Current Affairs Quiz – December 13 2017

Current Affairs Quiz

1. Who was named as a ‘Companion of Honour’ by the UK royals?
a) Bonnie Wright
b) Evanna Lynch
c) JK Rowling
d) Stephenie Meyer

Click here to View Answer
Answer c) JK Rowling. Harry Potter author JK Rowling was named a ‘Companion of Honour’ by the UK royals in a ceremony at the Buckingham Palace. She was awarded the honour for her services to literature and philanthropy. “To be included in the distinguished and diversely talented company of the other Companions of Honour is a particular privilege,” Rowling said.

2. Who will be honoured with ‘Police Jeevan Gaurav Award ‘by the Arvind Inamdar Foundation?
a) Kanwar Pal Singh Gill
b) Ashok Kamte
c) Sumedh Singh Saini
d) Julio Ribeiro

Click here to View Answer
Answer d) Julio Ribeiro. Former Director-General of Police of Punjab and Mumbai Police Commissioner Julio Ribeiro will be honoured with ‘Police Jeevan Gaurav Award by the Arvind Inamdar Foundation on December 29. The Foundation, set up by Inamdar for police welfare in 2015, honours three retired police officers every year.

3. Who has been posthumously conferred with the honour of “Visionary eduPRENEUR of India” by ReTHINK India Foundation?
a) C Rangarajan
b) N J Yasaswy
c) Prannoy Roy
d) Vivek Mishra

Click here to View Answer
Answer b) N J Yasaswy. The late N J Yasaswy, the founder of ICFAI Group, has been posthumously conferred with the honour of “Visionary eduPRENEUR of India” by ReTHINK India Foundation. Sobha Rani Yasaswy has received the award from former president of India Pranab Mukherjee at a ceremony held in New Delhi. J. Yasaswy (1950-2011) set up the ICFAI Group as a single institute in 1985 without governmental sops or institutional funding, in an era where government support was the norm.

4. Who has been elected as the President of Supreme Court Bar Association (SCBA)?
a) Vikas Singh
b) Manohar Singh
c) Ramesh Singh
d) Dharun Singh

Click here to View Answer
Answer a) Vikas Singh. Supreme Court Senior Advocate Vikas Singh has been elected as the President of Supreme Court Bar Association (SCBA) by defeating his nearest contestant and former Bar Association, President Dushyant Dave. Another Senior Advocate Vikrant Yadav and Sukumar Pattjoshi have been elected as General Secretary and Vice President of the Supreme Court Bar Association respectively. Advocate Rahul Kaushik has been re-elected as Joint Secretary of the bar council.

5. To increase earthquake preparedness capacity of state, which state government has decided to conduct a mega mock exercise in all the districts of the state on December 21?
a) Gujarat
b) Bihar
c) Haryana
d) Madya Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Haryana. To increase earthquake preparedness capacity of Haryana, the state government has decided to conduct a mega mock exercise in all the districts of the state on December 21. Additional Chief Secretary and Financial Commissioner, Revenue and Disaster Management Department, Keshni Anand Arora directed all the deputy commissioners to make elaborate arrangements for the mega mock drill, in coordination with the National Disaster Management Authority (NDMA), in their respective districts.

6. Which state government announced that its female staff can avail a 24-month maternity leave, applicable for their first two children?
a) Maharashtra
b) Jharkhand
c) Haryana
d) Tripura

Click here to View Answer
Answer d) Tripura. The Tripura government announced that its female staff can avail a 24-month maternity leave, applicable for their first two children. The leave can be taken in one go or intermittently till the children turn 18, state Finance Minister Bhanu Lal Saha said. This comes ahead of the Tripura Assembly polls scheduled in February.

7. Which bank has partnered advisory services firm Pantomath Advisory to develop a MSME ecosystem focused for Maharashtra and Gujarat?
a) Axis Bank
b) HDFC Bank
c) Yes Bank
d) ICICI Bank

Click here to View Answer
Answer c) Yes Bank. Private sector Yes Bank has partnered advisory services firm Pantomath Advisory to develop a MSME ecosystem focused for Maharashtra and Gujarat. The collaboration, part of Yes Bank’s ‘Alliance, Relationships & Technology (ART)’ aims to enable better access to capital, knowledge and skills to help micro, small and medium enterprises (MSMEs) to scale for a multiplier effect for the overall economy.

8. Which state has become the first state in the country to launch free email addresses in Hindi for its residents?
a) Rajasthan
b) Maharashtra
c) Haryana
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer a) Rajasthan. Rajasthan has become the first state in the country to launch free email addresses in Hindi for its residents, state IT department Principal Secretary Akhil Arora said. The initiative aims to ensure maximum participation of people towards e-governance and that maximum facilities are available in the vernacular language, reports said. The first e-mail ID was created for CM Vasundhara Raje.

9. The Reserve Bank has imposed a penalty of Rs 3 crore on _________for deficiencies in regulatory compliance
a) Federal Bank
b) Axis Bank
c) Tamilnad Mercantile Bank
d) IndusInd Bank

Click here to View Answer
Answer d) IndusInd Bank. The Reserve Bank has imposed a penalty of Rs 3 crore on IndusInd Bank for deficiencies in regulatory compliance. A monetary penalty of Rs 30 million on IndusInd Bank” has been imposed for non-compliance with the directions on Income Recognition and Asset Classification (IRAC) norms and contravention of regulatory restrictions pertaining to non- fund based (NFB) facilities.

10. India signs loan agreement with ________for US $ 250 million SANKALP project
a) European Investment Bank
b) World Bank
c) Asian Development Bank
d) Asian Infrastructure Investment Bank

Click here to View Answer
Answer b) World Bank. A Financing Agreement for IBRD loan of USD 250 million (equivalent) for the “Skills Acquisition and Knowledge Awareness for Livelihood Promotion (SANKALP) Project” was signed with the World Bank. The Objective of the project is to enhance institutional mechanisms for skills development and increase access to quality and market-relevant training for the work force.

11. The Asian Development Bank forecasts that GDP growth in India for the current fiscal is _____
a) 6.5%
b) 6.6%
c) 6.7%
d) 6.8%

Click here to View Answer
Answer c) 6.7%. The Asian Development Bank (ADB) has lowered India’s GDP forecast for the current fiscal by 0.3% to 6.7 %, attributing it to tepid growth in the first half, demonetisation and transitory challenges of tax sector reforms. It has also revised downward the gross domestic product (GDP) outlook for next fiscal beginning from March 2018 to 7.3% from 7.4% mainly due to rising global crude oil prices and soft growth in private sector investment.

12. Which cricket team has become the first-ever team to register 300+ totals 100 times in ODIs?
a) Australia
b) India
c) South Africa
d) England

Click here to View Answer
Answer b) India. India has become the first-ever team to register 300+ totals 100 times in ODIs, after posting 392/4 against Sri Lanka in Mohali. This was also the 25th instance of India scoring 350+ in an ODI innings, second-most by a team after South Africa (26).

Leave a Comment