being “cheated” by brokers during the trade.

2. Which state government decided to hand over 70 acres of land at zero cost in Palakkad district for setting up the permanent campus of Indian Institute of Technology?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Bihar
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answer b) Kerala. Kerala government decided to hand over 70 acres of land at zero cost in Palakkad district for setting up the permanent campus of Indian Institute of Technology. A cabinet meeting chaired by Chief Minister Pinarayi Vijayan decided to assign 70.02 acres at Pithiest west village in the district.

3. The ____________State Road Transport Corporation (KSRTC) is planning to install bio-toilets in some of its long-distance buses, according to reports
a) Tamil Nadu
b) Andra Pradesh
c) Rajasthan
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer d) Karnataka. The Karnataka State Road Transport Corporation (KSRTC) is planning to install bio-toilets in some of its long-distance buses, according to reports. These bio-toilets would convert waste into manure, which could then be sold to interested organisations. The state transport body reportedly has a fleet of 1,000 buses for long-distance travel, out of which only five are fitted with regular toilets.

4. The ninth edition of exercise _______________ an annual bilateral maritime exercise between Indian Navy and Russian Navy began in the Bay of Bengal
a) CORPAT – 16
b) INDRA NAVY-16
c) KOMODO – 16
d) SIMBEX – 16

Click here to View Answer
Answer b) INDRA NAVY-16. The ninth edition of exercise INDRA NAVY, an annual bilateral maritime exercise between Indian Navy and Russian Navy began in the Bay of Bengal. The primary aim of exercise INDRA NAVY-16 is to increase inter-operability amongst the two navies and develop common understanding and procedures for maritime security operations.

5. Which country has topped Asia in innovation and has emerged as the third biggest country worldwide in terms of new innovation centres?
a) China
b) Thailand
c) India
d) Qatar

Click here to View Answer
Answer c) India . India has topped Asia in innovation and has emerged as the third biggest country worldwide in terms of new innovation centres, according to research by consulting firm Capgemini. Bengaluru, where 3 new innovation centres opened between March and October, was ranked fifth among top innovation hubs globally. This is partly due to government policies and other initiatives, the report added.

6. Who has been named as the World’s Most Powerful Person by Forbes 2016?
a) Barack Obama
b) Vladimir Putin
c) Donald Trump
d) Narendra Modi

Click here to View Answer
Answer b) Vladimir Putin. Russian President Vladimir Putin has been named as the World’s Most Powerful Person by Forbes, for the fourth consecutive year. “From the motherland to Syria to the US presidential elections, Russia’s leader continues to get what he wants,” the magazine said. US President-elect Donald Trump bagged the second spot, while India’s Prime Minister Narendra Modi featured ninth on the list.

7. A bill stipulating up to two- year jail term and a maximum fine of Rs _________for discriminating against differently-abled persons was passed by the Rajya Sabha
a) 20 lakh
b) 15 lakh
c) 10 lakh
d) 5 lakh

Click here to View Answer
Answer d) 5 lakh . A bill stipulating up to two- year jail term and a maximum fine of Rs 5 lakh for discriminating against differently-abled persons was passed by the Rajya Sabha. The Rights of Persons with Disabilities Bill, 2014, which aims at securing and enhancing the rights and entitlements of disabled persons, was passed by a voice vote after rare unanimity was witnessed among the Opposition and Treasury benches in the House, which has seen acrimony and disruptions since the Winter Session began on November 16.

8. Which country has banned the sale and use of glass coated thread in the entire country, including Chinese Manjha?
a) China
b) Singapore
c) India
d) Japan

Click here to View Answer
Answer c) India . The National Green Tribunal (NGT) has banned the sale and use of glass coated thread in the entire country, including Chinese Manjha. The Manjha Association will submit a report to the Central Pollution Control Board (CPCB) and the CPCB will file the report before the NGT.

9. _______________has ranked second in the country in distribution of LED bulbs as part of country-wide campaign for reducing power consumption
a) Tamil Nadu
b) Rajasthan
c) Assam
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer d) Maharashtra . Maharashtra has ranked second in the country in distribution of LED bulbs as part of country-wide campaign for reducing power consumption. “Gujarat tops the list followed by Maharashtra in LED bulb distribution. Gujarat has distributed 2.70 crore LED bulbs till December 12 this year from the date of its launch, earlier this year. On the other hand, Maharashtra has distributed 2,00,99,730 LED bulbs so far,” Deepak Kokate, Regional Manager of Maharashtra state unit of Energy Efficiency Services Limited.

