Current Affairs Quiz – December 10 2019

Current Affairs Quiz – December 10 2019

1. International Day of Commemoration and Dignity of the Victims of the Crime of Genocide and of the Prevention of this Crime is observed on____________.
a) December 01
b) December 04
c) December 07
d) December 09

Click here to View Answer
Answer d) Decemeber 09. The adoption of the 1948 Convention. This year marked the 70th anniversary of the Convention.

2. India & Australia hold third 2+2 dialogue in ______________.
a) Sydney
b) Melbourne
c) Mumbai
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. The third India-Australia Secretary-level 2+2 dialogue was held on 9 December 2019 in New Delhi. The Indian side was led by Defense Secretary Ajay Kumar and Foreign Secretary Vijay Gokhale.

3. Duchifat is associated with_____________.
a) Virus
b) Satellite
c) Weapon
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Satellite. Three youngsters Alon Abramovich, Meitav Assulin and Shmuel Aviv Levi, all 17 to 18 years old from Sha’ar HaNegev High school in Israel’s southern region will be traveling to India to launch a satellite dubbed as- ‘Duchifat 3’.

4. Human Rights Day is observed on _______________.
a) December 10
b) December 12
c) December 15
d) December 20

Click here to View Answer
Answer a) December 10. Human Rights Day is celebrated annually across the world on 10 December every year. The date was chosen to honour the United Nations General Assembly’s adoption and proclamation.

5. Theme for Human Rights Day 2019 is_____________.
a) Youth standing up for Human rights
b) Everybody standing up for Human rights
c) Human standing up for Human rights
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Youth standing up for Human rights.

6. Which place has been selected as the world’s leading Sports tourism Destination?
a) Singapore
b) Goa
c) Saudi Arabia
d) Paris

Click here to View Answer
Answer c) Saudi Arabia. Abu Dhabi has been selected as the world’s leading Sports tourism Destination at the 26th edition of the World Travel Awards (WTA) being held in Muscat. This is the seventh time in a row that Abu Dhabi has been selected for this coveted award.

7. ‘Iron Union 12 – a joint military exercise between _______________.
a) India and US
b) US and Russia
c) UAE and US
d) UAE and India

Click here to View Answer
Answer c) UAE and US. ‘Iron Union 12’, a joint military exercise between the ground forces of the UAE and the United States, commenced in the presence of Major General Saleh Mohamed Saleh Al Amiri, UAE Commander of Land Forces and Lieutenant General Terry Ferrell, Commander of US Army Central, USARCENT.

8. Which country has banned from international sporting events for four years?
a) India
b) Russia
c) China
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) Russia. The World Anti-Doping Agency, WADA, banned Russia for four years, from participation in global sporting events, including the 2020 Tokyo Olympics and the 2022 Beijing Winter Olympics, after accusing Moscow of falsifying data from an anti-doping laboratory.

9. Who has received the 2019 Nobel Peace Prize?
a) Lemma Megersa
b) Isaias Afwerki
c) Meles Zenawi
d) Abiy Ahmed

Click here to View Answer
Answer d) Abiy Ahmed. Ethiopia’s Prime Minister Abiy Ahmed has received the 2019 Nobel Peace Prize for his efforts to achieve international peace and co-operation.

10. MCLR – in this “M” represents_____________.
a) Market
b) Mphasis
c) Merge
d) Maginal

Click here to View Answer
Answer d) Marginal. Country’s largest lender State Bank of India has announced the reduction in its marginal cost of fund based lending rate (MCLR) by 10 basis points across all one-year products.

Leave a Comment