Current Affairs Quiz – December 01 2016

Current Affairs Quiz

1. President Pranab Mukherjee has presented the second ICCR distinguished ideologist award to Prof. Yu Long Yu of ___________ at a function in Rashtrapati Bhavan
a) India
b) Singapore
c) China
d) Japan

Click here to View Answer
Answer c) China . President Pranab Mukherjee has presented the second ICCR distinguished ideologist award to Prof. Yu Long Yu of China at a function in Rashtrapati Bhavan. The contribution of foreign scholars to the development of Indology has been critical and their efforts have led to the worldwide awareness of India’s rich cultural and civilizational past.

2. Flipkart-owned fashion platform Myntra has appointed _______________as its new Chief Technology Officer (CTO)
a) Peeyush Ranjan
b) Ashish Agrawal
c) Hari Vasudev
d) Ajit Narayanan

Click here to View Answer
Answer d) Ajit Narayanan. Bengaluru-based fashion e-tailer Myntra Designs Pvt Ltd’s chief technology and product officer Shamik Sharma has moved on to an advisory role and Ajit Narayanan has been appointed as the new CTO of the Flipkart-owned firm. Sharma, a former Yahoo and Lytro employee, had joined Myntra in September 2012.

3. The picture of Mahatma Gandhi with his Charkha (spinning wheel) in the foreground is among the 100 most influential images of all time, the picture was taken at_________
a) 1945
b) 1946
c) 1947
d) 1948

Click here to View Answer
Answer b) 1946. A 1946 picture of Mahatma Gandhi with his Charkha (spinning wheel) in the foreground is among the 100 most influential images of all time, according to a compilation by Time magazine of “images that changed the world.” The black and white photo of a bespectacled Gandhi taken by Margaret Bourke-White shows Gandhi sitting on a thin mattress on the floor, head bent down as he is reading the news while his spinning wheels sits in the foreground.

4. Which state Chief Minister to head central committee to promote e-payments?
a) Telangana
b) Gujarat
c) Jharkhand
d) Andra Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Andra Pradesh. Chief minister Chandrababu Naidu, who is known for his tech savviness across the country, will now act as the convenor of a 13-member committee announced by the Union government to promote cashless transactions in India. The committee headed by Naidu, will five other chief ministers, NITI Aayog members, academia and other experts.

5. Which State Raj Bhawan has adopted the cashless system for all kind of payments?
a) Andra Pradesh
b) Himachal Pradesh
c) Maharashtra
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer b) Himachal Pradesh. Himachal Pradesh Governor Acharya Devvrat has stressed on the need to adopt a ‘cashless’ system in the state and to begin with he directed the Raj Bhawan staff to ensure that all transactions are made online. Himachal Pradesh Raj Bhawan would go cashless and all payments be made online. The cashless economy would go a long way in completely eliminating black money and people would also get accustomed to it.

6. Nagaland’s 53rd statehood day is observed on?
a) December 01
b) December 02
c) December 03
d) December 04

Click here to View Answer
Answer a) December 01. The state of Nagaland on its 53rd statehood day, a state known for scenic beauty and talented citizens will take the state to new heights of progress. It was on this day in 1963 that the Nagaland attained statehood as the 16th state of the Indian Union and second in North East after being bifurcated from Assam.

7. Which Bank has announced that it will transform 100 villages into ‘Digital Villages’ in 100 days?
a) State Bank of India
b) ICICI Bank
c) Axis Bank
d) HDFC Bank

Click here to View Answer
Answer b) ICICI Bank. ICICI Bank has announced that it will transform 100 villages into ‘Digital Villages’ in as many days as part of its continuing effort to provide digital ecosystem across the country, including rural India. The Digital Village programme encompasses digitization of transactions & commercial activities, vocational training and credit facility to help villagers earn a sustainable livelihood.

