Current Affairs Quiz – August 28 2019

Current Affairs Quiz – August 28 2019

1. Which statue has been featured in Time magazine’s ‘World’s Greatest Places 2019’ list?
a) Christ the Redeemer
b) Spring Temple Buddha
c) Statue of Millicent Fawcett
d) Statue of Unity

Click here to View Answer
Answer d) Statue of Unity. The 182-metre-tall Statue of Unity in Gujarat has been featured in Time magazine’s ‘World’s Greatest Places 2019’ list. The list comprises 100 “new and newly noteworthy destinations to experience right now”.

2. Who has become India’s 1st female flight commander?
a) Sharine Vinoth
b) Hima Rao
c) Femilia John
d) Shalija Dhami

Click here to View Answer
Answer d) Shalija Dhami. Indian Air Force’s (IAF) Wing Commander Shalija Dhami scripted history by becoming country’s 1st female officer to be appointed as flight commander of a flying unit.

3. Which mobile app that connects children at orphanages with senior citizens in old-age homes, won tech prize in USA?
a) Vihaan App
b) Maitri App
c) Orphan App
d) Yajani App

Click here to View Answer
Answer b) Maitri App. Five Girls from Amity International School in Noida, Uttar Pradesh developed a mobile application called ‘Maitri’ that connects children at orphanages with senior citizens in old-age homes.

4. Who has honoured with Distinguished Fellowship of IOD 2019?
a) Bhuvana Maran
b) Divya Kumari
c) Shashi Sanker
d) Ravindran Reddy

Click here to View Answer
Answer c) Shashi Sanker. Shashi Shanker, the Chairman and Managing Director (CMD) of Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) was honoured with Distinguished Fellowship of Institute of Directors (IOD), 2019 during 29th Institute of Directors (IOD) Annual Day Ceremony held in New Delhi.

5. Shaheen VIII exercise is associated with____________.
a) Pakistan
b) USA
c) China
d) Both a and c

Click here to View Answer
Answer d) Both a and c. Pakistan and China are conducting joint bilateral aerial exercise Shaheen VIII (Eagle VIII) in Chinese city of Holton, close to the Indian border near Ladakh.

6. According to TRAI, Which has become India’s largest telecom operator by revenue market share in the April-June quarter?
a) Reliance Jio
b) Airtel
c) Vodafone
d) BSNL

Click here to View Answer
Answer a) Reliance Jio. Mukesh Ambani’s Reliance Jio has become India’s largest telecom operator by revenue market share in the April-June quarter, TRAI data analysed by ICICI Securities showed.

7. Which indian documentry film won top award in the ‘Under 30 minute’ category at the We Care Film Festival on Disability Issues?
a) I’m Jeeja
b) Rangoon
c) Toilet
d) Yajnam

Click here to View Answer
Answer a) I’m Jeeja. Indian documentary ‘I’m Jeeja’ on the top award in the ‘Under 30 minute’ category at the We Care Film Festival on Disability Issues.

8. Cantona to be honoured with UEFA President Award, who is associated with___________.
a) Actor
b) Foot Ball Player
c) Basket Ball Player
d) Politician

Click here to View Answer
Answer a) Actor. Former Manchester United and France legend Eric Cantona to receive the UEFA President’s Award at the Champions League draw in Monaco.

9. Which city has get provisional clearance for 2020 FIFA U-17 Women’s World Cup?
a) Pune
b) Noida
c) Ranchi
d) Bhubaneshwar

Click here to View Answer
Answer d) Bhubaneshwar. Roma Khanna, the FIFA tournament director of the local organising committee confirmed here that the city had become the first venue to get a provisional clearance for the FIFA U-17 event, which will be the first FIFA competition for women in the country.

10. Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTG) scheme is associated with____________.
a) Girl Child
b) Schools
c) Senior Citizen
d) Pregnant Women

Click here to View Answer
Answer d) Pregnant Women. The Odisha government has extended benefits of the Direct Cash Benefit “Mamata” scheme to the Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTG) in the state for another five years, an official said.

11. Which stadium has renamed as Arun Jaitley stadium?
a) Eden Gardens
b) Sawai Mansingh Stadium
c) Feroz Shah Kotla
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Feroz Shah Kotla. The Delhi and District Cricket Association (DDCA) decided to rechristen Feroz Shah Kotla Stadium as Arun Jaitley Stadium in the memory of its former president who passed away on august 24.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

1 Comment

Leave a Comment