Current Affairs Quiz – August 30 & 31 2020

Current Affairs Quiz – August 30 & 31 2020

1. Which company has acquired Future Group’s retail, wholesale businesses for Rs 24,713 crore?
a) Reliance
b) TATA
c) HCL
d) Adani Green

Click here to View Answer
Answer a) Reliance. Reliance Retail Ventures Limited (RRVL) announced on August 29, 200 that it is acquiring the retail, wholesale business, logistics and warehouse business of Future Group for Rs 24,713 crore.

2. International Day of the Victims of Enforced Disappearances is observed on______________.
a) March 19
b) August 13
c) August 30
d) September 07

Click here to View Answer
Answer c) August 30. UN General Assembly expressed its deep concern about the increase in enforced or involuntary disappearances in various regions of the world, including arrest, detention and abduction.

3. AGRIOTA: E-Market Platform to bridge Indian rural farmers and _______ food industry.
a) Australia
b) UAE
c) Canada
d) USA

Click here to View Answer
Answer b) UAE. The UAE Government launched AGRIOTA, a new technology driven agricultural commodity trading platform that will bridge the rural farmers from India and the gulf Food Industry.

4. Which country have become the joint winners of FIDE online Chess Olympiad?
a) India and Canada
b) Nepal and China
c) China and Bangladesh
d) India and Russia

Click here to View Answer
Answer d) India and Russia. India and Russia have become the joint winners of FIDE online Chess Olympiad. World chess governing body FIDE declared both the finalists as joint winners after at least two games in the second match were affected by internet connectivity issues.

5. “Major Dhyan Chand Vijaypath Yojana” has launched by_____________.
a) Assam
b) Uttar Pradesh
c) Odisha
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer b) Uttar Pradesh. “Major Dhyan Chand Vijaypath Yojana” has been launched by the Uttar Pradesh government. Under this scheme, 19 international players from the state of Uttar Pradesh will get road connectivity to their houses.

6. India’s 1st International Women’s Trade Centre to be set up in _____________.
a) Andhra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer c) Kerala. Kerala will establish the first international women’s trade centre (IWTC) of India at Angamaly.

7. Purushotham Rai who passed away, is associated with______________.
a) Kabbadi legend
b) Golf legend
c) Athletic coach
d) Hockey legend

Click here to View Answer
Answer c) Athletic coach. India’s former athletic coach Purushotham Rai passed away. The former coach passed away a few hours before receiving the Dronacharya Award, the highest sporting award for a coach in India.

8. Who has become Lebanon’s new Prime Minister?
a) Nabeel Nithiquah
b) Sabith Aslam
c) Muhammed Alhaq
d) Mustapha Adib

Click here to View Answer
Answer d) Mustapha Adib. Adib was named by four former Lebanon Prime Ministers as their choice for the post.

9. PM Narendra Modi announced ______________ to observed as ‘Nutrition Month’ in Mann in Baat.
a) August
b) November
c) December
d) September

Click here to View Answer
Answer d) September. He shared the information while talking about the importance of following a nutritious diet in his monthly ‘Mann in Baat’ radio programme.

10. Who won Belgian Grand Prix to secure 89th victory of career?
a) Lewis Hamilton
b) Max verstappen
c) Valtteri Bottas
d) John Abraham

Click here to View Answer
Answer a) Lewis Hamilton. Mercedes driver Lewis Hamilton dominated the Belgian Grand Prix to take his fifth victory in seven races this year and the 89th of his career.

11. Which country has become the first country in Africa to eliminate human African Trypanosomiasis or sleeping sickness?
a) Liberiya
b) Lebanon
c) Togo
d) Tanzania

Click here to View Answer
Answer c) Togo. The World Health Organization (WHO) August 27, 2020 certified so, after the country applied for it in 2018.

12. Who launched ‘Pension Corner’ app for its retired personnel?
a) CISF
b) CRPF
c) NCC
d) NGC

Click here to View Answer
Answer a) CISF. ”. The mobile app has been created by CISF to reach to the pensioners and to bring them on to the digital platform as a one stop solution.

13. Who became the first Indian-origin woman to be honoured with a memorial Blue Plaque?
a) Nawat Khan
b) Nasser Bhegam
c) Noor Inayat Khan
d) Shultana Jaan

Click here to View Answer
Answer c) Noor Inayat Khan. Britain’s World War II spy, Noor Inayat Khan, became the first Indian-origin woman to be honoured with a memorial Blue Plaque at her former family home in central London.

14. Who has been appointed as Secretary in Lok Sabha?
a) Rampal singh
b) Utpal Kumar Singh
c) Arvind Moorthy
d) Vignesh Jadav

Click here to View Answer
Answer b) Utpal Kumar Singh. Retired Indian Administrative Service (IAS) officer Utpal Kumar Singh has been appointed as Secretary in Lok Sabha with effect from September 1. The appointment was approved by Lok Sabha Speaker Om Birla on August 28.

15. ‘The Young Minds’ – first Newspaper for Kids has launched in_______________.
a) Jammu and Kashmir
b) Assam
c) Jharkhand
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answer b) Assam. With the aim to promote creative thinking among children and inculcate in them the habit to read and write, the first children’s newspaper ‘The Young Minds’ has been launched in Assam.

Leave a Comment