10. India has become the world’s _________ largest spender on defence, following a 13.1% increase in its 2016-17 defence budget
a) Third
b) Fourth
c) Fifth
d) Sixth

Click here to View Answer
Answer b) Fourth. India has become the world’s fourth largest spender on defence, following a 13.1% increase in its 2016-17 defence budget, according to US research firm IHS Inc. India’s rise in the rankings from sixth position last year is a result of an increase in expenditure to $50.7 billion, combined with cuts to military spending by Russia and Saudi Arabia, where low oil prices have put considerable strain on there.

11. Which country has become the first nation to give discounts on online payments?
a) India
b) USA
c) Singapore
d) China

Click here to View Answer
Answer a) India. India has become the first nation to subsidize the use of digital cash after the government unveiled a raft of measures including discounts on online payments for insurance policies, rail tickets and highway toll charges. Union finance minister Arun Jaitley sought to draw Indians toward digital payments by offering up to 10% off on insurance policies, highway usage and concessions on train travel.

12. Chapecoense goalkeeper Danilo, who was killed in the Colombian air crash last month, was posthumously named _________________________
a) Germany’s player of the year 2016
b) Spain’s player of the year 2016
c) Portugal’s player of the year 2016
d) Brazil’s player of the year 2016

Click here to View Answer
Answer d) Brazil’s player of the year 2016. Chapecoense goalkeeper Danilo, who was killed in the Colombian air crash last month, was posthumously named Brazil’s player of the year after a vote by fans. Danilo, whose last-gasp saves in the semi-final against San Lorenzo helped his side into the Copa Sudamericana final, got 48% of the internet vote.

13. ____________________ and ____________________ were named ITF World Champion players of the year 2016
a) Roger Federer and Serena Williams
b) Andy Murray and Angelique Kerber
c) Rafael Nadal and Karolína Plíšková
d) Stan Wawrinka and Petra Kvitová

Click here to View Answer
Answer b) Andy Murray and Angelique Kerber. Britain’s Andy Murray and Germany’s Angelique Kerber were named ITF World Champion capping stellar years for the men’s and women’s world number ones. Murray, whose brother Jamie was named doubles World Champion along with Brazil’s Bruno Soares, won Wimbledon in July before becoming the first player to win two Olympic singles gold medals when he retained his crown in Rio de Janeiro in August.

14. Who won the Badminton World Federation (BWF) Most Improved Player of the Year award 2016?
a) Ashwini Ponnappa
b) Saina Nehwal
c) Jwala Gutta
d) PV Sindhu

Click here to View Answer
Answer d) PV Sindhu. Rio Olympic silver medallist PV Sindhu won Badminton World Federation (BWF) Most Improved Player of the Year award at the Players’ Reception and Gala Dinner in Dubai. Sindhu, who lost to Carolina Marin in the finals of the womens’ singles in the summer games, won her first Superseries title in China in November.

15. Who has been named an ‘Integrity Ambassador’ by the Badminton World Federation to promote “clean, fair and honourable sport”?
a) Ashwini Ponnappa
b) Saina Nehwal
c) Jwala Gutta
d) PV Sindhu

Click here to View Answer
Answer b) Saina Nehwal. The Badminton World Federation (BWF) unveiled 5 top players as the first Integrity Ambassadors to promote clean, fair and honourable sport. India’s ace shuttler Saina Nehwal is one of them.

16. Who is the only Indian women cricketer to be named in the ICC Women’s Team of the Year 2016?
a) Mithali Raj
b) Shikha Pandey
c) Smriti Mandhana
d) Harmanpreet Kaur

Click here to View Answer
Answer c) Smriti Mandhana. India batswoman Smriti Mandhana has been named in the Women’s Team of the Year 2016, the International Cricket Council (ICC) announced on 12 December 2016. The women’s team of the year, which will be captained by West Indies’ Stafanie Taylor, has been added to the list of awards to acknowledge and appreciate outstanding performances of women’s cricketers over a 12-month period.

17. Indian Boxer _______________ won a gold medal at the National Boxing Championships
a) Manoj Kumar
b) Shiva Thapa
c) Vijender Singh
d) Vikas Krishan Yadav

Click here to View Answer
Answer b) Shiva Thapa. India’s top amateur boxer Shiva Thapa to win his first lightweight (60kg) gold medal at the National Boxing Championships. On the other hand, Commonwealth Games silver-medallist L Devendro Singh (52kg) suffered a shock loss to settle for the silver medal.

Leave a Comment