Current Affairs Quiz – December 02 2018

Current Affairs Quiz – December 02 2018

1. Who has been appointed as MD and CEO of Bank of Maharashtra?
a) Sanjeev R
b) Sanjith Kumar
c) Davis Justin
d) AS Rajeev

Click here to View Answer
Answer d) AS Rajeev . State-owned Bank of Maharashtra announced the appointment of AS Rajeev as its Managing Director and Chief Executive Officer.

2. Which country will host the G20 summit in 2022?
a) Russia
b) India
c) China
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) India. India will host the G20 summit in 2022, when the country celebrates its 75th year of Independence, Prime Minister Narendra Modi announced on Saturday.

3. Who has been take charge as new Chief Election Commissioner?
a) Sunil Arora
b) Ashik Abbas
c) Aravind Sundaram
d) Raja Karukuvel M

Click here to View Answer
Answer a) Sunil Arora. Sunil Arora, the senior-most election commissioner, took charge as the Chief Election Commissioner, succeeding OP Rawat who demitted office on Saturday.

4. Which country president is going to be India’s Chief Guest for Republic Day 2019?
a) America
b) South Africa
c) Canada
d) Australia

Click here to View Answer
Answer b) South Africa. South African President Cyril Ramaphosa accepted PM Narendra Modi’s invitation to be the Chief Guest for India’s Republic Day celebrations in 2019.

5. Who has been appointed as next CEO of World Gold Council ?
a) Pranith Nath
b) Sainath Sreeram
c) David Tait
d) Divyansh Raj

Click here to View Answer
Answer c) David Tait. The market development organization for the gold industry, The World Gold Council announced the appointment of David Tait who has a very successful career in the financial services industry as the incoming Chief Executive Officer (CEO).

6. First global conference on Blue Economy held in __________.
a) Nairobi
b) Tanzania
c) Mombasa
d) Uganda

Click here to View Answer
Answer a) Nairobi. Kenya, Japan and Canada co-hosted the first global conference on the sustainable blue economy in Nairobi from 26 to 28 November 2018, in an event which brought together over 4,000 participants from around the world

7. Who won World Chess Championship title 2018?
a) Fabiano Caruana
b) Hikaru Nakamura
c) Sergey Karjakin
d) Magnus Carlsen

Click here to View Answer
Answer d) Magnus Carlsen. World number one Norwegian Magnus Carlsen has retained his World Chess Championship title, beating US opponent Fabiano Caruana in a tie-breaker event.

8. UNESCO headquarter is situated in___________.
a) Canada
b) Sweden
c) Scotland
d) Paris

Click here to View Answer
Answer d) Paris. UNESCO accepted a joint bid for Korean wrestling to be recognized as one of the world’s most treasured cultural practices.

9. Who is the current Governor of Telangana?
a) Narayana Moorthy
b) Srinivasa Reddy
c) Narasimha
d) Viswaraya

Click here to View Answer
Answer c) Narasimha. The Telangana government and British Council have signed a Memorandum of Understanding (MoU) to strengthen educational and cultural cooperation and support the knowledge ambitions and economic growth of Telangana.

10. Kimberley Process is associated with________.
a) Gold
b) Diamonds
c) Weapons
d) Silver

Click here to View Answer
Answer b) Diamonds. The Kimberley Process Certification Scheme (KPCS) Plenary 2018, was held in Brussels, Belgium, in November 2018. EU handed over the Chairmanship of KPCS to India from 1st January 2019. This year was the fifteenth anniversary of KPCS.

11. According to Bain & Companie’r report, ____________ is the fastest growing e-commerce market.
a) India
b) USA
c) China
d) Russia

Click here to View Answer
Answer a) India. According to the report, India’s online retail market had a Compound Annual Growth Rate (CAGR) of 53% from 2013 to 2017.

Leave a Comment