Current Affairs Quiz – August 30 2019

Current Affairs Quiz – August 30 2019

1. Corbett Tiger Reserve is situated in_____________.
a) Uttarakhand
b) Karnataka
c) Madhya Pradesh
d) Assam

Click here to View Answer
Answer a) Uttarakhand. Uttarakhand Government has decided to for Special Tiger Force for Corbett Tiger Reserve (CTR).

2. International Day Against Nuclear Tests observed on ______________.
a) July 21
b) July 29
c) August 02
d) August 29

Click here to View Answer
Answer d) August 29. The International Day Against Nuclear Tests is observed across every year across the world on 29 August with aim to raise awareness about the effects of nuclear weapon test explosions or any other nuclear explosions.

3. International Day of the Victims of Enforced Disappearances is observed on ___________.
a) June 04
b) July 29
c) August 30
d) September 01

Click here to View Answer
Answer c) August 30. The International Day of the Victims of Enforced Disappearances is observed on 30 August every year. The Day was established by the international organization General Assembly resolution.

4. India First Sky Cycling Park will be open at______________.
a) Ooty
b) Manali
c) Shimla
d) Darjeeling

Click here to View Answer
Answer b) Manali. Cyclists are often spotted on roads and mountains enjoying the ride, while they pedal away to glory. They will be spotted cycling through the skies of Himachal Pradesh.

5. According to the Safe Cities Index (SCI), Which city has announced as safest City?
a) Mumbai
b) Tokyo
c) Singapore
d) Malaysia

Click here to View Answer
Answer b) Tokyo. Cities in the Asia-Pacific (Apac) region made up six of the top-10 safest cities with Tokyo taking the top spot.

6, According to the Safe Cities Index (SCI), Mumbai secured _____ th rank in safe cities list.
a) 28
b) 32
c) 45
d) 57

Click here to View Answer
Answer c) 45. Mumbai has been ranked as the 45th safest city on the Safe Cities Index (SCI), while Delhi stood at the 52nd position, a report by Economist Intelligence Unit said.

7. Abhishek Verma wins gold, bronze for Saurabh Chaudhary, is associated with____________.
a) Air Pistol
b) Swimming
c) Wrestling
d) Boxing

Click here to View Answer
Answer a) Air Pistol. Abhishek Verma won the gold medal and Saurabh Chaudhary the bronze, in a dominant display by Indian shooters in the men’s 10m air pistol event of the World Cup. Verma shot 244.2 in the eight-man finals, while Chaudhary’s 221.9 was good enough to get him the bronze.

8. Dindigul lock, Kandangi saree get GI tag, products are  belongs to_____________.
a) Kerala
b) Karnataka
c) Telanagana
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer d) Tamil Nadu. The products — the Dindigul lock and the Kandangi saree — were given the GI tag by the Geographical Indications Registry in Chennai .

9. Wipro headquarter is situated in______________.
a) New Delhi
b) Shanghai
c) Bengaluru
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer c) Bangaluru. Wipro said it has expanded its strategic partnership with Google Cloud to accelerate cloud adoption and digital transformation for global enterprises.

10. Which Mission has Conferred The Prestigious SKOCH Governance Gold Award?
a) MISSION DAY-NULM
b) DAY-NALM
c) ALL DAY-NULM
d) DAY-NULMESE

Click here to View Answer
Answer b) DAY-NULM. Deendayan Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM), a flagship mission under the Ministry of Housing and Urban Affairs has been conferred the prestigious SKOCH Governance Gold Award .

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment