Current Affairs Quiz – December 13 & 14 2019

Current Affairs Quiz – December 13 & 14 2019

1. Which state government has received the 2019 World Habitat Award?
a) Assam
b) Punjab
c) Odisha
d) Arunachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Odisha. The award was conferred by the World Habitat, a UK based organization, in association with the United Nations (UN)-Habitat. The programme has set a global benchmark to empower the urban poor.

2. 2 plus 2 India-US dialogue to be held in ___________.
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Chennai
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. Briefing media in New Delhi, External Affairs Ministry spokesperson Raveesh Kumar said they will meet their US counterparts for a comprehensive review of cross-cutting foreign policy and defence and security issues in India-US relations.

3. World’s first liquid hydrogen carrier ship launched in ______________.
a) Russia
b) China
c) USA
d) Japan

Click here to View Answer
Answer d) Japan. Japan’s Kawasaki Heavy Industries debuted the world’s first marine carrier that transports liquefied hydrogen, using technology that will vastly expand cargo capacity of the green energy source.

4. Who has been appointed as Information and Broadcasting Secretary?
a) Ravi Mittal
b) Chander Hasan
c) Rama Narayan
d) Mani Rampal M

Click here to View Answer
Answer a) Ravi Mittal. Mittal is currently working as the Special Secretary in the Department of Financial Services in the Ministry of Finance.

5. INDRA – a joint military exercise between India and _____________.
a) Russia
b) Sri Lanka
c) Nepal
d) Bangladesh

Click here to View Answer
Answer a) Russia. This military exercise is being held under the aegis of the United Nations (UN) aimed at combating terrorism and insurgency.

6. Who has topped Forbes’ list of world’s most-powerful women in 2019?
a) Angela Merkel
b) Christine Lagarde
c) Nirmala Sitharaman
d) Smriti Irani

Click here to View Answer
Answer a) Angela Merkel. Following Merkel was Christine Lagarde, president of the European Central Bank.

7. Which country will host 36th International Geological Congress (IGC)?
a) Bahrain
b) Italy
c) India
d) Sweden

Click here to View Answer
Answer c) India. India is to host the 36th International Geological Congress (IGC) in New Delhi during the first week of March 2020. It is popularly described as the Olympics of Geosciences.

8. Who has been appointed as expenditure secretary in the finance ministry?
a) Chandra Murmu
b) Saminathan
c) TV Somanathan
d) Abi Rao

Click here to View Answer
Answer c) TV Somanathan. The government appointed TV Somanathan as an expenditure secretary in the finance ministry. Somanathan will replace Girish Chandra Murmu, who was named the first lieutenant governor of the Union Territory of Jammu & Kashmir in October.

9. NABARD – in this “R” represents_______________.
a) Research
b) Rural
c) Root
d) Rebel

Click here to View Answer
Answer b) Rural. The Indian Council of Agricultural Research (ICAR) and National Board of Agriculture and Rural Development (NABARD) signed Memorandum of Understanding on December 13, 2019.

10. World Monkey Day is observed on ______________.
a) December 09
b) December 11
c) December 14
d) December 18

Click here to View Answer
Answer c) December 14. Monkey Day is an unofficial international holiday celebrated on December 14. Monkey Day celebrates monkeys and “all things simian”, including other non-human primates such as apes, tarsiers, and lemurs.

11. Who has been appointed as Chief of Indian Oil Corporation?
a) Shrikant Madhav Vaidya
b) Ravi Mittal
c) Sanjiv Singh
d) Mohan Vaidya

Click here to View Answer
Answer a) Shrikant Madhav Vaidya.The Public Enterprise Selection Board has shortlisted Shrikant Madhav Vaidya to be the next Chairman of Indian Oil Corporation Ltd.

12. India Skills Report finds ________% of students employable.
a) 46.21
b) 24.91
c) 37.65
d) 69.61

Click here to View Answer
Answer a) 46.21. About 46.21 per cent students were found employable or ready to take up jobs in 2019, compared with 33 per cent in 2014, and 47.38 per cent in 2018, according to the India Skills Report 2019-20.

13. 6th Joint Commission Meeting (JCM) between India and Maldives is held at_____________.
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Male
d) Addu city

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. External Affairs Minister Dr. S. Jaishankar and Foreign Minister Abdulla Shahid co-chaired the 6th Joint Commission Meeting (JCM) between India and Maldives on December 13, 2019 in New Delhi.v

14. Gollapudi Maruthi Rao is passed away at 80, is associated with_____________.
a) Politician
b) Journalist
c) Guitarist
d) Actor

Click here to View Answer
Answer d) Actor. Veteran actor and literary figure Gollapudi Maruthi Rao passed away. He was 80. The actorwriter who was ailing was admitted to a Chennai hospital where he breathed his last.

 

Leave a Comment