Current Affairs Quiz – December 02 2016

Current Affairs Quiz

1. Which Indian city got best cities award for tackling climate change?
a) Mumbai
b) Bangalore
c) Kolkata
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer c) Kolkata . Kolkata, along with 10 other cities from across the globe, has been honoured with the best cities of 2016 award in recognition of its inspiring and innovative programme with regard to solid waste management. Kolkata is the only Indian city to receive the prestigious award. It received the award during the C40 Mayors Summit held in Mexico City.

2. The Union Cabinet has given its approval for inclusion of ___ new castes and modification in 13 other castes in the Central list of Other Backward Classes (OBCs) in respect of 8 states
a) 12
b) 13
c) 14
d) 15

Click here to View Answer
Answer d) 15. The Union Cabinet has given its approval for inclusion of 15 new castes and modification in 13 other castes in the Central list of Other Backward Classes (OBCs) in respect of 8 states. These states are Assam, Bihar, Himachal Pradesh, Jharkhand, Maharashtra, Madhya Pradesh, Jammu & Kashmir and Uttarakhand. The Union Cabinet took this decision based on the recommendation of the National Commission for Backward Classes (NCBC).

3. Which state and Thailand signed MoU to promote cooperation and collaboration?
a) Andra Pradesh
b) Arunachal Pradesh
c) Telangana
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Arunachal Pradesh. For promoting cooperation and collaboration between Arunachal Pradesh and Thailand, a Memorandum of Understanding (MoU) was signed between Surindra Rajabhat University Regional Development Strategies (SRRURDS) Foundation of Surin Province, North East of Thailand and Mahabodhi Lord Buddha College (MLBC) in Arunachal Pradesh.

4. Who has been quit as Managing Director and CEO of the National Stock Exchange?
a) Chitra Ramkrishna
b) Shikha Sharma
c) Mallika Srinivasan
d) Naina Lal Kidwai

Click here to View Answer
Answer a) Chitra Ramkrishna Chitra Ramkrishna quit as Managing Director and CEO of the National Stock Exchange with immediate effect presumably over differences with some board members, after having served the premier bourse for over two decades since its inception. Senior executive J Ravichandran has been given the interim charge till the NSE board, headed by former Finance Secretary Ashok Chawla, finds a full-time replacement for Ramkrishna, who rose through the ranks to head the exchange and was part of the team that set up NSE in 1992.

5. The National Pollution Control Day 2016 was observed on?
a) December 01
b) December 02
c) December 03
d) December 04

Click here to View Answer
Answer b) November 02. The National Pollution Control Day 2016 was observed on 2 December 2016 in India with an aim to make aware the people and industries about the need of Pollution Control Acts. This day is observed every year to give honour to thousands of human beings who lost their lives in 1984 due to the Bhopal gas tragedy and who were left severely affected due to leakage of poisonous gas from Union Carbide plant in Bhopal. This catastrophe was the worst in the world’s industrial history and people there still continue to witness physical and mental disabilities.

6. The Hornbill festival is a celebration held every year in the first week of December in ___________
a) Goa
b) Haryana
c) Nagaland
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer c) Nagaland. The Hornbill Festival began in the Naga Heritage village of Kisama, coinciding with Nagaland Statehood Day. The annual festival aims to promote tourism in the state, and pays tribute to the Hornbill, revered by the Nagas. There are dances, sports, games, food fairs and crafts during the ten-day festivities.

7. Dhasai village in ______________ has become India’s first cashless village starting December 1, as claimed by its residents
a) Maharashtra
b) Sikkim
c) Bihar
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer a) Maharashtra . Dhasai village in Maharashtra has become India’s first cashless village starting December 1, as claimed by its residents. This comes in the light of PM Narendra Modi’s demonetisation move. Point of Sale (PoS) machines were provided to around 100 traders by an NGO in collaboration with Bank of Baroda and villagers were informed about various features of the machines.

