Current Affairs Quiz – December 10 and 11 2017

Current Affairs Quiz

1. Congress vice-president Rahul Gandhi was elected unopposed as ______ president of the Indian National Congress since independence
a) 14th
b) 15th
c) 16th
d) 17th

Click here to View Answer
Answer c) 16th. Congress vice-president Rahul Gandhi was elected unopposed as president of the Indian National Congress. He is the 16th president of the Congress since Independence and sixth from the Nehru-Gandhi clan to take over the party reins. Mr. Gandhi has been vice-president of the party since 2013.

2. Who has been appointed as executive director (ED) in the central bank recently?
a) Priya Gandhi
b) Revathy Manisha
c) Divya Bharathi
d) Uma Shankar

Click here to View Answer
Answer d) Uma Shankar. Uma Shankar, chief general manager (CGM) in charge of the Reserve Bank of India’s financial inclusion and development department has taken over as executive director (ED) in the central bank. Shankar has been elevated after Meena Hemchandra the executive director in charge of the central bank’s supervision department retired at the end of November.

3. Minister of Law & Justice and Electronics & Information Technology ___________ inaugurated the “NIC-CERT”, a setup of National Informatics Centre
a) Ravi Shankar Prasad
b) Prakash Javadekar
c) Ram Vilas Paswan
d) Jagat Prakash Nadda

Click here to View Answer
Answer a) Ravi Shankar Prasad. Ravi Shankar Prasad, Minister of Law & Justice and Electronics & Information Technology inaugurated the “NIC-CERT”, a setup of National Informatics Centre, Ministry of Electronics and Information Technology on 11th December 2017. NIC-CERT has been setup with the objective of creating a comprehensive framework that integrates world class security components and inbuilt threat intelligence for detection, prevention and incident response. Using the tools the team will correlate events that would help in generating a canvas of the attack surface and identify the vulnerabilities and possible exploits. The gathered intelligence assimilated with the knowledge of the open web would give the CERT the ability prevent and predict attacks.

4. The Union Health Minister and MoS (Finance) launched ___________, a Safe Delivery Mobile Application for health workers
a) VaRshya
b) LaQshya
c) AkShya
d) NaQshya

Click here to View Answer
Answer b) LaQshya. The Union Health Minister and MoS (Finance) launched “LaQshya – Labour Room Quality Improvement Initiative, a Safe Delivery Mobile Application for health workers who manage normal and complicated deliveries in the peripheral areas, and also released the Operational Guidelines for Obstetric High Dependency Units (HDUs) and Intensive Care Units (ICUs).

5. Human Rights Day was observed on December 10, what is the theme of 2017?
a) Our Rights, Our Freedoms, Always
b) Stand up for someone’s rights today
c) Let’s stand up for equality, justice and human dignity
d) Binds us together as a global community with the same ideals and values

Click here to View Answer
Answer c) Let’s stand up for equality, justice and human dignity. Human Rights Day is celebrated annually across the world on 10 December every year. This year’s Human Rights Day is devoted to the launch of a year-long campaign for the 50th anniversary of the two International Covenants on Human Rights: the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights and the International Covenant on Civil and Political Rights, which were adopted by the United Nations General Assembly on 16 December 1966. Theme: Let’s stand up for equality, justice and human dignity.

6. International Mountain Day was observed on?
a) December 11
b) December 10
c) December 09
d) December 08

Click here to View Answer
Answer a) December 11. International Mountain Day 2017 was observed globally on December 11 under the theme of “Mountains Under Pressure: Climate, Hunger, Migration“. This years’ world day provides an occasion to highlight how climate, hunger and migration are affecting highlands and ensure that sustainable mountain development is integrated into the 2030 Agenda for Sustainable Development and in the implementation of Paris Climate Agreement.

7. Which country has successfully launched Algeria’s first communication satellite?
a) Japan
b) India
c) China
d) Russia

Click here to View Answer
Answer c) China. China has successfully launched Algeria’s first communication satellite, the first project in aerospace industry between the North African nation and Beijing. The Alcomsat-1 was launched into a present orbit from the Xichang Satellite Launch Centre in the southwestern province of Sichuan. It will be used by Algeria for broadcast and television, emergency communication, distance education, e-governance, enterprise communication, broadband access and satellite-based navigation.

8. India’s first-ever mobile food testing laboratory launched in ________
a) Maharashtra
b) Haryana
c) Gujarat
d) Goa

Click here to View Answer
Answer d) Goa. Goa chief minister Manohar Parrikar has launched country’s first-ever mobile food testing laboratory. Parrikar unveiled the vehicle, worth Rs 41 lakh, in presence of Goa Food and Drugs Administration minister Vishwajit Rane. The laboratory mounted on a bus will be travelling across the state checking food samples on the spot.

9. ASEAN-India Connectivity Summit (AICS) held in ___________
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Hyderabad
d) Bangalore

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. Keeping with Indias initiative of connectivity with southeast Asia under its Act East Policy, New Delhi will host an Asean-India Connectivity Summit (AICS) on December 11-12 on the theme “Powering Digital and Physical Linkages for Asia in the 21st Century. The event comes ahead of the visit of the leaders of the 10 member states of the Association of Southeast Asian Nations (Asean) here next month for the commemorative summit of 25 years of the India-Asean dialogue partnership.

10. Which country has launched the country’s first astronaut programme recently?
a) United Arab Emirates
b) Malaysia
c) Iran
d) Saudi Arabia

Click here to View Answer
Answer a) United Arab Emirates. Dubai’s ruler Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum has launched the UAE’s first astronaut programme. The programme is designed to train four Emirati astronauts for various space missions, eventually sending them to the International Space Station (ISS) within five years. Earlier this year, the UAE had announced plans to send an unmanned probe to Mars by 2021.

11. Which of the following countries started joint exercises to track missiles from North Korea?
a) UK, South Korea and China
b) US, Japan and Russia
c) US, South Korea and Japan
d) UK, China and India

Click here to View Answer
Answer c) US, South Korea and Japan. The US, South Korea and Japan started joint exercises to track missiles from North Korea, Seoul’s military said, following the nuclear-armed Pyongyang’s longest-range test launch to date. The trilateral drill comes less than two weeks after Pyongyang test-fired a new intercontinental ballistic missile (ICBM) and declared it had achieved nuclear statehood, escalating global alarm over its weapons push.

12. Which country builds the world’s biggest floating solar power plant?
a) India
b) Japan
c) USA
d) China

Click here to View Answer
Answer d) China. A unit of China Three Gorges Corp. is building a floating solar power plant, the world’s biggest, at a cost of 1 billion yuan ($151 million) in the nation’s eastern province of Anhui. The project features panels fixed to floats on the surface of a lake, which formed after a coal mine collapsed, according to the unit. The entire facility is expected to come on stream by May 2018. China Three Gorges New Energy Company started building the 150-megawatt project in July and part of the plant has been connected to the grid.

13. Which country was formally handed over the strategic southern port of Hambantota to China on a 99- year lease?
a) India
b) Sri Lanka
c) Bangladesh
d) Pakistan

Click here to View Answer
Answer b) Sri Lanka. Sri Lanka was formally handed over the strategic southern port of Hambantota to China on a 99- year lease, in a deal dubbed by the opposition as a sell-out. Two Chinese firms — Hambantota International Port Group (HIPG) and Hambantota International Port Services (HIPS) managed by the China Merchants Port Holdings Company (CMPort) and the Sri Lanka Ports Authority will own the port and the investment zone around it.

14. India won ________ medal in the Hockey World League
a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Bronze. India repeated their bronze medal winning effort from two years ago to retain their bronze medal at the Hockey World League Final. They beat Germany 2-1 in the 2017 edition in an exciting match of hockey at the Kalinga Stadium in Bhubaneswar.

15. Which country won the gold medal in the Hockey World League?
a) Germany
b) Argentina
c) India
d) Australia

Click here to View Answer
Answer d) Australia. Australia defeated Rio Olympics champions Argentina 2-1 in the final of the Hockey World League Final to win gold at Bhubaneswar. Goals from Blake Govers and Jeremy Hayward helped the defending champions beat Argentina at Kalinga Stadium. Australia and Argentina were tied 1-1 after three-quarters of the match. Australia scored first through Hayward in the 17th minute while Argentina equalised through Agustin Bugallo. Govers scored the winner from a penalty corner with just three minutes left in the game.

16. Lalji Singh who passed away recently, he also known as __________
a) Father of DNA fingerprinting
b) Father of Computer Virus
c) Father of ATM Machine
d) Father of Laptop

Click here to View Answer
Answer a) DNA fingerprinting. Dr Lalji Singh, also known as the ‘father of DNA fingerprinting in India’ passed away at the age of 70. Singh was the founder of two premier scientific institutions — Center for DNA Fingerprinting and Diagnostics (CDFD) and the Laboratory for Conservation of Endangered Species (LaCONES). Both of the centres are located in Hyderabad.

17. Sukharanjan Sengupta who passed away recently was a/an
a) Actor
b) Journalist
c) Economist
d) Politician

Click here to View Answer
Answer b) Journalist. Veteran journalist Sukharanjan Sengupta died. He was 85. Sengupta had worked for Bengali dailies Jugantar and Ananda Bazar Patrika in his long career spanning over six decades.

Leave a Comment