Current Affairs Quiz – December 03 2016

Current Affairs Quiz

1. The Indira Gandhi International Airport (IGT) in New Delhi is the ____ most connected airport in the world, according to air travel intelligence company OAG
a) 5th
b) 17th
c) 20th
d) 22nd

Click here to View Answer
Answer d) 22nd . The Indira Gandhi International Airport (IGT) in New Delhi is the 22nd most connected airport in the world, according to air travel intelligence company OAG. Mumbai Airport has been ranked 28th, while OAG’s 2016 Megahubs Index has been topped by Chicago Airport in the United States. Meanwhile, the Atlanta and Dallas Airports, also in the US, have ranked second and third.

2. An UAE based Indian _______________ won this year’s prestigious International Children’s Peace Prize for her fight for climate justice and combating environmental degradation
a) Kehkashan Basu
b) Prathiba Basu
c) Meera Basu
d) Swetha Basu

Click here to View Answer
Answer a) Kehkashan Basu. A 16-year-old Indian environmental activist Kehkashan Basu, based in the UAE has won this year’s prestigious International Children’s Peace Prize for her fight for climate justice and combating environmental degradation. Kehkashan Basu was presented the award by Bangladesh’s Nobel peace laureate Mohammad Yunus at a glittering ceremony in The Hague.

3. Who was formally proclaimed as King Rama X, the 10th king of the Chakri dynasty of Thailand?
a) Bhumibol Adulyadej
b) Maha Vajiralongkorn
c) Mahidol Adulyadej
d) Vacharaesorn Mahidol

Click here to View Answer
Answer b) Maha Vajiralongkorn. Thailand’s Crown Prince Maha Vajiralongkorn was formally proclaimed as King Rama X, the 10th king of the Chakri dynasty, in a televised ceremony. Vajiralongkorn was proclaimed king after he accepted the invitation from the country’s parliament. The coronation ceremony for King Rama X will take place next year after his recently-deceased father, King Bhumibol Adulyadej’s cremation.

4. The first permanent ice hotel in the world, Icehotel 365, opened to guests in ____________
a) China
b) Switzerland
c) Sweden
d) USA

Click here to View Answer
Answer c) Sweden. The first permanent ice hotel in the world, Icehotel 365, opened to guests in Sweden. The 2,100-square-metre resort, located about 200 kilometres north of the Arctic Circle, was designed by over 40 architects, artists and designers from around the world. Icehotel 365, photographed by Asaf Kilger, includes 11 ‘art suites’ and nine deluxe suites.

5. Who has been appointed as the Director of the Central Bureau of Investigation (CBI)?
a) R.P. Agrawal
b) M.Nageswara Rao
c) A. K. Sharma
d) Rakesh Asthana

Click here to View Answer
Answer d) Rakesh Asthana. The government appointed Gujarat-cadre 1984 batch IPS officer Rakesh Asthana as the Director of the Central Bureau of Investigation (CBI). Asthana was made in-charge after the government couldn’t finalise the name for the new CBI director on time. The panel that chooses the CBI Director comprises the Prime Minister, Leader of Opposition and the Chief Justice of India.

6. The United Nations International Day of Persons with Disabilities is observed on?
a) December 03
b) December 04
c) December 05
d) December 06

Click here to View Answer
Answer a) November 03. The United Nations International Day of Persons with Disabilities has been observed annually on December 3 worldwide since 1992. The observance of the day aims to promote an understanding of disability issues and mobilise support for the dignity and rights of persons with disabilities. The theme for this year is to achieve the 17 Sustainable Development Goals.

7. Who has been named as one of the winners of the 2016 Champions of the Earth award from the United Nations for leading the clean-up of the city’s Versova Beach?
a) Feroz Shah
b) Aslam Shah
c) Mohamed Shah
d) Afroz Shah

Click here to View Answer
Answer d) Afroz Shah. Mumbai-based lawyer Afroz Shah has been named as one of the winners of the 2016 Champions of the Earth award from the United Nations for leading the clean-up of the city’s Versova beach. The volunteers have collected over 4,000 tons of trash from the beach so far. Shah will receive the award under the ‘Inspiration and Action’ category.

