Current Affairs Quiz – December 11 & 12 2020

Current Affairs Quiz – December 11 & 12 2020

Current Affairs Quiz – December 12 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. International Mountain Day is on ____________.
a) 10th December
b) 09th December
c) 12th December
d) 11th December

Click here to View Answer
Answer d) 11th December.

2. The theme “Mountain Biodiversity” is related to _______________.
a) International Mountain Day
b) National Mountain Day
c) Environmental Day
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) International Mountain Day.

3. UNICEF Day is observed on_____________.
a) 10th December
b) 09th December
c) 12th December
d) 11th December

Click here to View Answer
Answer d) 11th December.

4. Recently, IOC gives Olympic status to ______________.
a) Salsa
b) Breakdancing
c) Aerobics
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Breakdancing. The International Olympic Committee (IOC) has registered ‘Breakdancing’ as the newest entry into Olympics and an official Olympic sport, with the aim to attract a new and younger audience.

5. The first India Water Impact summit began on___________.
a) December 04
b) December 06
c) December 10
d) December 14

Click here to View Answer
Answer c) December 10. The first India Water Impact Summit began on December 10, 2020. This year the Summit is being held under the following theme- Theme: Comprehensive analysis and Holistic management of rivers and water bodies with a focus on Arth Ganga.

6. Who has topped the first-of-its-kind ’50 Asian Celebrities In The World’ 2020 list?
a) Ayushman Kurana
b) Amitabh Bachchan
c) Sonu Sood
d) Aari Aravindan

Click here to View Answer
Answer c) Sonu Sood. The 47-year-old talented Bollywood star has been honoured for his inspiring philanthropic work throughout the Covid-19 pandemic, especially helping migrant workers reach their hometowns.

7. Union Minister Nitin Gadkari inaugurates Koilwar bridge in ____________.
a) Bihar
b) Uttar Pradesh
c) Jharkhand
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer a) Bihar. This newly inaugurated bridge is a part of the six-lane bridge being made in place of the existing two-lane bridge, for both rail and road traffic, which is 138 years old.

8. Who has awarded 2020 Ramanujan Prize for Young Mathematicians?
a) Carolina Araujo
b) Marcelo Viana
c) Michelle Hurst
d) Nalini Anantharaman

Click here to View Answer
Answer a) Carolina Araujo. The year 2020 Ramanujan Prize for Young Mathematicians was awarded to Dr Carolina Araujo, Mathematician from the Institute for Pure and Applied Mathematics (IMPA), Rio de Janeiro, Brazil.

9. Who has bagged Sportsperson of the Year awards 2020?
a) Bajrang Punia
b) Deepika Malik
c) Elavenil Valarivan
d) Both a and c

Click here to View Answer
Answer d) Both a and c. The two athletes, who have had an impressive 2019-20 season, won the Sportsperson of the Year awards in their respective categories.

10. Paolo Rossi who passed away, is associated with_________.
a) Politics
b) Sports
c) Cinema
d) Science

Click here to View Answer
Answer b) Sports. He is the only male player in history to win the World Cup, the Golden Boot, the Golden Ball and Ballon d’Or in the same year. In 1982 was Italy’s first victory after 1938.

11. World’s 1st Satellite-based Narrowband-IoT Network launched by____________.
a) Vodafona Idea
b) Reliance
c) Both a and b
d) BSNL

Click here to View Answer
Answer d) BSNL. Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) has partnered with Skylotech India (Skylo), a global machine connectivity solutions company, to launch satellite-based narrow band-Internet of things (NB-IoT).

12. Who have been jointly named Time magazine’s 2020 “Person of the Year”?
a) Donald Trump and Joe Biden
b) Sam Anderson and Donald trump
c) Joe Biden and Kamala Harris
c) Angella Markel and Joe Biden

Click here to View Answer
Answer c) Joe Biden and Kamala Harris. US President-elect, Joe Biden and Vice President-elect Kamala Harris have been jointly named Time magazine’s 2020 “Person of the Year”.

13. International Universal Health Coverage Day is observed on___________.
a) December 12
b) December 14
c) December 17
d) December 20

Click here to View Answer
Answer a) December 12. The Day aims to raise awareness of the need for strong and resilient health systems and universal health coverage with multi-stakeholder partners.

14. International Day of Neutrality is observed on_____________.
a) December 12
b) December 14
c) December 17
d) December 20

Click here to View Answer
Answer a) December 12. International Day of Neutrality is a United Nations recognized day held on December 12 each year to raise public awareness of the value of neutrality in international relations.

Leave a Comment