Current Affairs Quiz – December 02 and 03 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been appointed as new Chairman of the Petroleum and Natural Gas Regulatory Board?
a) Amar Nath
b) D D Mishra
c) Deepak Sethi
d) D K Sarraf

Click here to View Answer
Answer d) D K Sarraf. The Appointments Committee of the Cabinet has approved the appointment of Oil and Natural Gas Corporation’s former Chairman, D K Sarraf, as the new Chairman of the Petroleum and Natural Gas Regulatory Board. Former Director (Operations), Oil India Ltd, S Rath, has also been appointed as a Member in the board, after replacing K K Jha. Ex-Member, Cyber Appellate Tribunal. S S Chahar too has been appointed as Member (Legal) in the board.

2. National Restaurant Association of India (NRAI) has appointed _________as its new president
a) Rahul Singh
b) Manish Singh
c) Karan Singh
d) Harish Singh

Click here to View Answer
Answer a) Rahul Singh. National Restaurant Association of India (NRAI) has appointed Rahul Singh as its new president. Rahul Singh, founder & CEO, The Beer Cafe, took over as the new President of the National Restaurant Association of India at its managing committee meeting held in New Delhi.

3. Which country has been re-elected to the Council of the International Maritime Organization [IMO] under Category “B” at the 30th session of the Assembly of the IMO?
a) Nepal
b) Bangladesh
c) India
d) Pakistan

Click here to View Answer
Answer c) India. India has been re-elected to the Council of the International Maritime Organization [IMO] under Category “B” at the 30th session of the Assembly of the IMO held in London on 01 December, 2017. The IMO Council consists of 40 member countries. In Categories “A” and “B” there are 10 members each and in Cateogary “C” 20 members, who are elected by the IMO Assembly. IMO Council plays a crucial role to play in deciding various important matters within the mandate of the IMO, in relation to the global shipping industry, including its work programme strategy and budget.

4. The International Day for the Abolition of Slavery was observed on?
a) December 02
b) December 03
c) December 04
d) December 05

Click here to View Answer
Answer a) December 02. The International Day for the Abolition of Slavery, 2 December, marks the date of the adoption, by the General Assembly, of the United Nations Convention for the Suppression of the Traffic in Persons and of the Exploitation of the Prostitution of Others.

5. Who has been appointed as the chairman of the public broadcaster Prasar Bharati for a second term?
a) Rajeev Singh
b) Surya Prakash
c) Ajay Kumar
d) Supriya Sahu

Click here to View Answer
Answer b) Surya Prakash. Former journalist and author A. Surya Prakash has been appointed as the chairman of the public broadcaster Prasar Bharati for a second term. Prasar Bharati runs Doordarshan and All India Radio. Prakash, who has been at the head of Prasar Bharati for three years since 2014, retired earlier in October.

6. The five-day dance festival annual Konark festival held in ____________
a) Rajasthan
b) Haryana
c) Manipur
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer d) Odisha. The annual Konark festival started in Odisha. The five-day dance festival opened near the world famous Sun Temple of Konark with Odissi recital by the dancers of Nupur Dance Academy of Bhubaneswar under the tutelage of Niranjan Rout and group. Ten popular Indian classical dance troupes from India and abroad are going to perform at the backdrop of the majestic Sun Temple during the festival.

7. Prime Minister Narendra Modi inaugurated a unique world-class hospital at the Swaminarayan Gurukul Vidyapeeth Pratisthanam in ___________
a) Mumbai
b) Hyderabad
c) Ahmedabad
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer c) Ahmedabad. Prime Minister Narendra Modi inaugurated a unique world-class hospital at the Swaminarayan Gurukul Vidyapeeth Pratisthanam in Ahmedabad. This world-class hospital aims at providing top of the line medical and health care on subsidised rates. What sets it apart is that it fuses the best of traditional and modern medicine. It offers holistic care using Ayurveda, Yoga and allopathy.

8. XIth Annual MedTech Summit was held in ________
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Hyderabad
d) Bangalore

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. Under Bio Design Programme, XIth Annual MedTech Summit was organised in New Delhi. Department of Biotechnology (DBT) has implemented a Bio Design Programme to develop innovative and affordable medical devices to cater to the clinical needs of the country. The programme also aims to train the next generation of medical technology innovators in the country. It has been implemented by the Department of Biotechnology at AIIMS and IIT Delhi in collaboration with international partners.

9. The National Pollution Control Day was observed on?
a) December 04
b) December 03
c) December 02
d) December 01

Click here to View Answer
Answer c) December 02. The National Pollution Control Day (NPCD) is celebrated every year on December 2 in India with an aim to make aware the people and industries about the need of Pollution Control Acts. This day is observed in the memory of those who lost their lives in 1984 due to the Bhopal gas tragedy and who were left severely affected due to leakage of poisonous gas “Methyl Isocyanate (MIC)” from Union Carbide plant in Bhopal.

10. Artificial intelligence (AI) will be deployed as part of a collaboration involving the University of Toronto and IIT-Bombay to make ________ a truly smart city
a) Bangalore
b) Chennai
c) Kochi
d) Pune

Click here to View Answer
Answer d) Pune. Artificial intelligence (AI) will be deployed as part of a collaboration involving the University of Toronto and IIT-Bombay to make Pune a truly smart city. This will be among the first of the projects to be tackled under a recent memorandum of understanding signed by the Pune Smart City Development Corporation Ltd, IIT-Bombay and University of Toronto (UofT). Four areas have been identified for the long-term partnership — affordable housing, rural immigrants arriving in large numbers in Pune, cyber security and digital systems interoperability.

