Current Affairs Quiz – August 27 & 28 2020

Current Affairs Quiz – August 27 & 28 2020

Current Affairs Quiz – August 27 & 28 2020. Read and download current affairs questions and answers 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, SBI, IBPS and all government exams. Also download Current Affairs 2020.

 

1. With which country, India sign Mou to open inland waterways?
a) Nepal
b) Bangladesh
c) Pakistan
d) Myanmar

Click here to View Answer
Answer b) Bangladesh. India and Bangladesh will open new inland waterway from September 3, 2020. This is based on the agreement signed by the countries in May 2020 on Inland Water Transit and Trade.

2. Women’s Equality Day is observed on__________.
a) 27 June
b) 29 July
c) 27 August
d) 01 November

Click here to View Answer
Answer c) 27 August. Women’s Equality Day is now often observed across the world to encourage and spread awareness about women’s empowerment.

3. Gail Sheehy who passed away, is associated with_____________.
a) Writer
b) Journalist
c) Lyricist
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b. Writer-journalist, Commentator and Pop sociologist, Gail Sheehy passed away.

4. World Water Week 2020 is observed from______________.
a) 01-05 Septemeber
b) 10-14 September
c) 24-28 August
d) 28-01 September

Click here to View Answer
Answer c) 24-28 August. The World Water Week is an annual global event organized by Stockholm International Water Institute (SIWI) since 1991.

5. The theme for World Water Week 2020 is_____________.
a) Water and Climate change: Acceleration Action
b) Water and Universe change: Optimization Action
c) Water and Globe change: Accelerating Action
d) Water and Climate change: Optimization Action

Click here to View Answer
Answer a) Water and Climate change: Acceleration Action.

6. ‘Liberty Savings Account’ for the Indian Youth has launched by____________.
a) Axis
b) HDFC
c) SBI
d) Paypal

Click here to View Answer
Answer a) Axis. Axis Bank has introduced ‘Liberty Savings Account’ for the Indian Youth, to address the ever-changing lifestyle needs of young and digitally interested Indians.

7. Who has become new MD and CEO of SBI Mutual Fund?
a) Sibin Terattil
b) Vinay Tonse
c) Swaraj Singh
d) Ashwani Bhatia

Click here to View Answer
Answer b) Vinay Tonse. Vinay Tonse has been appointed as the Managing Director and Chief Executive Officer of SBI Mutual Fund (MF).

8. Who has become first person to hit a net worth of $200 billion?
a) Steve Jobs
b) Bill Gates
c) Mukesh Ambani
d) Jeff Bezos

Click here to View Answer
Answer d) Jeff Bezos. Jeff Bezos, Amazon CEO on August 26, 2020, became the first person in the world to hit a net worth of $200 billion.

9. Which state has topped Niti Aayog’s Export Preparedness Index 2020?
a) Andhra Pradesh
b) Punjab
c) Gujarat
d) Himachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Gujarat. It is the first of its kind index on the lines of ease of doing business ranking, which has ranked all the states and Union Territories on various parameters of export preparedness and competitiveness.

10. Which bank has partnered with Adobe to enable zero touch digital interface?
a) SBI
b) RBI
c) HDFC
d) IOB

Click here to View Answer
Answer c) HDFC. Powered by Adobe Experience Cloud solutions, this partnership will enable HDFC Bank to deliver personalised digital experiences to existing as well as new customers, at anytime and anywhere.

11. PRATHEEKSHA: First Marine Ambulance launched by ___________ Government.
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Telangana
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer b) Kerala. Around thirty fishermen lose heir lives at sea in a year due to accidents during fishing. Under this context, the Government of Kerala has launched Marine Ambulance services to provide more efficient rescue.

12. Who has selected for National Award to Teachers 2020?
a) Shobha Sekar
b) Sudha Painuli
c) Mirnalini Yadav
d) Ravi Shankar

Click here to View Answer
Answer b) Sudha Painuli. She is among the 47 outstanding teachers selected for the National Award to Teachers 2020.

13. Which country will be planned to host BRICS Games in 2021?
a) South Africa
b) Brazil
c) China
d) India

Click here to View Answer
Answer d) India. India is planning to host BRICS Games 2021, which will be aligned with the Khelo India Games scheduled for next year.

14. What is the motto for National Cadet Corps (NCC)?
a) Unity and Discipline
b) Strength and Unity
c) Unity Together
d) Power and Strength

Click here to View Answer
Answer a) Unity and Discipline. Defence Minister Rajnath Singh launched the Directorate General National Cadet Corps (DGNCC) Mobile Training App here on (August 26, 2020).

15. Who has become the youngest author ever to win the International Booker prize?
a) Marieke Lucas Rijneveld
b) Lieke Marsman
c) Nina Polak
d) Lize Spit

Click here to View Answer
Answer a) Marieke Lucas Rijneveld. The 29-year-old Dutch author Marieke Lucas Rijneveld has become the youngest author ever to win the International Booker prize, taking the award for their “visceral and virtuosic” debut novel, The Discomfort of Evening.

16. Which government has launched ‘Healthy Body, Healthy Mind’ fitness campaign?
a) Pondicherry
b) Delhi
c) Goa
d) Diu and Daman

Click here to View Answer
Answer b) Delhi . Delhi Government has launched the Fitness Campaign “Healthy Body, Healthy Mind” fitness campaign, for the students.

 

 

Leave a Comment