Current Affairs Quiz – December 04 2019

Current Affairs Quiz – December 04 2019

1. Which Railway station has been certified as India’s first ‘Eat Right Station’ with a 4-Star rating awarded by Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)?
a) Mumbai
b) Chennai central
c) Madurai
d) Delhi

Click here to View Answer
Answer a) Mumbai. The Mumbai Central Terminus of Western Railway has been certified as India’s first ‘Eat Right Station’ with a 4-Star rating awarded by Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI).

2. Which cricket team won 2019 Christopher Martin-Jenkins Spirit of Cricket award?
a) India
b) England
c) Australia
d) New Zealand

Click here to View Answer
Answer d) New Zealand. The national cricket team of New Zealand was awarded the Christopher Martin-Jenkins Spirit of Cricket award for the year 2019. England team captain Kane Williamson was presented with the award during the drawn second Test between his team and England.

3. National Organ and _________ Transplant Organisation (NOTTO).
a) Tele
b) Tissue
c) Trade
d) Tampon

Click here to View Answer
Answer b) Tissue. The autonomous organisation National Organ and Tissue Transplant Organisation (NOTTO) of Union Health & Family Welfare Ministry (MoHFW) conferred, Organ Donation Awards on the occasion of 10th National Organ Donation Day in a programme held at Vigyan Bhavan, New Delhi.

4. India and ___________ has joined hands to set up a healthcare innovation centre to promote research.
a) USA
b) Cambodia
c) Norway
d) Sweden

Click here to View Answer
Answer d) Sweden. India and Sweden has joined hands to set up a healthcare innovation centre to promote research, broadly in non-communicable diseases (NCDs) and help scale-up Indian start-ups in the sector.

5. From India, Which place secured rank 11th in the list of world’s tops 100 destinations and is to gain 8th rank in 2019, According to Euro Monitor International?
a) Agra
b) Delhi
c) Kashmir
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer b) Delhi. The National Capital has been witnessing soaring popularity and wellness tourism across the world. According to Euro Monitor International, Delhi currently ranks 11th in the list of world’s tops 100 destinations and is to gain 8th rank in 2019. The ranking was released by the organization on December 3, 2019 under the title “Top 100 city destination ranking”

6. Navy Day in India is celebrated on ______________.
a) December 01
b) December 02
c) December 04
d) December 06

Click here to View Answer
Answer c) December 04. Navy Day in India is celebrated on 4 December every year to recognize the achievements and role of the Indian Navy to the country.

7. Theme for Navy Day in India 2019 is_____________.
a) India Navy – Empower Duty
b) Indian Navy, Mission-deployed and Combat-ready
c) Indian Navy – Silent, Strong and Swift
d) Indian Navy – Maritime Power for National Prosperity

Click here to View Answer
Answer c) Indian Navy – Silent, Strong and Swift.

8. Who is the current President of Maldives?
a) Ibrahim Mohamed Solih
b) Mahammed sathai
c) Sabith Aslam
d) Ashik Abbas Ali

Click here to View Answer
Answer a) Ibrahim Mohamed solih. The Prime Minister Narendra Modi and President of Maldives Ibrahim Mohamed Solih jointly inaugurated several key development projects in Maldives via video conference.

9. India has launched 1st debt exchange-traded fund is called as_______________.
a) Exchange Bond DTF
b) Bharat Bond ETF
c) Private Bond DTF
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Bharat Bond ETF. The Union Cabinet approved the launch of India’s first debt exchange-traded fund, called the Bharat Bond ETF, comprising bonds of state-run companies and other government entities.

10. Who won PETA’s 2019 Person of the Year?
a) Virat Kholi
b) Anjelica Hutson
c) Oprah Winfrey
d) Joaquin Phoenix

Click here to View Answer
Answer d) Joaquin Phoenix. Phoenix’s dedication to animal rights is just one of the many reasons the actor won the prestigious honor, along with his veganism at the age of 3 after seeing a fish caught and killed.

11. Who is the new CEO of Alphabet?
a) Larry Page
b) Sergey Brin resign
c) Sundar Pichai
d) Amzad Khan

Click here to View Answer
Answer c) Sundar Pichai. Google founders Larry Page and Sergey Brin are taking a step back, resigning from their posts of CEO and president at Alphabet.

12. Who has been appointed as Biocon CEO, joint MD?
a) Prithvi Shaw
b) Virender Yash
c) Siddharth Mittal
d) Hansoi Bhol

Click here to View Answer
Answer c) Siddharth Mittal. Pharmaceutical firm Biocon Ltd said Siddharth Mittal has taken over as the company’s chief executive officer (CEO) and joint managing director (MD) starting 1 December.

 

Leave a Comment