Current Affairs Quiz – December 04 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been named as the UN Environment’s ‘Patron for Clean Air’?
a) Sachin Bansal
b) Binny Bansal
c) Vijay Shekhar
d) Rana Kapoor

Click here to View Answer
Answer c) Vijay Shekhar. Paytm founder and CEO Vijay Shekhar Sharma has been named as the UN Environment’s ‘Patron for Clean Air’. He will help drive greater environmental action and awareness, and advocate for the goals of UN Environment’s global BreatheLife campaign. The campaign will work on promoting policy and citizen action for better air quality for people. According to the World Health Organisation, half of the 20 most-polluted cities in the world (levels of PM2.5, a fine particulate matter) are in India, including Delhi.

2. 6th International Tourism Mart (ITM) held in _________
a) Maharashtra
b) Jharkhand
c) Assam
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer c) Assam. “6th International Tourism Mart” (ITM) began in Guwahati, Assam. The Ministry of Tourism, Government of India, in association with the North Eastern States is organizing this Mart from 5-7 December, 2017. Jagdish Mukhi, Governor of Assam will inaugurate the Mart. The 6th International Tourism Mart, will put the spotlight on India’s “Act East Policy”, blossoming ties with ASEAN and the larger East Asia region, home to the world’s rapidly growing economies and India’s emerging tourism markets.

3. The first International exhibition and Conference on AYUSH and Wellness sector- AROGYA 2017 begin in _________
a) Bangalore
b) Mumbai
c) Hyderabad
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. The first International exhibition and Conference on AYUSH and Wellness sector- AROGYA 2017 begin in New Delhi. The four day event will be inaugurated by Ayush Minister Shripad Yesso Naik. The objective of the event is to showcase the strength and scientific validation of Indian System of Medicine in the global context.

4. Which state government announced setting up a cabinet sub-committee to carry out feasibility study for inclusion of Rabha, Tiwa and Mising tribes under sixth schedule of the Constitution?
a) Gujarat
b) Bihar
c) Assam
d) Andra Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Assam. Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal has announced setting up a cabinet sub-committee to carry out feasibility study for inclusion of Rabha, Tiwa and Mising tribes under sixth schedule of the Constitution. The implementation of the State Capital Region Authority would catapult progress of the areas within its jurisdiction and there is no cause to worry for the Rabha and Tiwa people as their rights would be fully protected.

5. Which country has tested its “jellyfish shredder” weapon aimed at protecting its fleet of aircraft carriers?
a) China
b) USA
c) India
d) Japan

Click here to View Answer
Answer a) China. China has tested its “jellyfish shredder” weapon aimed at protecting its fleet of aircraft carriers. The system, towed by a tugboat ahead of the aircraft carrier, destroys jellyfish by chopping them into thousands of pieces. Jellyfish often get sucked into ships’ water intake pipes and clog their cooling systems, bringing the vessels to a complete halt.

6. Indian Navy Day was observed on?
a) December 03
b) December 04
c) December 05
d) December 06

Click here to View Answer
Answer b) December 04. Navy Day is observed annually on 4 December to celebrate the Indian Navy’s achievements and commemorate the sacrifices made by its personnel. The date commemorates the launch of Operation Trident, a devastating attack on the Pakistan Naval Headquarters of Karachi during the 1971 war. During the attack, three Vidyut-class missile boats, two anti-submarine vehicles and a tanker of the Indian Navy successfully sank the enemy’s minesweeper, a destroyer and an ammunition supply ship.

7. India and __________ signed agreement to formalise EUR 200 million for financial cooperation
a) Switzerland
b) Morocco
c) Germany
d) Australia

Click here to View Answer
Answer c) Germany. The Government to Government Umbrella Agreement between the Government of India and the Government of the Federal Republic of Germany concerning Financial Cooperation in 2016 (II) under the Indo-German Development Cooperation was signed to formalize an amount up to Euro 200 million for the Financial Cooperation in form of loan for the project ‘Climate Friendly Urban Mobility III’ and Euro 11 million Accompanying measures in form of grant for four projects.

8. Which state government announced a special fund for startups led by women so as to encourage them as entrepreneurs?
a) Tamil Nadu
b) Punjab
c) West Bengal
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer d) Rajasthan. Rajasthan Chief Minister Vasundhara Raje announced a special fund for startups led by women so as to encourage them as entrepreneurs. The platform is intended to foster innovation, create jobs and facilitate investment. This is in addition to Rs 500 crore already set-up for startups. This initiative, iStart platform, was launched three months ago in the last Digifest held in Kota.

9. South Korea and ________ began large-scale air exercise “Vigilant Ace”, with six F-22 Raptor stealth fighters to be deployed among the more than 230 aircraft taking part
a) China
b) Japan
c) USA
d) Russia

Click here to View Answer
Answer c) USA. South Korea and U.S. kick off large-scale air exercise. The annual U.S.-South Korean drill, called Vigilant Ace, with six F-22 Raptor stealth fighters to be deployed among the more than 230 aircraft taking part. The exercises have been condemned as a provocation by the isolated North. The joint exercise is designed to enhance readiness and operational capability and to ensure peace and security on the Korean peninsula, the U.S. military had said before the drills began.

10. Which country to launch oil-backed cryptocurrency ‘Petro’?
a) Switzerland
b) Venezuela
c) Thailand
d) Singapore

Click here to View Answer
Answer b) Venezuela. Venezuelan President Nicolas Maduro looked to the world of digital currency to circumvent U.S.-led financial sanctions, announcing the launch of the “petro” backed by oil reserves to shore up a collapsed economy. The announcement bewildered some followers of cryptocurrencies, which typically are not backed by any government or central banks. Ironically, Venezuela’s currency controls in recent years have spurred a bitcoin fad among tech-savvy Venezuelans looking to bypass controls to obtain dollars or make internet purchases.

11. The first meeting of the newly constituted 15th Finance Commission held in _________
a) Bangalore
b) Mumbai
c) Chennai
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. The first meeting of the newly constituted 15th Finance Commission was held in New Delhi. The government had constituted the Commission last month and appointed former Secretary and ex-Member of Parliament NK Singh as its chairman. It will make recommendations for five years commencing 1st April, 2020. It will review the current status of the finance, deficit, debt levels, cash balances and fiscal discipline efforts of the union and states.

12. Shashi Kapoor who passed away recently was a/an
a) Politician
b) Actor
c) Poet
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer b) Actor. Legendary Bollywood actor Shashi Kapoor, the romantic screen icon of ‘70s and ‘80s, died. He was 79. He was honoured with Padma Bhushan in 2011 and received the prestigious Dada Saheb Phalke award in 2015.

Leave a Comment