Current Affairs Quiz – December 13 2021

Current Affairs Quiz – December 13 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2021 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Ajay Singh is associated with __________.
a) Kick Boxing
b) Billiards
c) Weight Lifting
d) Chess

Click here to View Answer
Answer c) Weight Lifting. Indian weightlifter Ajay Singh won a gold medal in men’s 81kg category at ongoing Commonwealth Weightlifting Championships 2021 in Tashkent.

2. India’s Harnaaz Sandhu has been crowned as __________.
a) Miss India 2021
b) Miss World 2021
c) Miss Asia 2021
d) Miss Universe 2021

Click here to View Answer
Answer d) Miss Universe 2021. India’s Harnaaz Sandhu has been crowned Miss Universe 2021. Punjab-based Harnaaz represented India at the 70th Miss Universe 2021, held in Eilat, Israel.

3. ISRO has signed an agreement with _____ to strengthen the research and development of the NavIC messaging service.
a) Samsung
b) Apple
c) Oppo
d) Redmi

Click here to View Answer
Answer c) Oppo. Oppo India has its manufacturing unit in Noida and an R&D centre in Hyderabad.

4. Who won the FIDE World Championship 2021?
a) Ian Nepomniachtchi
b) Vishwanathan Anand
c) Magnus Carlsen
d) Hikaru Nakamura

Click here to View Answer
Answer c) Magnus Carlsen. He defeated Ian Nepomniachtchi of Russia.

5. Which bank has been conferred with two DigiDhan awards instituted by the Union Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY)?
a) HDFC
b) Karnataka Bank
c) ICICI
d) SBI

Click here to View Answer
Answer b) Karnataka Bank. The award recognized banks for achieving the target with the highest percentage in BHIM-UPI transactions under the private sector bank category consecutively for two years 2019-20 and 2020-21.

6. International Day of Neutrality is observed on ______.
a) December 11
b) December 12
c) December 13
d) December 14

Click here to View Answer
Answer b) December 12.

7. Who received the 2021 DST-ICTP-IMU Ramanujan Prize for Young Mathematicians from Developing Countries?
a) Raj Kumar
b) Neena Gupta
c) Kaalidass
d) Mariyappan Saravanan

Click here to View Answer
Answer b) Neena Gupta. She received this award for her outstanding work in affine algebraic geometry and commutative algebra.

8. International Universal Health Coverage Day is observed on ______.
a) December 11
b) December 12
c) December 13
d) December 14

Click here to View Answer
Answer b) December 12. This year theme of International Universal Health Coverage Day is “Leave No One’s Health Behind: Invest in health systems for all.”

9. ________ Government becomes the first in the world to go 100% Paperless.
a) Qatar
b) Saudi Arabia
c) Dubai
d) Abu Dhabi

Click here to View Answer
Answer c) Dubai. The Crown Prince of Emirates, Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum pointed out that this decision will save 1.3 million Dirham (USD 350 Million) and 14-million-man-hours.

10. DRDO’s SANT is a/an __________ missile.
a) Air to Air
b) Anti-Tank
c) Surface to Air
d) Submarine-launched ballistic missile

Click here to View Answer
Answer b) Anti-Tank. DRDO successfully tested the indigenously developed and designed Stand-Off Anti-tank (SANT) Missile from Pokhran Range.

Leave a Comment