Current Affairs Quiz – December 08 and 09 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been named the winner of the prestigious Atibadi Jagannath Das Samman instituted by the Odisha Sahitya Akademi, for the year 2017?
a) Vikram Seth
b) Amitav Ghosh
c) Rabi Singh
d) Aravind Adiga

Click here to View Answer
Answer c) Rabi Singh. Odia poet Rabi Singh has been named the winner of the prestigious Atibadi Jagannath Das Samman instituted by the Odisha Sahitya Akademi, for the year 2017. This award is named after 15th century Odia poet Atibadi Jagannath Das who was also known as Atibadi (greatest). Started in 1993, the first award was given to Odia poet Radha Mohan Gadnayak.

2. Ola has appointed __________as the chief executive officer of its wallet service, Ola Money
a) Nitin Gupta
b) Suresh Gupta
c) Varun Gupta
d) Charan Gupta

Click here to View Answer
Answer a) Nitin Gupta. Cab hailing app Ola has appointed PayU India co-founder Nitin Gupta as the chief executive officer of its wallet service, Ola Money. Launched in November 2015, Ola Money competes with the likes of Paytm and MobiKwik. Besides paying for their Ola rides, users can also make payments for other companies like BookMyShow and Oyo Rooms.

3. Who was appointed as the President of Para-Sports Foundation (PSF), India?
a) Arvind Kumar Varma
b) Sarvesh Kumar Tiwari
c) Harish Kumar Prabhu
d) Pradeep Raj Mishra

Click here to View Answer
Answer b) Sarvesh Kumar Tiwari. Sarvesh Kumar Tiwari, was appointed as the President of Para-Sports Foundation (PSF), India. The announcement was made at the National Award for Divyangjan 2017 at Vigyan Bhawan, New Delhi. Para Sports Foundation is a non-profit organization working towards the social welfare of persons with disabilities. It has been actively involved in organizing various tournaments and championships for the para-athletes. The PSF is founded by Pradeep Raj, an international athlete with a disability and a national youth awardee from the President of India.

4. Who has inaugurated the Purvasha Folk and Tribal Art Museum?
a) Naveen Patnaik
b) Ram Nath Kovind
c) Narendra Modi
d) Venkaiah Naidu

Click here to View Answer
Answer a) Naveen Patnaik. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has inaugurated Purvasha Folk and Tribal Art Museum set up at Barkul near Chilika through video conferencing. The chief minister also launched the website of ODIART Centre. The Society for Development of Rural Literature has been set up to promote the cultural heritage of Odisha. The museum will preserve, protect and also project the rich cultural heritage for the posterity.

5. The United Nations’ (UN) International Anti-Corruption Day was observed on?
a) December 06
b) December 07
c) December 08
d) December 09

Click here to View Answer
Answer d) December 09. The United Nations’ (UN) International Anti-Corruption Day aims to raise public awareness of corruption and what people can do to fight it. It is observed on December 9 each year. International Anti-Corruption Day is a time for political leaders, governments, legal bodies and lobby groups to work together against corruption work by promoting the day and the issues that surround this event.

6. Who is the new Prime Minister of Poland?
a) Antoni Macierewicz
b) Jarosław Kaczyński
c) Mateusz Morawiecki
d) Zbigniew Ziobro

Click here to View Answer
Answer c) Mateusz Morawiecki. Mateusz Morawiecki was sworn in as Poland’s new prime minister and European Council President Donald Tusk called on the new leader to pursue European unity. Poland’s ruling Law and Justice Party (PiS) is at odds with the EU over immigration, logging in an ancient forest and government attempts to control the courts and the media. Critics say the eurosceptic party’s policies have subverted democracy and the rule of law.

7. Dr. Mahesh Sharma has inaugurated the three days ‘Bodhi Parva: BIMSTEC Festival of Buddhist Heritage’ in __________
a) Bangalore
b) New Delhi
c) Mumbai
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. Dr. Mahesh Sharma has inaugurated the three days ‘Bodhi Parva: BIMSTEC Festival of Buddhist Heritage’ in New Delhi on December 08, 2017. ‘Bodhi Parva’ has entwined various threads of the Buddhist heritage into a beautiful melange including an exhibition of international and Indian Buddhist art and architecture, discourses by eminent scholars and practitioners of Buddhism, guided meditation and chanting by Buddhist monks and choir, screening of film on Buddhism, dance and music performances, quiz show and a food trail. These will help in building an awareness of BIMSTEC’s rich and common heritage.

