Current Affairs Quiz – December 05 2017

Current Affairs Quiz

1. Mohamad Al Jounde was awarded the International Children’s Peace Prize, he belongs to ___________
a) Iran
b) Pakistan
c) India
d) Syria

Click here to View Answer
Answer d) Syria. Sixteen-year-old Mohamad Al Jounde from Syria was awarded the International Children’s Peace Prize for his efforts to ensure the rights of Syrian refugee children. Al Jounde, a refugee of the Syrian civil war, set up a school together with his family in a Lebanese refugee camp that currently provides 200 children with education.

2. Who has been appointed as a UN Environment Global Goodwill Ambassador?
a) Selena Gomez
b) Ellie Goulding
c) Taylor Swift
d) Katy Perry

Click here to View Answer
Answer b) Ellie Goulding. Ellie Goulding, the chart-topping, award-winning British artist, has been appointed a UN Environment Global Goodwill Ambassador. The 30-year-old pop star shared the news in Kenya, surrounded by giraffes at the Giraffe Manor in the suburbs of the capital Nairobi, where UN Environment has its HQ.

3. Uttar Pradesh’s Shamli district was included in the National Capital Region (NCR), making it the _____ district to be included in the region
a) 21st
b) 22nd
c) 23rd
d) 24th

Click here to View Answer
Answer c) 23rd. Uttar Pradesh’s Shamli district was included in the National Capital Region (NCR), making it the 23rd district to be included in the region. Centred upon National Capital Territory of Delhi, the NCR includes thirteen districts of Haryana, eight districts of UP, and two districts of Rajasthan. It was constituted in 1985 as an interstate regional planning area.

4. The largest-ever floating solar power plant in India inaugurated in _________
a) Kerala
b) Karnataka
c) Andra Pradesh
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer a) Kerala. The largest-ever floating solar power plant in India will be operational in Kerala. State power minister MM Mani will inaugurate the plant at the Banasura Sagar dam in Wayanad. The solar power plant that floats on the surface of water has a capacity of 500 kilowatts (KW). This is the country’s largest floating solar plant.

5. Which payment bank is rolling out Paytm FASTag across the India, with the government mandating the use of FASTag on every new vehicle sold from December 1?
a) Airtel Payments Bank
b) Fino Payments Bank
c) Indian Post Payments Bank
d) Paytm Payments Bank

Click here to View Answer
Answer d) Paytm Payments Bank. Paytm Payments Bank is rolling out Paytm FASTag across the India, with the government mandating the use of FASTag on every new vehicle sold from December 1. Paytm is one of the service providers for FASTag. FASTags are simple and reusable tags based on radio-frequency identification technology (RFID) that can be placed on a vehicle’s windscreen and enables electronic toll fee collection on highways across the country. The FASTags allow vehicles to pass through 380 toll plazas across India covering 55,000 km without having to stop.

6. Which country will open several new consular centres in India and invest $75 billion of its sovereign wealth fund in the country?
a) Saudi Arabia
b) Kuwait
c) United Arab Emirates
d) Iran

Click here to View Answer
Answer c) United Arab Emirates. Boosting bilateral engagement with India, the United Arab Emirates will open several new consular centres in India and invest $75 billion of its sovereign wealth fund in the country. The announcement on expanding consular footprint of UAE came even as diplomatic sources confirmed that Prime Minister Narendra Modi will visit Abu Dhabi in February 2018.

7. Which state government has accorded administrative approval to the Versova-Bandra sea link (VBSL) project?
a) Punjab
b) Maharashtra
c) Haryana
d) Jharkhand

Click here to View Answer
Answer b) Maharashtra. The Maharashtra government has accorded administrative approval to the Versova-Bandra sea link (VBSL) project, eight years after the state cabinet committee on Infrastructure (SCCI) cleared it. The SCCI had cleared the project on August 18, 2009. However, it took another four years, for the government to get the Coastal Regulation Zone (CRZ) and environment clearance from the Centre which was given in January 2013.

8. Which country Armed Forces along with the UK, US and French armies are participating in joint exercises in Abu Dhabi?
a) United Arab Emirates
b) China
c) Russia
d) Saudi Arabia

Click here to View Answer
Answer a) United Arab Emirates. UAE Armed Forces along with the UK, US and French armies are participating in joint exercises in Abu Dhabi. The drill code-named as “Flag4”. The two-week exercise is part of the effort to consolidate multilateral relations, and to increase co-ordination between the UAE Armed Forces and participating nations.

9. International Volunteer Day for Economic and Social Development was observed on?
a) December 08
b) December 07
c) December 06
d) December 05

Click here to View Answer
Answer d) December 05. International Volunteer Day (IVD) (originally and still known as International Volunteer Day for Economic and Social Development) (December 5) is an international observance designated by the United Nations since 1985. It offers an opportunity for volunteer organizations and individual volunteers to make their contributions visible – at local, national and international levels – to the achievement of the Millennium Development Goals.

