Current Affairs Quiz – December 05 2019

Current Affairs Quiz – December 05 2019

1. The 3rd edition of National Public Procurement Conclave is held in____________.
a) Mumbai
b) Pune
c) New Delhi
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. The 3rd edition of National Public Procurement Conclave began held in New Delhi. The conclave was inaugurated by the Union Minister for Commerce & Industry and Railways, Piyush Goyal along with Minister of State of Commerce and Industry, Som Parkash.

2. International day of Soil is observed on ______________.
a) December 01
b) December 02
c) December 04
d) December 05

Click here to View Answer
Answer d) December 05 . The International Year of Soils, 2015 was declared by the Sixty-eighth session of the United Nations General Assembly on December 20th, 2013 after recognizing December 5th as World Soil Day.

3. Pacific Air Chiefs’ Symposium 2019 being held in ___________.
a) Alaska
b) Maldives
c) Hawaii
d) Bora Bora

Click here to View Answer
Answer c) Hawaii . The Chief of Indian Air Force (IAF) Air Chief Marshal Rakesh Kumar Singh Bhadauria is set to participate in Pacific Air Chiefs Symposium 2019 (PACS 2019) being held at Joint Base Pearl Harbor-Hickam in Hawaii (a state of USA).

4. According to a new report from Comparitech, India secured______ worst country in terms of invasive use of biometric data.
a) Second
b) Fifth
c) Eight
d) Tenth

Click here to View Answer
Answer b) Fifth. According to a new report from Comparitech, a Britain-based tech research firm, India is fifth worst country after China, Malaysia, Pakistan and United States in terms of extensive and invasive use of biometric data.

5. The 2nd edition of Startup India Global Venture Capital Summit is being organized in ____________.
a) Goa
b) Daman
c) Puducherry
d) Chandigarh

Click here to View Answer
Answer a) Goa . The 2nd edition of Startup India Global Venture Capital Summit is being organized in Goa on 6-7 December 2019 for Fund Managers and Limited Partners of Top Global Venture Capital (VC) Firms.

6. MadhuApp has launched by____________.
a) Odisha
b) Assam
c) Punjab
d) Arunachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Odisha. Naveen Patnaik, Chief Minister of Odisha has launched a MadhuApp.

7. MadhuApp is associated with_______________.
a) School children
b) Adults
c) Patients
d) Women

Click here to View Answer
Answer a) School children. Naveen Patnaik, Chief Minister of Odisha has launched a smart learning phone application ‘MadhuApp’ for school children. This app is aims to help school students in learning their lessons via videos and tutorials.

8. Catholic Syrian Bank headquarter is situated in____________.
a) Chennai
b) Thrissur
c) Mumbai
d) Coimbatore

Click here to View Answer
Answer b) Thrissur. The Kerala based CSB Bank, formerly known as formerly known as Catholic Syrian Bank, in its board meeting held on 2 December, re-appointed Rajendran Chinna Veerappan as Managing Director and CEO of the Bank.

9. India secured ______th rank in Global Climate Risk Index.
a) 2
b) 4
c) 5
d) 6

Click here to View Answer
Answer c) 5. India is the fifth most vulnerable country to climate change, according to a report released by Environment think tank, Germanwatch.

10. Government procured just _____% of pulses, seeds targeted under PM-AASHA scheme.
a) 2
b) 3
c) 6
d) 8

Click here to View Answer
Answer b) 3. Less than 3% of this season’s sanctioned amount of pulses and oilseeds have actually been procured so far under the once-hyped PM-AASHA scheme, Agriculture Ministry data show. Arrivals of these crops began in October and will end by February.

11. D.C. Fontana is passed away at 80, is associated with____________.
a) Writer
b) Story editor
c) Actor
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b. D.C. Fontana, a writer and story editor for the original Star Trek television series and later a contributor to Star Trek: The Next Generation and other related projects, has died at age 80.

12. India secured ________rd rank in UN index assessing e-commerce readiness.
a) 23
b) 43
c) 53
d) 73

Click here to View Answer
Answer d) 73. India has ranked 73rd out of 152 countries in a business-to-consumer E-commerce index that measures an economy’s preparedness to support online shopping, moving seven places up in the list.

13. International Volunteer Day for Economic and Social Development is observed on ____________.
a) December 05
b) December 07
c) December 08
d) December 09

Click here to View Answer
Answer a) December 05. The day, which is also known as International Volunteer Day (IVD), gives volunteers a chance to work together on projects and campaigns promoting their contributions to economic and social development at local, national and international levels.

14. Theme for International Volunteer Day for Economic and Social Development is _______________.
a) Voluteer for an inclusive future
b) Contributions to economic and social development
c) Support volunteer efforts and recognize
d) Highlighting SDG 10 and the pursuit of equality

Click here to View Answer
Answer a) Voluteer for an inclusive future.

Leave a Comment