8. _______________was awarded the Helen Keller Award 2016 in the “role model supporter of increased employment opportunities for disabled persons” category
a) Arun Kumar Sharma
b) Gopalkrishna Agarwal
c) Swati Thakurdesai
d) Sanjeev Sonawane

Click here to View Answer
Answer d) Sanjeev Sonawane. Sanjeev Sonawane, a visually impaired educationist who has developed educational programmes for hundreds of young blind people, was awarded the Helen Keller Award 2016 in the “role model supporter of increased employment opportunities for disabled persons” category. He is the head of education and extension department at the Savitribai Phule Pune University.

9. Which Bank has launched a new digital transaction service through mobile phones named SIMsePAY?
a) Yes Bank
b) Axis Bank
c) Federal Bank
d) HDFC Bank

Click here to View Answer
Answer a) Yes Bank. Private sector lender Yes Bank has launched a new digital transaction service through mobile phones named SIMsePAY, which allows any account holder to do money transfers, pay utility bills and other mobile banking services, without the need for smart phones or internet. The technology is based on wafer-thin sticker attached to any SIM card of a telecom provider that sources information from a co-branded prepaid wallet linked to it. The service is based on a “sim-sleeve” technology, in association with Taisys Technologies, who holds global patent for the same, and has implemented the same successfully in other countries including Kenya and China.

10. Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) has successfully commissioned the first unit of the 4×30 MW Pulichintala hydroelectric project (HEP) in ________________
a) Telangana
b) Andra Pradesh
c) Odisha
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer b) Andra Pradesh . Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) has successfully commissioned the first unit of the 4×30 MW Pulichintala hydroelectric project (HEP) in Telangana. The greenfield project is being set up by TSGENCO in Guntur district of Telangana on the river Krishna. BHEL’s scope of work in the project includes design, manufacture, supply, supervision of erection, testing and commissioning of electrical & mechanical (E&M) package comprising four sets of 30 MW vertical Kaplan turbine & generator along with associated auxiliaries.

11. Which city has emerged as the most geo tagged city on Instagram in 2016?
a) Washington
b) London
c) New York
d) Paris

Click here to View Answer
Answer c) New York. New York has emerged as the most geo tagged city on Instagram in 2016, followed by London and Moscow. São Paulo and Paris have ranked fourth and fifth respectively. ii. Meanwhile, Los Angeles, Saint Petersburg, Rio de Janeiro, Istanbul and Jakarta have also featured on the list of the Most Geo tagged Cities by the photo-sharing app.

12. Who has become the first woman President of the All India Tennis Association?
a) Shanta Shastri
b) Neela Satyanarayan
c) Praveen Mahajan
d) Chitkala Zutshi

Click here to View Answer
Answer c) Praveen Mahajan. Senior bureaucrat Praveen Mahajan has become the first woman President of the All India Tennis Association, replacing veteran administrator Anil Khanna who was forced to quit by the Sports Ministry. The AITA appointed Mahajan, a former IRS officer, after its Executive Committee unanimously chose her for the post until the election is conducted.

13. Who won the IAAF male Athlete of the Year award 2016 for a record sixth time?
a) David Rudisha
b) Usain Bolt
c) Renaud Lavillenie
d) Ashton Eaton

Click here to View Answer
Answer b) Usain Bolt. Nine-time Olympic champion Usain Bolt has won the IAAF male Athlete of the Year award for a record sixth time. Ethiopia’s Almaz Ayana, who broke the 10,000m world record by over 14 seconds in winning Olympic gold in Rio this summer, won the female award. Bolt will retire next year, following the 2017 World Athletics Championships in London.

14. Noted film maker and actor Shriram Gojamgunde who passed away recently, he was a film maker and actor of ___________ language
a) Hindi
b) Kannada
c) Telugu
d) Marathi

Click here to View Answer
Answer d) Marathi . Noted Marathi film maker and actor Shriram Gojamgunde passed away in Mumbai on December 1, 2016. He was 71.Gojamgunde well known for the movie “ZatpatKaru De Khatpat”, which led to other film makers from the region take up producing films. He had acted in a Marathi film with late SmitaPatil. In 1974, he essayed the title role in Marathi film “Raja Shiv Chhatrapati”, based on the life of the Great Maratha warrior. He founded the Rasbahar drama group, which won three best play awards at the state level.

Leave a Comment