Current Affairs Quiz – December 13 2018

Current Affairs Quiz – December 13 2018

1. Who is the New CM of Madhya Pradesh?
a) Raj Nath
b) Praveen Kamal
c) Kamal Nath
d) Vaudev Yadav

Click here to View Answer
Answer c) Kamal Nath. After emerging as single-largest party with 114 seats in Madhya Pradesh, Congress announced that nine-time Lok Sabha MP Kamal Nath will be sworn in as the state’s Chief Minister.

2. Who has been appointed as new FTII President?
a) Vishnu Singh
b) Vijaya Kumar Bhatt
c) Surendar Nath
d) BP Singh

Click here to View Answer
Answer d) BP Singh. Creator of Indian TV show ‘CID’ Brijendra Pal Singh has been appointed as the new president of the Film and Television Institute of India (FTII) Society and Chairman of Governing Council.

3. Who is the new CM of Telungana?
a) K Chandrashekar Rao
b) Narayana Rao
c) Gourav Konda
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) K Chandrashekar Rao.Telangana Rashtra Samithi (TRS) chief K Chandrashekar Rao took oath as the Chief Minister of Telangana today.

4. ACARE project is associated with_______.
a) Agriculture
b) Engineering
c) Politics
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Agriculture. President Ram Nath Kovind dedicates – India assisted project ‘Advanced Centre for Agricultural Research & Education’ – to the people of Myanmar; project focuses on Genetics, Post Harvest Technology, Participatory Knowledge Management and capacity building for farmers in Myanmar.

5. DSRV system is associated with__________.
a) Air Force
b) Army
c) Navy
d) Railways

Click here to View Answer
Answer c) Navy. The Indian Navy launched its first non-tethered Deep Submergence Rescue Vehicle (DSRV) system at the Naval Dockyard in Mumbai.

6. Who has honoured with Meethoileima title?
a) PV sindhu
b) Mary Kom
c) Vijender Singh
d) Saina NEhwal

Click here to View Answer
Answer b) Mary Kom. Mary Kom was honored by Chief minister N.Biren Singh who also handed over a cheque of Ten lakh rupees.

7. Who has been appointed as Vice-Chair of UN Panel of Auditors till 2020?
a) Vaibhav Raj
b) Rajiv Mehrishi
c) Arjun Sarja
d) Amar Nath

Click here to View Answer
Answer b) Rajiv Mehrishi. Comptroller and Auditor General Rajiv Mehrishi became the Vice-Chair of the UN Panel of Auditors for a term of 2 years ending on June 30, 2020.

8. Which country has topped in Climate Change Performance Index?
a) India
b) Poland
c) Sweden
d) Canada

Click here to View Answer
Answer c) Sweden. Sweden tops in the Ranking.

9. What is the poistion of India in Climate Change Performance Index?
a) 3rd
b) 5th
c) 10th
d) 11th

Click here to View Answer
Answer d) 11th. India at 11th position

10. Who is the Current PM of Srilanka?
a) Ranil Wickremesinghe
b) Mahinda Rajapaksa
c) Maithripala Sirisena
d) Gotabhaya Rajapaksa

Click here to View Answer
Answer b) Mahinda Rajapaksa. Sri Lanka’s former Prime Minister Ranil Wickremesinghe won the vote of confidence from a majority of Sri Lankan parliamentarians, including 14 from the opposition Tamil National Alliance (TNA), as their preferred candidate to serve in the post.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment