Current Affairs Quiz– December 03 & 04 & 05 2020

Current Affairs Quiz– December 03 & 04 & 05 2020

Current Affairs Quiz – December 03 & 04 & 05 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. According to ‘Kotak Wealth Hurun – Leading Wealthy Women’ list, Who has become the India’s richest woman with a net worth of ₹54,850 crore?
a) Roshni Nadar
b) Kiran Mazumdar
c) Leena Gandhi
d) Ishu Trivedi

Click here to View Answer
Answer a) Roshni Nadar. HCL Tech’s Chairperson Roshni Nadar Malhotra is India’s richest woman with a net worth of ₹54,850 crore, according to ‘Kotak Wealth Hurun – Leading Wealthy Women’ list.

2. Which state’s police station has topped as the best performing police station in the country?
a) Sikkim
b) Meghalaya
c) Manipur
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer c) Manipur. Nongpok Sekmai police station in Thoubal district of Manipur was ranked as the best performing police station in the country.

3. According to Global Terrorism Index (GTI) 2020, India secured _________ rank in the list of countries most affected by terrorism in 2019.
a) 3rd
b) 4th
c) 6th
d) 8th

Click here to View Answer
Answer d) 8th. The GTI score of India is 7.353 out of 10. India recorded 277 Deaths, 439 Injuries & 558 Incidents due to Terrorism in 2019.

4. Recently, ADB and India sign $50 million loan agreement for _____________.
a) Uttar Pradesh
b) West Bengal
c) Assam
d) Jammu and Kashmir

Click here to View Answer
Answer b) West Bengal. The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India have inked $50 million policy-based loan agreement to improve financial management procedures and operational efficiencies in West Bengal.

5. December 3 is Designated as _____________.
a) World Aids day
b) International Day of Persons with Disabilities
c) Nagaland Statehood day
d) None

Click here to View Answer
Answer b) International Day of Persons with Disabilities.The 2020 theme: ‘Not all Disabilities are Visible’.

6. Who has been appointed as the 27th Director General of Border Roads Organisation (BRO)?
a) Harpal Singh
b) Jerumiah Nah
c) Arhu Khelm
d) Rajeev Chaudhary

Click here to View Answer
Answer d) Rajeev Chaudhary. His appointment is effective from 1st December 2020. Lt Gen Chaudhary succeeds Lt Gen Harpal Singh who has been appointed as the new Engineer-in-Chief of the Indian Army.

7. India’s first 100 Octane Premium Petrol has launched by_____________.
a) Tata
b) Reliance
c) IOCL
d) All the above

Click here to View Answer
Answer c) IOCL. Octane ratings are measures of fuel stability that increases engine efficiency. The high octane premium grade petrol will be marketed under the brand ‘XP-100’. It has been developed by Indian Oil Corporation Limited (IOCL) at its Mathura refinery in Uttar Pradesh.

8. The Reserve Bank of India has asked which private bank to halt digital launches and selling of credit cards?
a) Axis
b) ICICI
c) HDFC
d) IDBI

Click here to View Answer
Answer c) HDFC. The Directorate of Revenue Intelligence celebrated its 63rd Founding Day on December 4, 2020.

9. International Day Of Banks is Observed On __________.
a) 5th Decemberwrong Image
b) 4th December
c) 6th December
d) 7th December

Click here to View Answer
Answer b) 4th December. Every December 4th is International Bank Day to recognize the important role of the banking system in improving living standards.

10. Indian Navy Day is observed on____________.
a) 4 December
b) 5 December
c) 6 December
d) 7 December

Click here to View Answer
Answer a) 4th December. Indian Navy Day is observed on December 4th every year to commemorate the “Trident” operation. The Navy also organized a moderation retreat ceremony at the Gateway of India in Mumbai on the eve of Naval Memorial Day.

11. The Theme Keep soil alive, protect soil biodiversity represents____________.
a) World Soil Day 2020
b) World Water Day 2020
c) World Biodiversity Day 2020
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) World Soil day 2020.

12. International Volunteer Day is celebrated on ___________.
a) 5th December
b) 6th December
c) 7th December
d) 8th December

Click here to View Answer
Answer a) 5th December . Every year, December 5 is celebrated as International Volunteer Day for Economic and Social Development.

13. World Soil Day is on___________.
a) 10th December
b) 6th December
c) 4th December
d) 5th December

Click here to View Answer
Answer d) 5th December. Each and Every year 5th December is celebrated as World Soil Day. The theme for World Soil Day 2020 is “Keep soil alive, protect soil biodiversity”.

14. Passage Exercise (PASSEX) is held between Indian Navy and _________ Navy.
a) Sri Lankan
b) USA
c) Chinese
d) Russian

Click here to View Answer
Answer d) Russian.

15. Dineshwar Sharma who passed away recently was the administrator of __________.
a) Goa
b) Puducherry
c) Lakshadweep
d) Andaman and Nicobar Islands

Click here to View Answer
Answer c) Lakshadweep.

16. Who has been named as the first-ever ‘Kid of the Year’ by the iconic TIME magazine?
a) Smrithi Das
b) Gitanjali Rao
c) Chinmayishri
d) Jashwanth Sai

Click here to View Answer
Answer b) Gitanjali Rao. The Indian-American young scientist and inventor, Gitanjali Rao, has been named as the first-ever ‘Kid of the Year’ by the iconic TIME magazine. This is the first time that the TIME magazine has launched the Kid of The Year” award.

17. Who has become 1st Indian to win 2020 Global Teacher Prize?
a) Rajnish Kumar
b) Ranjitsinh Disale
c) Sanjeev Choudary
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Ranjitsinh Disale. He is the first Indian to win this award, which carries prize money of $1 million (Rs 7.4 crore).

18. Azad Pattan Hydropower Project belongs to___________.
a) Pakistan
b) Afghanistan
c) China
d) India

Click here to View Answer
Answer a) Pakistan. The Azad Pattan project is a hydropower project that is to be constructed in Pakistan occupied Kashmir. It is to be built on the Jhelum River and will have the capacity to generate 700 MW of hydroelectricity.

19. Researchers at __________________________ have developed the “Damaru” Inspired Lattice.
a) IIT Kanpur
b) IIT Kharagpur
c) IIT Pune
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) IIT Kanpur. Researchers at IIT Kanpur have developed the “Damaru” Inspired Lattice, which is used in stealth submarines and high-speed trains. Research is Sponsored by A SPARC project of Ministry of Education.

20. Who has been appointed as “Fit India” movement ambassador?
a) Amir Khan
b) Hamin Ansari
c) Praveen Shah
d) Kuldeep Handoo

Click here to View Answer
Answer d) Kuldeep Handoo. Kuldeep Handoo is appointed as the Ambassador of Fit India movement. He won 11 gold medals in National and 6 in International stage, is the Wushu coach of Team India.

Leave a Comment