Current Affairs Quiz – December 04 and 05 2016

Current Affairs Quiz – December 04 and 05

1. Who won the Reader’s poll for TIME’s Person of the Year?
a) Arvind Kejriwal
b) Narendra Modi
c) Vladimir Putin
d) Donald Trump

Click here to View Answer
Answer b) Narendra Modi. Prime Minister Narendra Modi was declared as the winner of TIME Magazine’s Person of the Year. According to TIME Magazine, Modi won with 18 per cent of the vote when the poll closed.

2. Vittiya Saksharata Abhiyan has been launched by
a) Ministry of External Affairs
b) Home Ministry
c) Ministry of Commerce
d) Human Resource Development Ministry

Click here to View Answer
Answer d) Human Resource Development Ministry. The objective of Vittiya Saksharata Abhiyan is to encourage, create awareness and motivate all people around them to use a digitally enabled cashless economic system for transfer of fund.

3. Rumba dance is associated with which country?
a) Russia
b) Denmark
c) Cuba
d) Canada

Click here to View Answer
Answer c) Cuba. UNESCO has included yoga into the list of intangible cultural heritages of humanity, announced the Indian Foreign Ministry. The Paris-based UN body added Cuba’s rumba dance and Belgium’s beer culture to the list.

4. Scientists of ________ have developed a unique, low-cost method for producing high-quality nuclear fuel using electricity.
a) USA
b) Israel
c) Germany
d) Russia

Click here to View Answer
Answer d) Russia.

5. Thanu Padmanabhan is associated with
a) Sports
b) Journalism
c) Bio Science
d) Astrophysics

Click here to View Answer
Answer d) Astrophysics. Pune-based theoretical physicist and Inter-University Centre for Astronomy and Astrophysics (IUCAA) professor Thanu Padmanabhan has won the decade long challenge he posed to the international community of astrophysicists to prove his ideas on dark energy wrong by 2016.

6. John Key, the Prime Minister of _________ has resigned.
a) Australia
b) UK
c) New Zelanad
d) Norway

Click here to View Answer
Answer c) New Zealand.

7. Mukesh Kumar is associated with which of the following sports?
a) Table Tennis
b) Golf
c) Chess
d) Tennis

Click here to View Answer
Answer b) Golf. India’s Mukesh Kumar became the oldest golfer to win an Asian Tour title when he lifted the weather-hit Panasonic Open here after it was curtailed to 54 holes.

8. Which Indian state and Thailand signs MoU to promote cooperation and collaboration?
a) Arunachal Pradesh
b) Andhra Pradesh
c) Uttar Pradesh
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Arunachal Pradesh.

9. Who has become the first woman President of the All India Tennis Association?
a) Praveen Mahajan
b) Nitu Subramaniyam
c) Neha Jain
d) Sunaina Gupta

Click here to View Answer
Answer a) Praveen Mahajan.

Leave a Comment