Current Affairs Quiz – December 12 2019

Current Affairs Quiz – December 12 2019

1. BIMSTEC: International Seminar on Climate Smart Farming Systems held in _____________.
a) Sweden
b) New Delhi
c) Canada
d) Canada

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. A three day “International Seminar on Climate Smart Farming systems” is being held in New Delhi. It was inaugurated on December 11, 2019.

2. World’s New Nation-Bougainville gains independence from __________.
a) Fiji
b) Bangladesh
c) Papua New Guinea
d) Solomon Island

Click here to View Answer
Answer c) Papua New Guinea. On December 11, 2019, the South Pacific Archipelago of Bougainville voted to become independent of Papua New Guinea. Around 98% of 1,81,067 voters voted to get independent from Papua New Guinea.

3. Who has been appointed as Pepsico Ambassador?
a) Akshay Kumar
b) Salman Khan
c) Hrithik Roshan
d) Shah Rukh Khan

Click here to View Answer
Answer b) Salman Khan. Bollywood star Salman Khan is returning to the cola space after a gap of three years, this time to endorse brand Pepsi, a move that has surprised a few experts. The two-year deal is estimated at Rs 15 crore, two external industry officials said.

4. Who has named WTA Player of the Year 2019?
a) Petra Kvitova
b) Elina Svilotina
c) Naomi Osaka
d) Ashleigh Barty

Click here to View Answer
Answer d) Ashleigh Barty. Barty, who is the first Australian to top the women’s tennis rankings since Evonne Goolagong Cawley in 1976, took the award with 82 percent of the media vote.

5. International Universal Health Coverage day is observed on ____________.
a) December 04
b) December 06
c) December 10
d) December 12

Click here to View Answer
Answer d) December 12. Every year, December 12 is celebrated as the International Universal Health Coverage Day. It is a United Nations’ recognized international day, which is observed with an aim to provide access to quality and affordable health care to every person across the globe.

6. Theme for International Universal Health Coverage day 2019 is___________.
a) Keep The Promise
b) Affordable health care to every person
c) Take Care
d) Health care to all

Click here to View Answer
Answer a) Keep Promise.

7. International Day of Neutrality is observed on____________.
a) December 10
b) December 12
c) December 14
d) December 18

Click here to View Answer
Answer b) December 12. Every year on December 12th, the International Day of Neutrality promotes the importance of peaceful, friendly, and mutually beneficial relations between countries.

8. Which Bank has become first bank to cross Rs 7 lakh crore market cap?
a) SBI
b) PNB
c) HDFC
d) Axis bank

Click here to View Answer
Answer c) HDFC. HDFC Bank, the country’s largest private sector lender, has joined the Rs 7 lakh crore market capitalisation (M-cap) league, making it only the third Indian company to do so after Mukesh Ambani’s Reliance Industries and Tata Consultancy Services.

9. India will renew its pact with _________ for supply of uranium from 2020 to 2024.
a) Kazakhstan
b) Saudi Arabia
c) Kuwait
d) Tajikistan

Click here to View Answer
Answer a) Kazakhstan. India will renew its pact with Kazakhstan for supply of uranium from 2020 to 2024, the ambassador of the central Asian country said.

Leave a Comment