Current Affairs Quiz – December 03 2019

Current Affairs Quiz – December 03 2019

1. Exercise HAND-IN-HAND 2019 – joint training exercise between India and ____________.
a) Russia
b) USA
c) Sri Lanka
d) China

Click here to View Answer
Answer d) China. Exercise HAND-IN-HAND 2019 is to be conducted at Umroi, Meghalaya. The 8th India-China joint training is held under the United Nations mandate. The exercise will be held from 7-20 December 2019.

2. Who won 12th ‘Shakti Bhatt First Book Prize’?
a) Stephen Millen
b) Reba John
c) Mathew Johny Samson
d) Tony Joseph

Click here to View Answer
Answer d) Tony Joseph . English author Tony Joseph has won 12th ‘Shakti Bhatt First Book Prize’ for his 2018 book, ‘Early Indians: The Story of Our Ancestors and Where We Came’.

3. India’s first Maritime Museum in ____________.
a) Gujarat
b) Punjab
c) Assam
d) Tamil nadu

Click here to View Answer
Answer a) Gujarat. The Government of India is planning to establish a National Maritime Heritage Museum at Lothal in Gujarat. The museum will also act as an independent research center for archaeology of boat building, reconstruction of maritime history and materials traded.

4. Who has been appointed as president of the Asian Development Bank (ADB)?
a) Shiva Nadar
b) Masatsugu Asakawa
c) Jashwanth Singh
d) Kim jimly

Click here to View Answer
Answer b) Masatsugu Asakawa. Masatsugu Asakawa was elected to be president of the Asian Development Bank (ADB) by its board of governors in Manila, the Philippines.

5. United Nations’ International Day of Persons with Disabilities observed on ________________.
a) December 02
b) December 03
c) December 05
d) December 09

Click here to View Answer
Answer b) December 03 . International Day of Persons with Disabilities (December 3) is an international observance promoted by the United Nations since 1992.

6. Theme for United Nations’ International Day of Persons with Disabilities 2019 is_____________.
a) Promoting the participation of persons with disabilities and their leadership: taking action on the 2030 Development Agenda
b) Promoting the persons with disabilities and their leadership: taking action on the 2030 Development Agenda
c) Promote an understanding of disability issues and mobilize support for the dignity
d) Promote rights and well-being of persons with disabilities

Click here to View Answer
Answer a) Promoting the participation of persons with disabilities and their leadership: taking action on the 2030 Development Agenda.

7. Who won 2019 Ballon d’Or Prize For Record Sixth Time?
a) Paul Pogba
b) Christiano Ronaldo
c) Lionel messi
d) Sadio Mane

Click here to View Answer
Answer c) Lionel Messi. Lionel Messi won a record sixth men’s Ballon d’Or award at a ceremony in Paris, beating Liverpool defender Virgil van Dijk to take the honours.

8. Walmart launches credit card in partnership with ______________.
a) IDBI
b) SBI
c) HDFC
d) Axis Bank

Click here to View Answer
Answer c) HDFC. Walmart India, in partnership withHDFC Bank, launched a co-branded credit card exclusively for members of its Best Price Modern Wholesale “B2B Cash & Carry” stores, offering “free credit up to 50 days.

9. Global Migration Film Festival organised in ______________.
a) Lahore
b) Dhaka
c) Tokyo
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer b) Dhaka. The Global Migration Film Festival (GMFF) was organised in Dhaka. The day-long festival screened 15 films on the theme of migration and its various aspects.

10. Who won Abu Dhabi GP as Formula 1 season?
a) Max verstappen
b) Lewis Hamilton
c) Sebastian Vettel
d) Micheal Suchuma

Click here to View Answer
Answer b) Lewis Hamilton . Lewis Hamilton celebrated his championship-winning season in style with a commanding victory in the last race of the Formula 1 season in Abu Dhabi.

11. Mission Indra Dhanush 2.0 is associated with_____________.
a) Economy
b) Education
c) Sports
d) Healthcare

Click here to View Answer
Answer d) Healthcare. Government has launched its flagship scheme ‘Intensified Mission Indradhanush 2.0’ to focus on full immunization coverage of 272 districts spread over 27 states and 652 blocks of Uttar Pradesh and Bihar among hard-to-reach and tribal populations.

Leave a Comment