Current Affairs Quiz – August 27 2018

Current Affairs Quiz – August 27 2018

1. Who is the President of Mexico?
a) Enrique Peña Niet
b) Angelica Rivera
c) Felipe Calderón
d) Joaquín Guzmán

Click here to View Answer
Answer a) Enrique Peña Niet. The US and Mexico reached a deal to replace the North American Free Trade Agreement (NAFTA) with the ‘United States-Mexico Trade Agreement’. Mexican President Enrique Peña Nieto said his country wanted to incorporate NAFTA partner Canada into the new deal.

2. Who has become the first Indian to bag gold in javelin throw at the Commonwealth Games earlier this year?
a) Ratna Padey
b) Neraj Chopra
c) Sandeep Yadav
d) Vishnuvi Kumar

Click here to View Answer
Answer b) Neraj Chopra. Neeraj Chopra became the first-ever Indian javelin thrower to win a gold medal at the Asian Games. The 20-year-old junior world record holder hurled the javelin to a distance of 88.06m to bag the Asiad gold. Notably, Neeraj had also become the first Indian to bag gold in javelin throw at the Commonwealth Games earlier this year.

3. Who is the President of Zimbabwe?
a) Joice Mujuru
b) Grace Mugabe
c) Robert Mugabe
d) Emmerson Mnangagwa

Click here to View Answer
Answer d) Emmerson Mnangagwa. Emmerson Mnangagwa was officially sworn in as President of Zimbabwe. He pledged to protect and promote the rights of Zimbabweans at an inauguration ceremony attended by thousands of supporters at a stadium in Harare.

4. Who is the current CEO of Prasar Bharati?
a) Karthikeyan M Vempati
b) Vimal Boopathy
c) Arunraj K
d) Shashi Shekhar Vempati

Click here to View Answer
Answer d) Shashi Shekhar Vempati . The agreement was signed in the presence of Prasar Bharati CEO, Shashi Shekhar Vempati and Editor-in-chief and MD, Mizzima in New Delhi. The main aim of the agreement is to maintain cooperation and collaboration in broadcasting and envisions content-sharing covering a wide range of genres

5. Who has been appointed as Assocham Secretary General?
a) Purushoth N
b) UK Varma
c) Shekar Rao
d) Uma Barathi

Click here to View Answer
Answer b) UK Varma. He succeeds DS Rawat who held the position for nearly 14 years. The Associated Chambers of Commerce and Industry of India (ASSOCHAM) is one of the apex trade associations of India.

6. India’s Largest Business Incubator Bhamashah Techno Hub Launched In ___________.
a) Pune
b) Haryana
c) Jaipur
d) Chandigarh

Click here to View Answer
Answer c) Jaipur. The main aim of the Techno Hub is to strengthen the startup ecosystem in Rajasthan. The incubator will provide end-to-end support to startups, ranging from infrastructure, technology, angel funding, access to venture capitalists, mentorship, exposure to national and international organizations and experts.

7. NETA app to________.
a) Rate MPs and MLAs
b) Transfering funds
c) Casting the vote
d) Selection purpose of MPs and MLAs

Click here to View Answer
Answer a) Rate MPs and MLAs. NETA National Electoral Transformation (NETA) Leaders Report Card App, the brainchild of 27-year-old entrepreneur Pratham Mittal is a platform where voters can review and rate their elected representatives and hold them accountable as well.

8. Third Indian Ocean Conference held in __________.
a) Hoi An
b) Da Nang
c) Haiphong
d) Hanoi

Click here to View Answer
Answer d) Hanoi. With successive two years in its bag, the third edition of Indian Ocean Conference is set to begin on August 27 at Hanoi, the capital of Vietnam.

9. BNHS in this ‘B’ represents_________.
a) Bombay
b) Board
c) Bio
d) Bi

Click here to View Answer
Answer a) Bombay. The Bombay Natural History Society (BNHS), one of India’s premier avian research institutes, will start operating its regional centre on the campus of Wetland Research and Training Centre near Chilika Lake.

Leave a Comment