Current Affairs Quiz – December 08 2021

Current Affairs Quiz – December 08 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Jnanpith Award is associated with ______.
a) Sports
b) Literature
c) Arts and Cinema
d) Journalism

Click here to View Answer
Answer b) Literature.

2. Who won the 56th Jnanpith Award?
a) Murali Krishnan
b) Nilmani Phookan
c) Sivam Choudhary
d) Neelakanda Shaasthri

Click here to View Answer
Answer b) Nilmani Phookan. Assamese poet Nilmani Phookan Jr won the 56th Jnanpith Award.

3. Who won the 57th Jnanpith Award?
a) Kalyan Gupta
b) Vinoth Kulkarni
c) Damodar Mauzo
d) Krishna Kumar Jain

Click here to View Answer
Answer c) Damodar Mauzo. Konkani novelist Damodar Mauzo won the 57th Jnanpith Award.

4. Who has been appointed as the new President of FICCI?
a) Manoj Krishnan
b) Sanjiv Mehta
c) Mithun Kumar
d) Sanjay Mehta

Click here to View Answer
Answer b) Sanjiv Mehta. FICCI – Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry.

5. Ittira Davis has been appointed as the MD & CEO of _________ Bank.
a) HDFC
b) ICICI
c) Ujjivan Small Finance
d) Canara

Click here to View Answer
Answer c) Ujjivan Small Finance. Ittira Davis has been appointed as the MD and CEO for a period of 3 years from the date of approval of the RBI or such other period as may be approved by RBI.

6. EKUVERIN-21 is a joint military exercise between _________ and __________.
a) India and Indonesia
b) India and Malaysia
c) India and Maldives
d) India and Nepal

Click here to View Answer
Answer c) India and Maldives. The 11th edition of Exercise EKUVERIN-21 between India and Maldives, held at Kadhdhoo Island, Maldives. Ekuverin means “Friends” in the Dhivehi language.

7. AWS stands for __________.
a) Automatic Web System
b) Automatic Web Services
c) Amazon Web System
d) Amazon Web Services

Click here to View Answer
Answer d) Amazon Web Services. Paytm, a leading digital ecosystem for consumers and merchants has partnered with Amazon Web Services (AWS) to offer Paytm Startup Toolkit with exclusive payment services to early-stage Indian startups.

8. Which country won the Davis Cup 2021 Tournament?
a) Italy
b) USA
c) Russia
d) Croatia

Click here to View Answer
Answer c) Russia. Medvedev defeated Marin Cilic to give Russia an insurmountable 2-0 lead over Croatia and its first Davis Cup title since 2006.

9. National Commission of Women (NCW) launches ______________ for women in politics.
a) She is the One
b) She is the Leader
c) She is the Change Maker
d) She is the Warrior

Click here to View Answer
Answer c) She is the Change Maker. The pan-India capacity building programme has been launched for women representatives at all levels, from gram panchayats to the parliament including political workers and office bearers of national and state-level political parties.

10. Who will take oath as the new Chancellor of Germany?
a) Angela Merkel
b) Vladmir Russel
c) Olaf Scholz
d) Kevin Martin

Click here to View Answer
Answer c) Olaf Scholz. Olaf Scholz, a Social Democrat will take oath as the new Chancellor of Germany. Scholz will end the 16-year rule of Angela Merkel, who was also the first female chancellor of Germany.

11. Chief of Defence Staff Bipin Rawat passed away due to chopper crash. The model of the Chopper is _______.
a) Mi-15 V5 chopper
b) Mi-16 V4 chopper
c) Mi-17 V5 chopper
d) Mi-17 V8 chopper

Click here to View Answer
Answer c) Mi-17 V5 chopper. Mi-17V5 is a Russia-made helicopter which is produced by Kazan Helicopters. It was inducted into the Indian Air Force on 17 February 2012.

Leave a Comment