10. The 3rd edition of the Dialogue between the NITI Aayog and the Development Research Council of China, the DRC- NITI Aayog Dialogue was held in _______
a) Shanghai
b) Beijing
c) Hangzhou
d) Shenzhen

Click here to View Answer
Answer b) Beijing. The 3rd edition of the Dialogue between the NITI Aayog and the Development Research Council of China, the DRC- NITI Aayog Dialogue was held in Beijing. The meeting was co-chaired by Vice Chairman NITI Aayog, Dr. Rajiv Kumar, and Mr Li Wei, President (Minister), DRC. The DRC-NITI Dialogue provides an important platform for both sides to discuss key macro- economic issues impacting both countries and areas of mutual interest.

11. World Soil Day was observed on December 05, what is the theme of 2017?
a) Caring for the Planet starts from the Ground
b) Soils, foundation for family farming
c) Care about soils
d) Soils, a solid ground for life

Click here to View Answer
Answer a) Caring for the Planet starts from the Ground. World Soil Day is celebrated annually on the 5th of December at the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) headquarters in Rome, the regional offices and through national and local events. World Soil Day 2017 activities aim to communicate messages on the importance of soil quality for food security, healthy ecosystems and human well-being. 2017 Theme: ‘Caring for the Planet starts from the Ground’.

12. According to Fitch Ratings the growth forecast for the fiscal year ended March 31, 2018 is ______
a) 6.5
b) 6.6
c) 6.7
d) 6.8

Click here to View Answer
Answer c) 6.7. Fitch Ratings has reduced the growth forecast for the fiscal year ended March 31, 2018, to 6.7 per cent from 6.9 per cent. Simultaneously, the global rating agency has pared the FY19 forecast for the country to 7.3 per cent from 7.4 per cent. The Indian economy picked up in the second quarter (July-September) of 2017, with GDP growing by 6.3 per cent year-on-year (y-o-y), up from 5.7 per cent in the preceding quarter.

13. The Surface to Air Missile “AKASH” has been successfully launched from ________
a) Andra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Rajasthan
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer d) Odisha. The Surface to Air Missile AKASH with indigenous radio frequency seeker against target Banshee, has been successfully launched from the Launch Complex-III at ITR Chandipur, Odisha. This missile is being inducted into Army as Short Range Surface to Air Missile (SRSAM). This is the first Surface to Air Missile with indigenous seeker that has been test fired. With this success, India has achieved the capability of making any type of Surface to Air Missile.

14. Google will expand its Internet Saathi programme in India — run in partnership with ____________— to create “digitally-enabled livelihood opportunities” for women
a) Mahindra Trusts
b) Tata Trusts
c) Mariwala Trusts
d) Kotak Trusts

Click here to View Answer
Answer b) Tata Trusts. Google will expand its Internet Saathi programme in India — run in partnership with Tata Trusts — to create “digitally-enabled livelihood opportunities” for women. Launched in July 2015, Internet Saathi programme aims to facilitate digital literacy among women in rural India. It has so far, trained 30,000 Internet Saathis, who have in turn influenced 12 million women in the country. Tata Trusts has set up Foundation For Rural Entrepreneurship Development (FREND), which will help companies and institutions to utilise the services of Internet Saathis in dissemination of information and services in rural areas.

15. Who has topped in the prestigious Foreign Policy magazine’s 50 Leading Global Thinker’s list?
a) Kamala Harris
b) Tulsi Gabbard
c) Catherine Cortez Masto
d) Dianne Feinstein

Click here to View Answer
Answer a) Kamala Harris. Indian-American Senator Kamala Harris from California has topped the prestigious Foreign Policy magazine’s 50 Leading Global Thinker’s list which will also feature two others from the community. Stand-up comedian Hasan Minhaj and US Ambassador to the UN Nikki Haley have also made it to the list which recognises a remarkable range of individuals who have found ways to exert enormous influence, often in unexpected ways, on a wide range of issues.

16. Who will lead a 17-member Indian squad at the 5th ODI World Cup Cricket Tournament for the Blind to be held in January?
a) Harish Kumar Reddy
b) Vijay Kumar Reddy
c) Ajay Kumar Reddy
d) Manish Kumar Reddy

Click here to View Answer
Answer c) Ajay Kumar Reddy. Ajay Kumar Reddy of Andhra Pradesh will lead a 17-member Indian squad at the 5th ODI World Cup Cricket Tournament for the Blind to be held in January. The squad was announced by Samarthanam and the Cricket Association for the Blind in India (CABI). The World Cup will be held in Pakistan and Dubai from January 7 to 21. Apart from India, Pakistan, Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, Australia and South Africa will also play in the tournament.

17. Which country won the ICC Intercontinental Cup defeating United Arab Emirates?
a) Ireland
b) United Arab Emirates
c) Zimbabwe
d) Afghanistan

Click here to View Answer
Answer d) Afghanistan. Afghanistan grabbed the ICC Intercontinental Cup defeating United Arab Emirates by 10 wickets on the fourth and final day at the Sheikh Zayed Stadium in Abu Dhabi. The two-and-half year first-class competition that began in 2015, provided for four-day competition to the eight participating teams.

Leave a Comment