Current Affairs Quiz – December 12 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been honoured with this year’s Mother Teresa Memorial award for social justice?
a) Deepika Padukone
b) Aishwarya Rai
c) Anushka Sharma
d) Priyanka Chopra

Click here to View Answer
Answer d) Priyanka Chopra. Actress Priyanka Chopra has been honoured with this year’s Mother Teresa Memorial award for social justice. Priyanka received the award for her contribution towards lending her support to social causes, such as her recent visit to Syria, where she met and interacted with refugee children. The actor is also UNICEF’s Goodwill Ambassador and is known for supporting various philanthropic activities.

2. Who has been elected as the next chairman of the Broadcast Audience Research Council (BARC) of India?
a) Vikas Chopra
b) Mahesh Chopra
c) Nakul Chopra
d) Hemant Chopra

Click here to View Answer
Answer c) Nakul Chopra. Nakul Chopra, currently serving as the president of the Advertising Agencies Association of India (AAAI) and senior advisor at Publicis Communications, has been elected as the next chairman of the Broadcast Audience Research Council (BARC) of India. Chopra succeeds Viacom18 Group CEO Sudhanshu Vats.Chopra will be the third chairman of BARC India.

3. _________and Egypt signed a deal to build Egypt’s first nuclear power plant.
a) Japan
b) Russia
c) India
d) China

Click here to View Answer
Answer b) Russia. Russia and Egypt signed a deal to build Egypt’s first nuclear power plant. The preliminary agreement between the two countries was signed in 2015 and the project is expected to be completed by 2028-2029. Russia would cover 85% of the construction costs and service the plant’s four reactors for 60 years, officials said.

4. Which state government organising a Petrochemical Investor Meet 18 at Crowne Plaza to highlight the opportunities being opened up by the new Petrochemical Park?
a) Kerala
b) Andra Pradesh
c) Karnataka
d) Bihar

Click here to View Answer
Answer a) Kerala. The Kerala Government is organising a Petrochemical Investor Meet 18 at Crowne Plaza to highlight the opportunities being opened up by the new Petrochemical Park. The objective of setting up the park is to assist downstream units that can utilize the niche petrochemical products from BPCL Kochi Refinery for manufacturing number of products like adhesives, plasticisers, water based chemicals, sealants etc.

5. Which state government has launched SAUBHAGYA (Sahaj Bijli Har Ghar Yojna) with an aim to provide free electricity connections to poor people in the state?
a) Maharashtra
b) Haryana
c) Gujarat
d) Jammu and Kashmir

Click here to View Answer
Answer d) Jammu and Kashmir. The Jammu and Kashmir government has launched SAUBHAGYA (Sahaj Bijli Har Ghar Yojna) with an aim to provide free electricity connections to poor people in the state. SAUBHAGYA, an initiative taken by the prime minister, seeks to provide electricity to 4 crore families across the country by December 2018.

6. The European Union agreed to restore political relations “at all levels” with________, more than three years after putting them on hold
a) Singapore
b) Thailand
c) Switzerland
d) Qatar

Click here to View Answer
Answer b) Thailand. The European Union agreed to restore political relations “at all levels” with Thailand, more than three years after putting them on hold in protest against the coup by the Thai military. The bloc said developments in Thailand, including the adoption of a new constitution and announcement to hold elections next year, meant it was “appropriate” to resume ties.

7. Which state government has developed a mobile application that will help citizens in urban areas across the state find trained and certified technicians and workers?
a) Jharkhand
b) Rajasthan
c) West Bengal
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer d) Telangana. The Telangana government has developed a mobile application that will help citizens in urban areas across the state find trained and certified technicians and workers, who will provide household services at the press of a button. Officials at Mission for Elimination of Poverty in Municipal Areas (MEPMA) said Android-based Urban Genie will be available in 73 municipal towns and cities, barring Hyderabad. Users can avail the services of electricians, plumbers, fitters, carpenters, painters, interior decorators, cleaners, drivers, cooks and even domestic helps through the app.

8. India’s economy is projected to grow at _____ per cent in 2018 according to UN
a) 7.2
b) 7.3
c) 7.4
d) 7.6

Click here to View Answer
Answer a) 7.2. India’s economy is projected to grow at 7.2 per cent in 2018 and 7.4 per cent in 2019, despite a slowdown observed this year and the lingering effects from the demonetisation, the UN. “GDP growth for India is projected to accelerate from 6.7 per cent in 2017 to 7.2 per cent in 2018 and 7.4 per cent in 2019,” the UN said in its report ‘World Economic Situation Prospects’ (WESP 2018), released at the UN headquarters in New York.

9. India will host the 3rd annual meeting of the Board of Governors of Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) in ___________
a) New Delhi
b) Bangalore
c) Mumbai
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer c) Mumbai. India will host the 3rd annual meeting of the Board of Governors of Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) at Mumbai on June 25-26 next year. The theme of the meeting will be ‘Mobilizing Finance for Infrastructure: Innovation and Collaboration.

10. Which bank has approved a USD 335 million loan for an electric metro project in Bangalore?
a) European Investment Bank
b) World Bank
c) Asian Development Bank
d) Asian Infrastructure Investment Bank

Click here to View Answer
Answer d) Asian Infrastructure Investment Bank. China-sponsored Asian Infrastructure Investment Bank has approved a USD 335 million loan for an electric metro project in Bangalore. The investment in the Bangalore Metro Rail Project-Reach 6 (R6) is the AIIB’s first metro project and its first joint financing partnership with the European Investment Bank, which is the project’s lead financier with 500 million euros in funding.

11. The World Bank will no longer finance upstream oil and gas projects after _______
a) 2019
b) 2021
c) 2025
d) 2030

Click here to View Answer
Answer a) 2019. The World Bank will no longer finance upstream oil and gas projects after 2019, apart from certain gas projects in the poorest countries in exceptional circumstances. Stephen Kretzmann, of the Oil Change International advocacy group, said it was time for all of the institutions, countries, investors and individuals who are still in the Paris Agreement to stop funding fossil fuels.

12. Which country is all set to host the 2023 ODI Cricket World Cup?
a) South Africa
b) India
c) England
d) West Indies

Click here to View Answer
Answer b) India. India is all set to host the 2023 World Cup, the global cricketing event’s 13th edition, after the BCCI confirmed the host nation in its SGM, held on December 11. India will also host the upcoming Champions Trophy in 2021. The allotment of the same was done back in June 2013 itself, with India receiving the hosting rights for the World T20 in 2016, the Champions Trophy in four years time from now, and the World Cup that will follow four years after the next event in England and Wales in 2019.

Leave a Comment