8. A public procurement portal, ‘MSME Sambandh’, was launched by Medium, Small and Micro Enterprises Minister ______________
a) Ram Kripal Yadav
b) Kalraj Mishra
c) Rajiv Pratap Rudy
d) Giriraj Singh

Click here to View Answer
Answer d) Giriraj Singh. A public procurement portal, ‘MSME Sambandh’, was launched by Medium, Small and Micro Enterprises Minister (Independent charge) Giriraj Singh. The objective of the portal is to monitor the implementation of the public procurement from MSEs by Central public sector enterprises. The procurement policy mandates the Central government departments/CPSEs to procure an overall 20 per cent of their total annual purchases from MSEs.

9. The Centre has sanctioned Rs 75 crore for setting up a Liquefied Petroleum Gas (LPG) bottling plant in __________
a) Manipur
b) Jharkhand
c) Meghalaya
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer c) Meghalaya. The Centre has sanctioned Rs 75 crore for setting up a Liquefied Petroleum Gas (LPG) bottling plant in Meghalaya which will help increase the clean fuel’s penetration, especially in the rural areas of the state. A memorandum of understanding (MOU) was inked between the Ministry of Petroleum and Natural Gas and the state government in the presence of Union Minister Dharmendra Pradhan and Meghalaya Chief Minister Mukul Sangma in the city.

10. Which country is set to launch its first waste management and pollution exchange and trading platform recently?
a) China
b) India
c) Nepal
d) Bangladesh

Click here to View Answer
Answer b) India. India is set to launch its first waste management and pollution exchange and trading platform. London’s GMEX Technologies (GMEX), a leading provider of exchange technology and wholly-owned subsidiary of GMEX Group will collaborate with the Centre for Ganga River Basin Management and Studies (CGanga) to launch a Waste Trading Platform and Exchange to address the major pollution problems in the Ganga river basin.

11. Which Railway Station has earned the unique distinction of being the first Energy Efficient ‘A1 Category’ Railway Station on Indian Railways?
a) Begumpet Railway Station
b) Sainagar Shirdi Railway Station
c) Kacheguda Railway Station
d) Visakhapatnam Railway Station

Click here to View Answer
Answer c) Kacheguda Railway Station. Kacheguda Railway Station under the South Central Railway (SCR) has earned the unique distinction of being the first Energy Efficient ‘A1 Category’ Railway Station on Indian Railways. The station has achieved 100% energy efficiency by replacing 1,312 conventional lights with light-emitting diode (LED) lighting, among other steps.

12. Union Health and Family Welfare Minister JP Nadda has declared India free of Infective ____________
a) Trachoma
b) Typhoid
c) Malaria
d) Tuberculosis

Click here to View Answer
Answer a) Trachoma. Union Health and Family Welfare Minister JP Nadda has declared India free of Infective Trachoma, which has been a leading cause of infectious blindness among children. The survey findings indicate that the active trachoma infection has been eliminated among children in all the survey districts with overall prevalence of only 0.7 per cent.

13. __________was the second best UNESCO world heritage site in the world, according to a new survey
a) Red Fort
b) Taj Mahal
c) India Gate
d) Qutab Minar

Click here to View Answer
Answer b) Taj Mahal. The Taj Mahal, India’s iconic ivory-white marble mausoleum in Agra, is the second best UNESCO world heritage site in the world, according to a new survey. With over 8 million visitors per year, the monument of love built by mughal emperor Shah Jahan in the memory of his beloved wife Mumtaz Mahal, is rated after Cambodia’s Angkor Wat.

14. Who became the first Indian to win gold at the World Para Swimming Championship?
a) Deepa Malik
b) Haritha Krishnan
c) Kanchanmala Pande
d) Gayathri Mishra

Click here to View Answer
Answer c) Kanchanmala Pande. Visually impaired swimmer Kanchanmala Pande scripted history as she became the first Indian to win gold at the World Para Swimming Championship, taking place in Mexico. Pande stood first in the in 200 meters medley event in S-11 category.

15. International Conference on Groundwater Organized in _________
a) USA
b) UK
c) China
d) India

Click here to View Answer
Answer d) India. An International conference is being organized on the Ground water issues in the country with a theme of “Ground water Vision 2030- Water Security, Challenges and Climate Change Adaptation” from December 11 to 13, 2017. The conference has been organized by the National Institute of Hydrology (NIH), Roorkee and Central Ground Water Board (CGWB) under the aegis of Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation, Government of India.

16. Who won the Ballon d’Or award 2017?
a) Lionel Messi
b) Cristiano Ronaldo
c) Neymar
d) Philippe Coutinho

Click here to View Answer
Answer b) Cristiano Ronaldo. Cristiano Ronaldo won his fifth Ballon D’Or, equalling arch-rival Lionel Messi’s record for clinching the prestigious title the most number of times. Ronaldo’s goals helped Real Madrid to the Spanish League title and a second consecutive UEFA Champions League win. He also was instrumental in Portugal’s successful 2018 World Cup qualification campaign. Ronaldo scored 15 goals, the second highest in the European qualifiers and fourth highest overall.

Leave a Comment