Current Affairs Quiz – August 27 2019

Current Affairs Quiz – August 27 2019

1. Which bank has launched India’s first one-time password (OTP) facility for ATM withdrawals?
a) HDFC
b) SBI
c) Canara
d) Indian Bank

Click here to View Answer
Answer c) Canara. The OTP will be activated for cash withdrawals over Rs.10,000 per day at its ATMs to protect its cardholders from unauthorized withdrawal. Indian bank also taking this process as soon.

2. 7th Community Radio Sammelan held in _____________.
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Chennai
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. The 7th Community Radio Sammelan7th Community Radio Sammelan was held at Dr. BR Ambedkar Bhawan, New Delhi from 27th to 29th August, 2019. It was organized by Ministry of Information & Broadcasting. The theme of this year’s sammelan was ‘Community Radio for SDGs’.

3. Which state govt has launched 40 ‘Amma’ Patrol Vehicles for security of women and children in public places?
a) kerala
b) Karnataka
c) Uttar Pradesh
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer d) Tamil Nadu. In the first phase, the ‘Amma Patrol’ vehicles have been handed over to the 35 All Women Police Stations in Chennai.

4. Which country has announced to set up its new capital on Borneo island?
a) Indonesia
b) Thailand
c) Bangladesh
d) Papau New Guinea

Click here to View Answer
Answer a) Indonesia. President Joko Widodo announced that the administrative functions of Jakarta would move to the area of East Kalimantan, reported Bloomberg.

5. According to FICCI survey, India’s GDP to grow at ________ in April-June.
a) 6%
b) 6.8%
c) 7%
d) 7.2%

Click here to View Answer
Answer a) 6%. India’s economy will grow at a median rate of 6% during the first quarter of the current financial year ended 30 June, according to a Ficci report.

6. Amazon launches military veterans employment programme in _____________.
a) USA
b) Canada
c) India
d) China

Click here to View Answer
Answer c) India. Amazon India has announced the launch of a Military Veterans Employment programme that is expected to create hundreds of opportunities for military veterans and their spouses across Amazon India’s Fulfilment Centres, Sort Centres, and Delivery Centres in India.

7. Who has been appointed as new auditor for Dewan Housing Finance Corporation (DHFL)?
a) Keerthi Vasan
b) Pranav Vinay
c) KK Mankeshwar
d) Akshay Kumar

Click here to View Answer
Answer c) KK Mankeshwar. Dewan Housing Finance Corporation (DHFL) has appointed KK Mankeshwar as its new statutory auditor. The decision was taken at a meeting of its board of directors.

8. Boeing is associated with___________.
a) India
b) USA
c) China
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) USA. American aerospace major Boeing delivered the 11th C-17 Globemaster III transport aircraft to the Indian Air Force, boosting its strategic airlift capabilities.

9. Indian Bank headquarter is situated in__________.
a) Kolkata
b) New Delhi
c) Thrissur
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer d) Chennai. Indian Bank has joined hands with Tata AIG General Insurance to offer the latter’s diverse range of general insurance policies benefiting the bank’s customers by way of protection, wealth creation and savings.

10. Who has been appointed as CEO of TAFE?
a) Sushan Mathew
b) Narein Rao
c) Mugen Yadav
d) Sandeep Sinha

Click here to View Answer
Answer d) Sandeep Sinha. Tractor maker TAFE appointed Sandeep Sinha, former Managing Director of Cummins India, as company’s Chief Executive Officer. Under his new role, Sinha will report to Mallika Srinivasan, Chairman, TAFE, the company said in a release.

11. Which state government has launched education TV channel ‘Kalvi Tholaikkatchi’?
a) Karnataka
b) Kerala
c) Tamil Nadu
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer c) Tamil Nadu. The Tamil Nadu government launched its exclusive education TV channel, aimed at benefiting students of classes I to XII. An initiative of the School Education Department, ‘Kalvi Tholaikkatchi’ (Education TV) was launched by Chief Minister K Palaniswami.

12. Which state government has 3 deputy CM?
a) Karnataka
b) Maharastra
c) Madhya Pradesh
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer a) Karnataka. Karnataka Chief Minister Yediyurappa appointed Govind Makthappa Karajol, Ashwath Narayan CN and Laxman Sangappa Savadi as the deputy chief ministers.

Leave a Comment