Current Affairs Quiz – December 08 & 09 2019

Current Affairs Quiz – December 08 & 09 2019

1. Which company has introduced new insurance benefits that include the LGBT employees?
a) CTS
b) TCS
c) Reliance
d) Wipro

Click here to View Answer
Answer b) TCS. Tata Consultancy Services (TCS) has announced changes in its health insurance policy in order to provide benefits to employees involved in LGBT employees, a same-sex relationship. TCS became the first Tata Group companies to bring the change.

2. Who has been appointed as new of Chairman National Stock Exchange?
a) Girish Chandra Chaturvedi
b) Shamana Raj
c) Abhimanyu Kiran
d) Sibin Therattil

Click here to View Answer
Answer a) Girish Chandra Chaturvedi. The National Stock Exchange(NSE) has appointed Girish Chandra Chaturvedi as its new chairman. His appointment comes following the approval of markets regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI).

3. Human Library event is held in __________.
a) Coimbatore
b) Leh
c) Indore
d) Mysuru

Click here to View Answer
Answer d) Mysuru . A human library, a concept which seeks to replace books with humans, will be organised in Mysuru on December 8.

4. “Parivartan Sangosthi” is organised by______________.
a) Indian Army
b) Income Tax Dept
c) Indian Raliway
d) Indian Navy

Click here to View Answer
Answer c) Indian Railway.Accentuating on the agenda of reform & perform, Indian Railways is organizing a twodays conclave “Parivartan Sangosthi” in New Delhi which aims to deliberate on the suggestions received from the officers of various Zonal Railways to take Indian Railways to the next level of reforms.

5. Asia’s First Numberless Card has launched by_____________.
a) Grab
b) Paytm
c) Rupay
d) Mobikwik

Click here to View Answer
Answer a) Grab. Grab, Southeast Asia’s leading everyday super app announced the launch of GrabPay Card, Asia’s first numberless card that offers users unparalleled card security, access to an expanded rewards ecosystem and hassle-free Grab payments integration in order to bring cashless convenience to millions in Southeast Asia.

6. Ron Leibman is passed away at the age of 82, is associated with____________.
a) Politician
b) Actor
c) Car Racer
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Actor. Award-winning American actor Ron Leibman, famed for playing Rachel Green’s overbearing dad in the sitcom Friends, has died at the age of 82.

7. Who won Miss Universe 2019 title?
a) Young su sing
b) Vartika Singh
c) Catriona Gray
d) Zozibini Tunzi

Click here to View Answer
Answer d) Zozibini Tunzi. Miss South Africa Zozibini Tunzi was crowned as Miss Universe 2019 at the event held at Tyler Perry Studios in Atlanta, United States. The 26-year-old Zozibini Tunzi was presented the crown by Philippines’ Catriona Gray, who was the Miss Universe winner in 2018.

8. Who has become World’s Youngest-Serving Prime Minister?
a) Sanna Marin
b) Antti Rinne
c) Soloman Rayl
d) Racheal Ray

Click here to View Answer
Answer a) Sanna marin. The 34-year-old Sanna Marin, was selected by her Social Democratic party of Finland to become the country’s youngest prime minister ever, taking over after resignation of outgoing leader Antti Rinne.

9. International Anti-Corruption Day is observed on___________.
a) December 02
b) December 05
c) December 09
d) Decemebr 11

Click here to View Answer
Answer c) December 09. The International Day of Anti-Corruption is marked by the United Nations every year on December 9 since 2003.

10. Theme for International Anti-Corruption Day is ______________.
a) Universe Against Corruption
b) United Against Corruption
c) Nation Against Corruption
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) United Against Corruption.

11. Integrated Command and Control Centre inaugurated in ____________.
a) Punjab
b) Haryana
c) Assam
c) Odisha

Click here to View Answer
Answer b) Haryana. Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar inaugurated the ambitious Integrated Command and Control Centre (ICCC) in Gurgaon, Millennium City of the country.

12. Siu-Ka-Pha Award presented to Dr Padmeswar Gogoi, is associated with___________.
a) Educationist
b) Botanist
c) Folklore researcher
d) All of these

Click here to View Answer
Answer d) All of these. The Siu-Ka-Pha Award, instituted by the central committee of different ethnic groups and organisations of Golaghat district, was presented to noted educationist, Botanist and folklore researcher Dr Padmeswar Gogoi at a programme held at Siu-Ka-Pha Samannay Kshetra in Golaghat.

13. Who has become first ever cricketer to play 150 Ranji matches?
a) Wasim Jaffer
b) Devendra Bundela
c) Amol Muzumdar
d) Priyadharshan

Click here to View Answer
Answer a) Wasim Jaffer. Batsman Wasim Jaffer has become the first-ever cricketer to play 150 Ranji Trophy matches, achieving the feat after taking the field for Vidarbha against Andhra.

14. According to UNDP, India secured __________th rank in 2019 human development index.
a) 100
b) 111
c) 129
d) 184

Click here to View Answer
Answer c) 129. India climbed one spot to 129 among 189 countries in the 2019 human development index, according to a report by the United Nations Development Programme (UNDP).

Leave a Comment