8. India and __________ signed four agreements on visas, cyberspace, and investments
a) Iran
b) Qatar
c) Iraq
d) Israel

Click here to View Answer
Answer b) Qatar. India and Qatar signed four agreements on visas, cyberspace, and investments following delegation-level talks led by PM Narendra Modi and his Qatari counterpart Sheikh Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani. This is the third high-level bilateral engagement between the two countries in the past two years, which underlines India’s growing ties with Qatar.

9. Who has been crowned Miss Supranational 2016, an international beauty pageant?
a) Valeria Vespoli
b) Jaleesa Pigot
c) Korinna Kocsis
d) Srinidhi Shetty

Click here to View Answer
Answer d) Srinidhi Shetty. India’s representative Srinidhi Shetty has been crowned Miss Supranational 2016, an international beauty pageant. This marks the second time that India has won the pageant following the win by Asha Bhat in 2014. Shetty qualified for the competition after becoming the first runner-up at the Miss India Universe pageant earlier this year, where she won the title ‘Miss Diva Supranational’.

10. Which state government will launch an aggressive campaign based on scientific studies to counter the smear campaign against coconut oil?
a) Kerala
b) Maharashtra
c) Karnataka
d) Bihar

Click here to View Answer
Answer a) Kerala . Kerala Government will launch an aggressive campaign based on scientific studies to counter the smear campaign against coconut oil. Agriculture Minister V.S. Sunilkumar said yesterday that there was a systematic and organised campaign involving a section of medical professionals also against edible coconut oil. Government will immediately organise a sustained campaign with the help of solid scientific studies proving that coconut oil is the best oil for cooking, the Minister said. In the past, a smear campaign against coconut oil created misunderstanding that it was not healthy, and stopped using it, he added.

11. Who has been appointed the ambassador of Brihanmumbai Municipal Corporation’s drive against open defecation and litter?
a) Akshay Kumar
b) Ranbir Kapoor
c) Salman Khan
d) Aamir Khan

Click here to View Answer
Answer c) Salman Khan. According to reports, Salman Khan has been appointed the ambassador of Brihanmumbai Municipal Corporation’s drive against open defecation and litter. Salman’s non-profit organisation ‘Being Human Foundation’ will reportedly donate five mobile toilets to the BMC, to be placed at Bandstand, Mumbai. He will meet the Municipal Commissioner to discuss the anti-open defecation campaign, reports added.

12. Which country Football Federation won the Asian Football Council’s Developing Member Association of the Year Award in Abu Dhabi?
a) Hong Kong Football Association
b) All-India Football Federation
c) Bangladesh Football Federation
d) Japan Football Association

Click here to View Answer
Answer b) All-India Football Federation. The All-India Football Federation won the Asian Football Council’s Developing Member Association of the Year Award in Abu Dhabi. The award is given on the basis of organisation of courses, seminars and competitions, grassroots, youth development and women’s programmes and special projects. In 2014, AIFF had earlier won the AFC President’s Recognition Award for grassroots football.

13. Who has announced his retirement from Formula One Grand Prix recently?
a) Nico Rosberg
b) Lewis Hamilton
c) Sebastian Vettel
d) Fernando Alanso

Click here to View Answer
Answer a) Nico Rosberg. Less than a week after winning the world championship at the Abu Dhabi Grand Prix, Mercedes driver Nico Rosberg announced his retirement from Formula One with immediate effect. Rosberg’s father Keke Rosberg had won the championship in 1982, and Nico Rosberg’s F1 championship made him only the second son of a champion to take the title since 1950.

14. Makkal Pavalar Inkulab who passed away recently, he was a rationalist writer and professor of ______________
a) Hindi
b) Malayalam
c) Telugu
d) Tamil

Click here to View Answer
Answer d) Tamil. Legendary poet and activist MakkalPavalarInkulab passed away in Chennai on December 1, 2016. He was a rationalist writer and professor of Tamil literature. His original name was Shahul Hameed . He was known for his poems like Naanga Manushangada (We are human beings) and Avvai, a drama. He was also involved in vocal expression of discontent over the removal of statue of Tamil legendary icon Kannaki in 2002 by the then All-India Anna Dravida Munnetra Kazhagam (AIADMK) government of Tamil Nadu.

Leave a Comment