Current Affairs Quiz – December 14 & 15 2018

Current Affairs Quiz – December 14 & 15 2018

1.Who has been appointed England’s director of cricket?
a) Ross Taylor
b) Sam Anderson
c) Ashley Giles
d) None of these

Click here to View Answer
Answerc) Ashley Giles . Former England cricket team spinner Ashley Giles will succeed former captain Andrew Strauss as the managing director of England’s men’s cricket in January, the ECB has confirmed.

2. NGT – in this “T” represents________.
a) Tribe
b) Tribunal
c) Trades
d) Training

Click here to View Answer
Answerb) Tribunal. Calling the closure “unjustifiable’, the court asked Tamil Nadu Pollution Control Board to provide required clearances for opening the plant in three weeks. It also directed the company to spend Rs 100 crore over three years for welfare activities.

3. Who is the new CM of Mizoram?
a) Zoramthanga
b) Aung Sung Suu Kyi
c) Viral Thanga
d) Laldenga Beev

Click here to View Answer
Answera) Zoramthanga. Mizo National Front chief Zoramthanga was sworn in as the Chief Minister of Mizoram. Zoramthanga, who has been the Chief Minister of Mizoram twice, was a close aide of MNF founder Laldenga.

4. Who has become first writer in English to win Jnanpith?
a) Nithyajith Desai
b) Pranay Sankar
c) Auragpali
d) Amitav Ghosh

Click here to View Answer
Answerd) Amitav Ghosh . Writer Amitav Ghosh has been conferred with the 54th Jnanpith Award, a literary award presented to an author for “outstanding contribution towards literature”.

5. Who has been appointed as Chairman of Star and Disney India?
a) Uday Shankar
b) Manu Patel
c) Udhay Ragav
d) Swapna Pandit

Click here to View Answer
Answera) Uday Shankar. The Walt Disney Company has announced the appointment of Uday Shankar as Chairman of Star and Disney India, and President of The Walt Disney Company Asia Pacific.

6. Who is the new Chief Minister of Rajasthan?
a) Ashok Gehlot
b) Shambhu Singh
c) Sachin Pilot
d) None of these

Click here to View Answer
Answera) Ashok Gehlot . Senior Congress leader Ashok Gehlot will be sworn in as the Chief Minister of Rajasthan, Congress announced.

7. Who is the new CM of Madhya Pradesh?
a) Gunal Kumar
b) Vishkara Yash
c) Kamal Nath
d) Sibin Therattil

Click here to View Answer
Answerc) Kamal Nath. Congress leader Kamal Nath will take oath as the Chief Minister of Madhya Pradesh on December 17 at the Lal Parade Ground in Bhopal.

8. Which state has passed resolution to declare cow ‘Rashtra Mata’?
a) Assam
b) Arunachal Pradesh
c) Himachal Pradesh
d) NAgaland

Click here to View Answer
Answerc) Himachal Pradesh. The Himachal Pradesh Assembly passed a resolution to declare cow as ‘Rashtra Mata (mother of the nation)’.

9. Who has been appointed Securities Appellate Tribunal presiding officer?
a) Varun Yadav
b) Tarun Agarwala
c) Ajay Kumar
d) Yash Chopra

Click here to View Answer
Answerb) Tarun Agarwala. Justice Tarun Agarwala retired Chief Justice of the Meghalaya High Court appointed as the presiding officer in the Securities Appellate Tribunal, Mumbai.

10. Aga Khan Gold Cup Tournament is associated with_____________.
a) Kabbadi
b) Volley Ball
c) Football
d) Hockey

Click here to View Answer
Answerd) Hockey. Steel Authority of India’s Hockey Academy beat Army XI Danapur to clinch the 115th All India Aga Khan Gold Cup hockey tournament held at Major Dhyan Chand hockey stadium in New Delhi.

11. Operation Oliva is associated with________.
a) Fish
b) Turtles
c) Elephant
d) Ostrich

Click here to View Answer
Answerb) Turtles. The Coast Guard launched an exercise along the serene sea waters of Gahirmatha marine sanctuary in Odisha to protect the endangered Olive Ridley sea turtles.

12. National Energy Conservation Day celebrated on____________.
a) December 14
b) December 15
c) December 16
d) December 17

Click here to View Answer
Answera) December 14. The main aim of National Energy Conservation Day is to create awareness among the people about the significance of our energy resources and also to minimize the energy consumption.

13. Who is the next five years sponsors for International Cricket Council (ICC) ?
a) Royal Stag
b) MRF Tyres
c) VIVO
d) Micromax

Click here to View Answer
Answera) Royal Stag. International Cricket Council (ICC) signed a contract with Pernod Ricard India Pvt Ltd, the makers of whiskey brand Royal Stag for a five-year global partnership as an official sponsor.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

1 Comment

Leave a Comment