Current Affairs Quiz-December 08 & 09 2018

Current Affairs Quiz-December 08 & 09 2018

1. Which university has to be renamed as Prayagraj University?
a) Allahabad University
b) Ahmedabad university
c) Delhi University
d) Pune University

Click here to View Answer
Answer a) Allahabad University. The Vice-Chancellor of Allahabad University has reportedly submitted a proposal to rename the university as Prayagraj State University.

2. Who won the Best Entertainment Host at Asian Academy Creative Awards?
a) Kamal Hassan
b) Nani
c) Salman Khan
d) Amitabh Bachchan

Click here to View Answer
Answer c) Salman Khan. Salman Khan won the Best Entertainment Host for ‘Bigg Boss’, and Anurag Kashyap won the Best Direction [Fiction] for season one of ‘Sacred Games’ at the inaugural Asian Academy Creative Awards in Singapore.

3. Who has been named as Mr Supranational 2018 ?
a) Pranesh Bennat
b) Prathamesh Maulingkar
c) Gautam Vasudev
d) ArunVijay Yash

Click here to View Answer
Answer b) Prathamesh Maulingkar . Mr India Prathamesh Maulingkar was named Mr Supranational 2018 on Saturday during the third edition of the pageant that took place in Poland.

4. Who is the current Minister for Commerce and Industry and Civil Aviation?
a) Arun Jaitley
b) Smrithi Irani
c) Rajnath Singh
d) Suresh Prabhu

Click here to View Answer
Answer d) Suresh Prabhu. Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan and Minister for Commerce and Industry and Civil Aviation Suresh Prabhu inaugurated the Kannur International Airport, the state’s fourth international airport.

5. India’s first underwater museum to open at________.
a) Vishakapatnam
b) Puducherry
c) Thuthukudi
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer b) Puducherry. INS Cuddalore, a Pondicherry-class vessel that was decommissioned in March, will be turned into India’s first underwater museum off the Puducherry coast, as per reports.

6. Who has been crowned Miss World 2018?
a) Vanessa Ponce
b) Keerthy vas
c) Dakota Johnson
d) Fahriye Evcen

Click here to View Answer
Answer a) Vanessa Ponce. Vanessa Ponce de Leon was crowned Miss World 2018 by the outgoing pageant winner, India’s Manushi Chhillar, in China’s Sanya on Saturday.

7. Vanessa Ponce is from_________.
a) China
b) Japan
c) Mexico
d) USA

Click here to View Answer
Answer c) Mexico. Mexico’s Vanessa Ponce de Leon was crowned Miss World 2018 by the outgoing pageant winner, India’s Manushi Chhillar, in China’s Sanya on Saturday.

8. Which country has launched mission to land on face of Moon not seen from Earth?
a) China
b) Mexico
c) USA
d) India

Click here to View Answer
Answer a) China.China launched the first-ever spacecraft that will attempt landing on far side of the Moon, which always shows the same face to Earth as it’s close enough to be locked by the planet’s gravitational field.

9. Who has been nominated as US Attorney General?
a) John Abraham
b) Bear Jylm
c) William Barr
d) Nick Kondia

Click here to View Answer
Answer c) William Barr. US President Donald Trump nominated William Barr to be the new Attorney General. Barr was previously the US Attorney General from 1991 to 1993 under late President George HW Bush and will replace the current acting Attorney General, Matt Whitaker.

10. Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) scheme is for_________.
a) Provide every household LPG
b) Saving scheme for girl Child
c) House for all
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Provide every household LPG. A report released by Indian Council of Medical Research (ICMR) stated that household air pollution in India has reduced because of the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY).

11. Who has been nominated as US next top military advisor?
a) Mark Milley
b) Adam Wills
c) Raymond T. Odierno
d) Joseph Dunford

Click here to View Answer
Answer a) Mark Milley. US President Donald Trump on Saturday nominated four-star Army General Mark Milley to be the next Chairman of the Joint Chiefs of Staff.

12. Who won the Best Direction [Fiction]at Asian Academy Creative Awards?
a) Mani Ratnam
b) Anurag Kashyap
c) SS Rajamouli
d) S Sankar

Click here to View Answer
Answer b) Anurag Kashyap.

Leave a Comment