Current Affairs Quiz – December 01 2018

Current Affairs Quiz – December 01 2018

1. Which word has declared People’s Word of 2018 by Cambridge Dictionary?
a) Nomophobia
b) Acrophobia
c) Aerophobia
d) Emetophobia

Click here to View Answer
Answer a) Nomophobia. The Cambridge Dictionary has declared ‘nomophobia’ as the People’s Word of 2018 after running a public poll to choose between four shortlisted words by the dictionary’s editors.

2. George HW Bush is passed away aged 94, is associated with_________.
a) Actor
b) Politician
c) Journalist
d) Musician

Click here to View Answer
Answer b) Politician. The 41st President of the US, George HW Bush passed away at the age of 94, his son 43rd US President George W Bush announced.

3. CRZ in this “R” represents___________.
a) Rules
b) Rights
c) Roads
d) Regulation

Click here to View Answer
Answer d) Regulation. CRZ approved the construction of Pulicat bridge.

4. First Global Aviation Summit to be held in________.
a) Delhi
b) Mumbai
c) Allahabad
d) Ahmedabad

Click here to View Answer
Answer b) Mumbai. Supported by ICAO, IATA, ACI and CANSO, the 1st Global Aviation Summit will be held on January 15 and 16, 2019 at The Grand Hyatt in Mumbai.

5. Indian Owl Festival, India’s first owl fest, held in ____________.
a) Assam
b) Punjab
c) Pune
d) Nagaland

Click here to View Answer
Answer c) Pune. The Indian Owl Festival, India’s first owl fest, was held at Pingori village in Purandar taluka of Pune, Maharashtra.

6. ‘Bhasha Sangam’,is for____________.
a) Adults Pension
b) School Students
c) Farmers
d) Defence Soldiers

Click here to View Answer
Answer b) School Students. The Government launched ‘Bhasha Sangam’, a unique initiative to introduce school students to 22 Indian languages. Bhasha Sangam launched under Ek Bharat Shreshtha Bharat.

7. Reggae music got UNESCO heritage tag, is originated from__________.
a) Jamaica
b) Japan
c) Italy
d) Maldives

Click here to View Answer
Answer a) Jamaica. Reggae music of Jamaica.

8. Chidaoba wrestling got UNESCO heritage tag, is originated from__________.
a) Armenia
b) Turkey
c) Russia
d) Georgia

Click here to View Answer
Answer d) Georgia. Chidaoba, wrestling in Georgia.

9. Which country will host the G20 summit in 2022?
a) Russia
b) India
c) China
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) India. India will host the G20 summit in 2022, when the country celebrates its 75th year of Independence, Prime Minister Narendra Modi announced on Saturday.

Leave a Comment