11. Vice President M Venkaiah Naidu launched Deen Dayal Divyangajan Sahajya Scheme in ___________on the occasion of International Day of Persons with Disabilities
a) Bihar
b) Gujarat
c) Assam
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer c) Assam. Vice President M Venkaiah Naidu launched Deen Dayal Divyangajan Sahajya Scheme in Assam on the occasion of International Day of Persons with Disabilities. Under the scheme every differently abled person in the state would be entitled to a one-time grant of Rs 5,000 for their treatment. Vice President stated that “It is necessary that there is a change in the thought process as just making laws will not help in improving the situation for the differently abled,”. The Vice President also lauded the Assam government for introducing the Pranam Act that entails all government employees to make contributions from their salaries for the elderly and differently abled family members.

12. International day of persons with disabilities was observed on?
a) December 03
b) December 04
c) December 05
d) December 06

Click here to View Answer
Answer a) December 03. International day of persons with disabilities is being observed on December 03 to promote the rights and welfare of disabled individuals around the globe. The day, marked on 3 December annually, aims to promote empowerment, inclusion and access to reduce inequalities in society. The day has been observed internationally since 1992 to increase public awareness, acceptance and understanding of people with disability. The Theme this year is “Transformation towards sustainable and resilient society for all”.

13. Which private bank has successfully executed overseas transactions using blockchain technology in partnership with a leading currency exchange house in West Asia?
a) Axis Bank
b) HDFC Bank
c) South Indian Bank
d) Federal Bank

Click here to View Answer
Answer c) South Indian Bank. South Indian Bank has successfully executed overseas transactions using blockchain technology in partnership with a leading currency exchange house in West Asia. With this, SIB joins a niche group of banks in the global market to exchange and authenticate remittance transaction messages electronically on blockchain in real time. The pilot transaction was successfully executed by Forex transaction from UAE to India. The implementation of the blockchain technology in transaction platforms conforms to the bank’s strategy to embrace emerging and latest technology for ensuring faster as well as safe transaction settlement.

14. Which bank launched its RuPay Select and RuPay Platinum credit cards?
a) Bank of Maharashtra
b) Corporation Bank
c) Union Bank of India
d) Syndicate Bank

Click here to View Answer
Answer b) Corporation Bank. Corporation Bank has launched its RuPay Select and RuPay Platinum credit cards. A press release said here that Corporation Bank’s RuPay credit cards are accepted at all RuPay-enabled 1.5 million plus PoS terminals and 80,000 plus e-commerce merchants in India and all ICS Partner acceptance points (POS, e-commerce merchants) globally. Jai Kumar Garg, Managing Director and Chief Executive Officer of Corporation Bank, unveiled the cards in Mangaluru. Gopal Murli Bhagat, Executive Director of the bank, was present during the launch.

15. Which country announced that it will host a ministerial meeting of the UN Security Council on the 15th of this month?
a) India
b) USA
c) Japan
d) China

Click here to View Answer
Answer c) Japan. Japan announced that it will host a ministerial meeting of the UN Security Council on the 15th of this month. The meeting will focus on finding peaceful ways to pressure North Korea to halt its nuclear and ballistic missile tests and denuclearise the Korean peninsula. Secretary-General Antonio Guterres is expected to brief the council.

16. The first phase of the Chabahar port was inaugurated in _______
a) Bangladesh
b) Iran
c) Iraq
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer b) Iran. India said the construction of the Chabahar port in Iran will contribute to regional trade and provide Afghanistan with “alternate access” to global markets, after the inauguration of the first phase of the Shahid Beheshti Port in the Sistan-Baluchestan province by Iranian President Hassan Rouhani.

17. International conference on climate change held in ________
a) India
b) USA
c) China
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer d) Nepal. Nepal will hold an international conference to draw attention on climate change and its adverse effects on people in the Hindu Kush mountain range. President Bidya Devi Bhandari will inaugurate the four-day long conference aimed at developing solutions for a sustainable future for Asia that could withstand the impacts of climate change.

18. Deepika Kumari won _______ in the Indoor Archery World Cup
a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Bronze. India returned with a solitary bronze medal by Deepika Kumari at the Indoor Archery World Cup Stage 2 that concluded. Deepika, seeded third, defeated 13th seeded Sayana Tsyrempilova of Russia 7-3 in the women’s recurve bronze play-off to bring some smile to the camp after the men’s top seed Atanu Das crashed out in round two.

19. Who has been named as the captain of India’s squad for the upcoming ICC U-19 World Cup?
a) Prithvi Shaw
b) Armaan Jaffer
c) Himanshu Rana
d) Rahul Chahar

Click here to View Answer
Answer a) Prithvi Shaw. Mumbai batsman Prithvi Shaw was named as the captain of India’s squad for the upcoming ICC U-19 World Cup. Shaw, who notched up three centuries and two half tons for Mumbai in five Ranji Trophy matches will lead the 16-member Indian team in the tournament next year in New Zealand. The All-India Junior Selection Committee has picked the India U19 team for the ICC U19 Cricket World Cup 2018. The 16 -team event will be held in New Zealand from 13th January to 3rd February 2018.

20. Manirul Islam Sarkar who passed away recently was a/an
a) Author
b) Politician
c) Actor
d) Singer

Click here to View Answer
Answer b) Politician. Former Meghalaya minister and two time MLA from the Phulbari constituency, Manirul Islam Sarkar died after a heart attack in Guwhati. The 53-year-old.

Leave a Comment