Current Affairs Quiz – December 11 2019

Current Affairs Quiz – December 11 2019

1. Who has been named TIME’s 2019 Person of the Year?
a) Greta Thunberg
b) Malala
c) Yosami Ukenslava
d) Steffi Racheal

Click here to View Answer
Answer a) Greta Thunberg. Climate activist Greta Thunberg has been named TIME’s 2019 Person of the Year. The 16-year-old is the youngest individual ever named TIME’s Person of the Year.

2. Who has been appointed as Ambassador for National Anti-Doping Agency?
a) Akshay Kumar
b) Salman Khan
c) Suniel Shetty
d) Kamal Hasan

Click here to View Answer
Answer c) Suniel Shetty. National Anti-Doping Agency (NADA), India’s anti-doping body has selected Bollywood actor Suniel Shetty has been selected as its brand ambassador.

3. International Mountain Day is observed on______________.
a) December 10
b) December 11
c) December 13
d) December 15

Click here to View Answer
Answer b) December 11. The same day is celebrated in US and Japan as well as National Mountain Day. The US began to mark mountain day even before the UN since 1877.

4. Theme for International Mountain Day 2019 is___________.
a) Our Mountain
b) Mountain matters for All
c) Mountain Matter
d) Mountains matter for youth

Click here to View Answer
Answer d) Mountains matter for youth.

5. Digital Exhibition on history of Constitution of India being held in____________.
a) Mumbai
b) Chennai
c) Kolkata
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. It will be organised for two days from 9-10 December 2019.

6. Which company has become world’s most valuable company at $1.9 trillion?
a) Adani
b) Reliance
c) Aramco
d) Lufthansa

Click here to View Answer
Answer c) Aramco. The Saudi state-run oil company raised $25.6 billion in the world’s largest Initial Public Offering (IPO) beating Alibaba’s $25 billion listing in 2014. Aramco sold a 1.5% stake in the IPO.

7. India secured ________th rank in Climate Change Performance Index (CCPI).
a) 9
b) 10
c) 12
d) 15

Click here to View Answer
Answer a) 9. This is a result of efforts made to bring down India’s carbon emission. On the other hand, the United States included in the worst-performing countries for the first time.

8. World’s first fully-electric commercial aircraft completed test flight in____________.
a) California
b) India
c) Canada
d) Italy

Click here to View Answer
Answer c) Canada. The world’s first fully-electric aircraft for commercial flight has taken to the skies in Canada. The plane flew above the Fraser River outside Vancouver for about seven minutes before touching down at around 8:30 a.m. local time on Tuesday.

9. Who is the Inventor of Bar code?
a) George J. Laurer
b) James Lough
c) Christopher
d) John M.Mathew

Click here to View Answer
Answer a) George J. Laurer. George J. Laurer, whose invention of the Universal Product Code at IBM transformed retail and other industries around the world, has died. He was 94. He died on Thursday at his home in Wendell, North Carolina in US.

10. BioAsia 2020 event is held at____________.
a) Tokyo
b) Hyderabad
c) Mumbai
d) Taiwan

Click here to View Answer
Answer b) Hyderabad. BioAsia 2020 will be held on the theme ‘Today For Tomorrow’ between February 17-19 at Hyderabad.

11. Who won the Right Livelihood Award for the year 2019?
a) Greta Thunberg and Aminatou Haidar
b) Guo Juanmei
c) Davi Kopenawa Yanomami
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above. Four people won the Right Livelihood Award for the year 2019. The awardees are Greta Thunberg, Aminatou Haidar, Guo Juanmei and Davi Kopenawa Yanomami.

12. FCI – in this “F” represents_________.
a) Foreign
b) Forum
c) Food
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Food. Food Corporation of India has raised Rs 8,000 crore in one of the largest bond sales in India this year, to fund the state-run agency’s plan to increase storage capacity for food grains.

Leave a Comment