Current Affairs Quiz – December 06 2019

Current Affairs Quiz – December 06 2019

1. The 2nd Nagaland Honey Bee Day was celebrated on _____________.
a) Decemeber 03
b) December 05
c) December 06
d) December 09

Click here to View Answer
Answer b) December 05. The 2nd Nagaland Honey Bee Day was celebrated on 5 December 2019 at the Heritage, Old DC Bungalow, Kohima, Nagaland. It aims to give more effort to continue on mission for more production of honey and to make Nagaland a Honey destination.

2. Who has been appointed as a Senior Security Advisor in the Home Ministry headed by Amit Shah?
a) K Vijay Kumar
b) Samnath Singh
c) Kiraba Anandh Kumar
d) Dilshik Skanda

Click here to View Answer
Answer a) K Vijay Kumar. K Vijay Kumar is appointed as a Senior Security Advisor in the Union Home Ministry. He will be advising the Home Ministry headed by Amit Shah on security-related matters of Union Territory of JK and Left Wing Extremism (LWE).

3. Civil Defence Day is observed on _____________.
a) December 01
b) December 03
c) December 04
d) December 06

Click here to View Answer
Answer d) December 06. Civil Defence Day is celebrated on 6 December 2019 in India. Day is observed every year. The day aims to make aware of the citizens and highlight the importance of Civil Defence.

4. Exercise Indra: a Joint tri service Exercise between India and ___________.
a) China
c) Sri Lanka
c) Russia
d) Japan

Click here to View Answer
Answer c) Russia. The Joint tri service exercise between India and Russia, INDRA 2019 is to be held between December 10-19, 2019 in Pune.

5. Who has conferred with UNICEF’s Danny Kaye Humanitarian Award?
a) Alia Bhatt
b) Soundarya Rajinikanth
c) Priyanka Chopra
d) Gautami

Click here to View Answer
Answer c) Priyanka Chopra . Priyanka Chopra recently received the UNICEF’s Danny Kaye Humanitarian Award for her service as the organisation’s Goodwill Ambassador.

6. Lini Puthussery won National Florence Nightingale Award 2019, is associated with___________.
a) Social Activitist
b) Actress
c) Environmental Activitist
d) Nurse

Click here to View Answer
Answer d) Nurse. Lini Puthussery, the nurse from Kerala who died due to Nipah virus that she contracted while treating a patient last year during the Nipah outbreak, was posthumously awarded National Florence Nightingale Award 2019.

7. Who won Alternate Nobel Prize for protecting the Amazon rainforest?
a) Lourival
b) Davi Kopenawa
c) Shilan Shami
d) Sajna thirpa

Click here to View Answer
Answer b) Davi Kopenawa. Yanomami shaman Davi Kopenawa, the “Dalai Lama of the Rainforest,” has received this year’s Right Livelihood Award, also known as the “Alternative Nobel Prize” at Stockholm, Sweeden.

8. Who won the 31st William Hill Sports Book of the Year award?
a) Duncan Hamilton
b) Neville Cardus
c) Brian Moore
d) Marcus Trescothick

Click here to View Answer
Answer a) Duncan Hamilton. Duncan Hamilton has won the 31st William Hill Sports Book of the Year award, becoming the only author in its history to have won three times.

9. From India, Which city has topped on Top 100 City Destinations list?
a) Mumbai
b) Delhi
c) Kashmir
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer b) Delhi. A UK-based global market research company Euromonitor International has named seven Indian cities in its recent Top 100 City Destinations 2019 report. Delhi features as the 11th city on the list.

10. Who has been named as the top star of Indian cinema and television series in 2019?
a) Disha Patani
b) Priyanka Chopra
c) Hrithik Roshan
d) Akshay Kumar

Click here to View Answer
Answer b) Priyanka Chopra. Actress Priyanka Chopra has been named as the top star of Indian cinema and television series in 2019, in a list released by the global film and TV website IMDb. Actress Disha Patani, who has attained the second position, is followed by Hrithik Roshan, Kiara Advani, Akshay Kumar and Salman Khan. Last year, Deepika Padukone topped the list.

11. Who has been appointed as the Plogging Ambassador of India?
a) Kiren Rijiju
b) Saina Nehwal
c) Ripu Daman Bevli
d) Dutee Chand

Click here to View Answer
Answer c) Ripu Daman Bevli. Minister of State(I/C) for Youth Affairs & Sports, Shri Kiren Rijiju felicitated Ripu Daman Bevli, popularly known as the Plogman of India and named him the Plogging Ambassador of India.

12. Who has conferred with the Change Maker award at the just concluded Grant Thornton SABERA Awards 2019?
a) Swagatha Krishnan
b) Maya Devi
c) Ruby Ahluwalia
d) Priyanka Das

Click here to View Answer
Answer c) Ruby Ahluwalia. Ruby Ahluwalia, Founder of Sanjeevani – Life Beyond Cancer was conferred with the Change Maker award at the just concluded Grant Thornton SABERA Awards 2019 in recognition of her unflinching dedication and support to underprivileged cancer patients and for helping to rehabilitate them.

13. ICAI International Conference 2019 inaugurated at _____________.
a) New Delhi
b) Pune
c) Kolkata
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer d) Mumbai. The two day International Conference organised by the Institute of Chartered Accountants of India (ICAI) was inaugurated on December 6, 2019 at Mumbai.

14. Which state has maintain its Position as a Leading State in Frost & Sullivan’s 2019 “Growth, Innovation & Leadership Index for Economic Development in India”?
a) Tamil Nadu
b) Maharastra
c) Andhra Pradesh
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer a) Tamil Nadu. This year, Maharashtra, Karnataka, Gujarat, and Andhra Pradesh, along with Tamil Nadu, were named the top 5 states in overall economic development in the country. Tamil Nadu’s high rank was an outcome of its impressive scores across all 10 pillars of analysis.

Leave a Comment