Current Affairs Quiz – August 29 & 30 2018

Current Affairs Quiz – August 29 & 30 2018

1. India’s first interstate connected wind power project commissioned in ___________.
a) Jamnagar
b) Rajkot
c) Bhuj
d) Bhavnagar

Click here to View Answer
Answer c) Bhuj. 126 MW wind power capacity, part of country’s first Inter State Transmission System (ISTS) auction, is commissioned in Bhuj, Gujarat.

2. Jaipur Foot has been launched by___________.
a) Smrithi Irani
b) Arun Jaitley
c) Rajnath Singh
d) Sushma Swaraj

Click here to View Answer
Answer d) Sushma Swaraj. Sushma Swaraj inaugurated ‘Jaipur Foot’ camp

3. Sushma Swaraj inaugurated ‘Jaipur Foot’ camp in ________.
a) Hanoi
b) Da Nang
c) Haiphong
d) Vietnam

Click here to View Answer
Answer a) Hanoi. External Affairs Minister Sushma Swaraj who is on a four day two nation tour of South East Asia which includes Vietnam and Cambodia, presented free India-made prosthetic limbs for 500 Vietnamese beneficiaries.

4. Which State CM has inaugurated India’s tallest Film Studio?
a) Kerala
b) Tamilnadu
c) Andhra PRadesh
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer b) Tamilnadu. Tamil Nadu Chief Minister Edappadi K. Palaniswami has inaugurated India’s tallest Film Studio named ‘MGR Centenary Film Studio’.

5. National Sports day is observed on ________.
a) August 28th
b) August 29th
c) August 30th
d) August 31th

Click here to View Answer
Answer b) August 29th. The legendary hockey player Dhyan Chand birthday is commemorated as National Sports day. He was famously known as ‘The Wizard’ for his superb ball control.

6. Cabinet approved _________ rise in outlay for postal bank.
a) 78.3%
b) 79.1%
c) 79.3%
d) 80.8%

Click here to View Answer
Answer c) 79.3%. The Cabinet approved an increase of 79.3% in the project outlay for setting up the India Post Payments Bank to Rs.1,435 crore.

7. Which hill station has become the wettest place in India this year?
a) Cherrapunji
b) Nilgiris
c) Ooty
d) Mahabaleshwar

Click here to View Answer
Answer d) Mahabaleshwar. Maharashtra’s Mahabaleshwar has become the wettest place in India this year, leaving behind Meghalaya’s Cherrapunji.

8. Exercise Peace Mission 2018 ended in______.
a) China
b) Japan
c) Africa
d) Russia

Click here to View Answer
Answer d) Russia. Exercise Peace Mission 2018, the joint military exercise of Shanghai Cooperation Organisation (SCO), ended in Russia. Eight-member states participated in this joint training on combating terrorism.

9. Who has become first Indian to win Asian Games gold medal in the women’s Heptathlon event?
a) Swapna Barman
b) Jyothi Singh
c) Divya Kumari
d) Anu Priya L

Click here to View Answer
Answer a) Swapna Barman. The 21-year-old Swapna Barman logged 6026 points from the seven events competed for two days. She won the high jump (1003 points) and javelin throw (872 points) events and finished second-best in shot put (707 points) and long jump (865 points).

10. Navlekha has been launched by_________.
a) Google
b) Apple Inc
c) Reliance
d) Microsoft

Click here to View Answer
Answer a) Google. At the fourth ‘Google for India’ event, Google has unveiled Project Navlekhā to help Indian language publishers take their content online. Navlekhā is a word derived from Sanskrit meaning ‘a new way to write.

Leave a Comment