Current Affairs Quiz – December 09 2020

Current Affairs Quiz – December 09 2020

Current Affairs Quiz– December 09 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Which country has approved the sale of a lab-grown meat product?
a) Singapore
b) Malaysia
c) India
d) USA

Click here to View Answer
Answer a) Singapore. This is the 1st time that cultured meat can be sold anywhere in the world. SFA approved products are cultured chickens produced by East Just in the United States.

2. International Day of Commemoration and Dignity of the Victims of the Crime of Genocide and of the Prevention of this Crime is observed on____________.
a) December 02
b) December 04
c) December 07
d) December 09

Click here to View Answer
Answer d) December 09.

3. International Anti-Corruption Day is observed on_____________.
a) December 02
b) December 04
c) December 07
d) December 09

Click here to View Answer
Answer d) December 09. International Anti-Corruption Day is observed annually on 9 December to raise public awareness for anti-corruption. The day is observed since the passage of the United Nations Convention Against Corruption on 31 October 2003.

4. Which wicket-keeper batsman announced his retirement from all forms of cricket on December 9, 2020?
a) Rishabh Pant
b) Parthiv Patel
c) Dinesh Karthik
d) Wriddhiman Saha

Click here to View Answer
Answer b) Parthiv Patel. Wicket-keeper-batsman Parthiv Patel announced his retirement from all forms of cricket on December 9, 2020. Parthiv Patel had made his debut in the Indian national cricket team in 2002 against England at Trent Bridge at the age of 17 years.

5. Which country was ranked at the bottom of the Climate Change Performance Index 2021?
a) USA
b) Russia
c) Canada
d) Australia

Click here to View Answer
Answer a) USA. The United States, which is the largest historical polluter, was ranked at the bottom of the Climate Change Performance Index for the second time in a row.

6. Asian Development Bank (ADB) headquarters is located in_____________.
a) Hong Kong
b) Shanghai
c) Manila
d) Rome

Click here to View Answer
Answer c) Manila. The Manila-based multilateral lending agency Asian Development Bank (ADB) has approved a USD 2.5 million (about Rs 18 crore) technical assistance to support advanced biofuel development in India.

7. Who has been appointed as the first CEO of the WHO Foundation?
a) Randeep Guleria
b) Balram Bhargava
c) Harsh Vardhan
d) Anil Soni

Click here to View Answer
Answer d) Anil Soni. Indian-origin global health expert Anil Soni has been appointed as the inaugural Chief Executive Officer of the newly launched WHO Foundation. Soni will assume his new role from January 1, 2021.

8. Who has crowned 2020 World Athletes of the Year?
a) Mondo Duplantis
b) Yulimar Rojas
c) Hajansa Thulak
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b. Swedish pole vaulter Mondo Duplantis and Venezuelan triple jumper Yulimar Rojas are the 2020 Male and Female World Athletes of the Year. They are their countries’ first recipients of the prestigious athletics award announced during the virtual awards.

9. Gwalior, Orchha in UNESCO world heritage cities list, is located at___________.
a) Uttar Pradesh
b) Odisha
c) Madhya Pradesh
d) Jharkhand

Click here to View Answer
Answer c) Madhya Pradesh. Under the plan, UNESCO will suggest best measures and resources for the development and beautification of these places as per the UNESCO Historic Urban Landscape recommendations.

Leave a Comment