Current Affairs Quiz – December 06 2017

Current Affairs Quiz

1. Which movie was unanimously chosen the Best Asian Film at the seventh Australian Academy of Cinema and Television Arts (AACTA) Awards?
a) Sultan
b) M.S. Dhoni: The Untold Story
c) Mary Kom
d) Dangal

Click here to View Answer
Answer d) Dangal. “Dangal” was unanimously chosen the Best Asian Film at the seventh Australian Academy of Cinema and Television Arts (AACTA) Awards. Veteran actor Shabana Azmi, who served as one of the jury members on the panel, led by Hollywood star Russell Crowe, for this year’s inaugural category, took to Twitter to laud the film’s team.

2. Which movie won two awards at the 14th Trans-Saharan International Film Festival?
a) Baahubali 2: The Conclusion
b) Dangal
c) Pihu
d) Final Round

Click here to View Answer
Answer c) Pihu. Director Vinod Kapri’s “Pihu” has won two awards at the 14th Trans-Saharan International Film Festival. The film won the Grand Prize for Best Feature Film in the International Competition category and the People’s Choice award for Best Film at the movie gala, which is held annually in Zagora, Morocco.

3. Special child-friendly court to come up in _________
a) Bangalore
b) Mumbai
c) Chennai
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer d) Hyderabad. The city police’s ‘Bharosa’ support centre for women and children will soon have a designated children’s court to try cases of sexual offences against the minors. The police is hopeful that the court will conduct speedy trials to ensure justice to the children. The Hyderabad High Court has accepted the proposal for permitting the designated court for offences to be tried under the Protection of Children from Sexual Offences POCSO) Act at the Bharosa centre for speedy disposal of child sexual abuse cases.

4. Which state will soon introduce ‘Guru-Shishya’ programme in all districts, under which college students can raise discuss with their teachers the issues and problems related to their institutes?
a) Haryana
b) Maharashtra
c) Rajasthan
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer c) Rajasthan. The Rajasthan government will soon introduce ‘Guru-Shishya’ programme in all districts, under which college students can raise discuss with their teachers the issues and problems related to their institutes. According to state Higher Education Minister Kiran Maheshwari, the programme will be held in one nodal college in each district where students selected on merit and elected members of students union would participate.

5. Which of the following countries join with India for a trilateral meeting?
a) USA and UK
b) Japan and Germany
c) Singapore and Canada
d) China and Russia

Click here to View Answer
Answer d) China and Russia. The External Affairs Ministry informed that Chinese Foreign Minister Wang Yi and Russian counterpart Sergey Lavrov will visit India for a trilateral meeting. The meeting is expected to review global and regional issues of mutual interests and discuss trilateral exchanges and activities. This will be the first high-level visit from China to India after the Doklam standoff.

6. The Indian Railway Finance Corporation’s (IRFC) has issued a USD _________green bond in the London Stock Exchange’s new International Securities Market (ISM)
a) 250 million
b) 500 million
c) 750 million
d) 1000 million

Click here to View Answer
Answer b) 500 million. The Indian Railway Finance Corporation’s (IRFC) has issued a USD 500 million green bond with a yield of 3.835 per cent which is listed on the London Stock Exchange’s new International Securities Market (ISM). The ten year dated bond was more than three times oversubscribed and has received strong international investor support. IRFC will use the proceeds of the bond to finance or refinance infrastructure for dedicated freight railway lines and public passenger transport.

7. Which bank has appointed Zoher Karu as head of Asia Pacific Data and Analytics, which helps understand consumer behavior in the region, a key factor to sell banking products?
a) Doha Bank
b) Royal Bank of Scotland
c) CITI Bank
d) HSBC Bank

Click here to View Answer
Answer c) CITI Bank. Citi Bank has appointed Zoher Karu as head of Asia Pacific Data and Analytics, which helps understand consumer behavior in the region, a key factor to sell banking products. The move reflects the bank’s growing focus on retail banking. Zoher, who will report to Anand Selva, Head of Asia Pacific Consumer Banking, will have oversight of Citi’s data and analytics capabilities as well as customer insights across the banking business in Asia Pacific. His role will cover 17 out of Citi’s 19 consumer banking markets worldwide.

8. What is the Repo Rate on December 06 2017?
a) 5.75%
b) 6.00%
c) 6.25%
d) 6.50%

Click here to View Answer
Answer b) 6.00%. The Reserve Bank of India’s (RBI) monetary policy committee (MPC) kept the key interest rate unchanged. The repurchase rate—the rate at which the central bank infuses liquidity in the banking system— was left unchanged at 6%. The central bank has a medium-term consumer price index-based (CPI-based) inflation target of 4%.

9. Which General Insurance Company has announced the launch of the solar energy shortfall insurance policy to account for non-traditional and non-physical damage related risks that solar projects regularly face?
a) HDFC ERGO General Insurance
b) Reliance General Insurance
c) Bajaj Allianz General Insurance
d) Bharti AXA General Insurance

Click here to View Answer
Answer a) HDFC ERGO General Insurance. Non-life insurance provider HDFC ERGO General Insurance Company has announced the launch of the solar energy shortfall insurance policy to account for non-traditional and non-physical damage related risks that solar projects regularly face. The policy will cover utility-scale solar farms, green fields across India, portfolios of rooftop installations for commercial and residential builds, among others.

10. India and _________ signed a new MoU for cooperation in Agriculture and Phytosanitary issues that will replace the one signed in 2008
a) Poland
b) Norway
c) Sweden
d) Italy

Click here to View Answer
Answer d) Italy. India and Italy Ministers signed a new MoU for cooperation in Agriculture and Phytosanitary issues that will replace the one signed in 2008. The MOU provides a good framework for cooperation in this field. India has always had an active association with IFAD ever since it was set up in 1977 as the 13th specialized agency of the United Nations. India is a founder member of IFAD, a key contributor among the member Countries, participates actively in the Fund’s governing bodies, and holds a permanent seat in IFAD Executive Board.

11. India and _________signed a Memorandum of Understanding (MoU) for enhanced cooperation in the health sector
a) Switzerland
b) Austria
c) Cuba
d) Germany

Click here to View Answer
Answer c) Cuba. India and Cuba signed a Memorandum of Understanding (MoU) for enhanced cooperation in the health sector. Union Minister of Health & Family Welfare and Dr Roberto Tomas Morales Ojeda, Public Health Minister of Cuba signed the MoU in the presence of senior officers from the Health Ministry and a high level delegation from Cuba. The relations between Cuba and India are historical and based on shared values of equality and justice, common aspirations and convergence of interests on global issues.

12. Which country won the South Asian Regional Badminton Team Championship?
a) Bhutan
b) Nepal
c) Pakistan
d) India

Click here to View Answer
Answer d) India. India has won the first-ever South Asian Regional Badminton Team Championship. In the title clash played in Guwahati, India defeated Nepal, 3-0. The Indian team, which came into the Final without losing a single match, continued their good run with Aryaman Tandon drawing first blood in the boys’ singles competition. He defeated Dipesh Dhami 21-9, 21-15.

13. Who has submitted their resignation as National Sports Observer recently?
a) Sushil Kumar
b) Gagan Narang
c) Abhinav Bindra
d) Vijender Singh

Click here to View Answer
Answer a) Sushil Kumar. Wrestler Sushil Kumar and Boxer Ms Mary C. Kom have submitted their resignation as National Sports Observers. As both the top athletes are still active in their respective fields, wrestling (Men) and Boxing (Women), they felt that this could be seen as conflict of interest. Keeping in mind the best of the sporting traditions the athletes submitted their resignation.

14. Rock star Johnny Hallyday who passed away recently, he was from _______
a) China
b) USA
c) UK
d) France

Click here to View Answer
Answer d) France. France’s biggest rock star, Johnny Hallyday, the leather-trousered “French Elvis” who sold more than 110m albums over a career spanning more than half a century, has died aged 74.

15. Adithan who passed away recently was a/an
a) Actor
b) Music director
c) Singer
d) Author

Click here to View Answer
Answer b) Music director. Noted South Indian music director, Adithan, died in Hyderabad. He was 63. The musician is known for his numbers in films such as the super hit gangster flick ‘Amaran’, besides ‘Seevalaperi Pandi,’ in the early 90s.

Leave a Comment