8. The Reserve Bank of India restricts withdrawals from Jan Dhan accounts to Rs.________
a) 4000
b) 5000
c) 10000
d) 20000

Click here to View Answer
Answer c) 10000. The Reserve Bank of India has put withdrawal limits on bank accounts opened under Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) which are funded through deposits of Specified Bank Notes (SBNs) after November 9. The notification issued by RBI stated that the limits are being imposed to protect “innocent farmers from activities of money launders and legal consequences under the Benami Property Transaction & Money Laundering laws”.

9. ISRO will launch 83 satellites in January 2017, who is the present Chairman of ISRO?
a) Shailesh Nayak
b) G. Madhavan Nair
c) K. Radhakrishnan
d) A. S. Kiran Kumar

Click here to View Answer
Answer d) A. S. Kiran Kumar. The Indian Space Research Organisation (ISRO) will launch 83 satellites, 80 of them foreign, in one go in January. The 80 satellites weighing 500 kg, belong to Israel, Kazakhstan, Netherlands, Switzerland and the U.S. “These international customer satellites are being launched as part of the commercial arrangement between them and Antrix Corporation Ltd., the commercial arm and PSU under the ISRO.

10. World Aids Day is observed on?
a) December 01
b) December 02
c) December 03
d) December 04

Click here to View Answer
Answer a) December 01. December 1st is World Aids Day. World AIDS Day is held on the 1st December each year and is an opportunity for people worldwide to unite in the fight against HIV, show their support for people living with HIV and to commemorate people who have died. World AIDS Day was the first ever global health day, held for the first time in 1988.

11. In an attempt to promote cashless transactions post note ban, ______________ Cabinet mandated the linking of Aadhaar with its schemes for the poor, reports
a) Haryana
b) Gujarat
c) Maharashtra
d) Andra Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Maharashtra. In an attempt to promote cashless transactions post note ban, Maharashtra Cabinet mandated the linking of Aadhaar with its schemes for the poor, reports said. The amount related to the scheme will directly be transferred to the beneficiaries’ accounts, Finance Minister Sudhir Mungantiwar said. Transferring cash directly will plug leakages owing to bogus beneficiaries, reports added.

12. Who has been named Forbes Asia’s 2016 Businessman of the Year?
a) Li Ka-shing
b) Mukesh Ambani
c) Lei Jun
d) Cheng Wei

Click here to View Answer
Answer d) Cheng Wei. Cheng Wei, Co-founder and CEO of Chinese ride-hailing giant Didi Chuxing has been named Forbes Asia’s 2016 Businessman of the Year. Led by the 33-year-old entrepreneur, Didi Chuxing acquired its rival Uber’s China business earlier this year. The service, which lets users hail taxis, private cars, limousines and commuter buses, reportedly commands 85% of China’s ride-sharing market.

13. Which country Interior Ministry has announced that fingerprinting will become a compulsory procedure for all foreigners arriving in the country, starting next year?
a) Russia
b) USA
c) Singapore
d) Switzerland

Click here to View Answer
Answer a) Russia . Russia’s Interior Ministry has announced that fingerprinting will become a compulsory procedure for all foreigners arriving in the country, starting next year. This reportedly will improve law enforcement, including blocking suspected terrorists and preventing illegal migration. A similar law had been proposed earlier, but it was not implemented as the plan had not been cost-effective.

14. Who won the World Chess Championship title 2016?
a) Viswanathan Anand
b) Magnus Carlsen
c) Vladimir Kramnik
d) Levon Aronian

Click here to View Answer
Answer b) Magnus Carlsen. Norwegian chess grandmaster Magnus Carlsen beat Russian grandmaster Sergey Karjakin on Wednesday to clinch his third consecutive World Chess Championship. Carlsen and Karjakin were tied at six each before Carlsen claimed the championship by beating the Russian 3-1 in the four-game rapid chess tiebreaker. Carlsen last defeated Vishwanathan Anand in both the 2013 and 2014 World Chess Championships.

Leave a Comment