Current Affairs Quiz – August 26 2019

Current Affairs Quiz – August 26 2019

1. 2019 Indo Pacific Chiefs of Defence Conference to be held in ___________.
a) China
b) Japan
c) Thailand
d) Indonesia

Click here to View Answer
Answer c) Thailand. The 2019 Indo Pacific Chiefs of Defence (CHOD) Conference will be held in Thailand’s capital city Bangkok. In this conference, India will be represented by Chairman Chiefs of Staff Committee (COSC) and Chief of the Air Staff- Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa.

2. Which country has launched world’s first floating nuclear reactor called as Akademik Lomonosov?
a) Japan
b) USA
c) China
d) Russia

Click here to View Answer
Answer d) Russia. Russia launched world’s first floating nuclear reactor called Akademik Lomonosov, sending it on epic journey across the Arctic. It was launched and loaded with nuclear fuel from Arctic port of Murmansk for its 5,000 kilometre voyage to Pevek in northeastern Siberia.

3. Who has been chosen for elite and prestigious Eminent Engineer Award for Year 2019?
a) Hari Babu
b) Prabhakar Singh
c) Ajay Kumar
d) Rishi R

Click here to View Answer
Answer b) Prabhakar Singh. Prabhakar Singh, Director General, Central Public Works Department (CPWD) has been chosen for elite and prestigious Eminent Engineer Award for Year 2019 by Institution of Engineers (India).

4. Which month has announced as Month of Nutrition?
a) June
b) July
c) August
d) September

Click here to View Answer
Answer d) September. Prime Minister Narendra Modi has announced to celebrate September 2019 as a month of nutrition.

5. Centre for avian ecotoxicology inaugurated in ___________.
a) Coimbatore
b) Jaipur
c) Ranji
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer a) Coimbatore. A National Centre for Avian Ecotoxicology was inaugurated at Salim Ali Centre for Ornithlogy and Natural Sciences (SACON).

6. G7 Summit 2019 is held at________.
a) France
b) India
c) Brazil
d) Spain

Click here to View Answer
Answer a) France. Prime Minister Narendra Modi will address sessions on environment, climate, oceans and digital transformation at the G7 Summit in Biarritz, France.

7. Who won British Grand Prix 2019 at Silverstone?
a) Max Veterappan
b) Marc Macquerz
c) Alex Rins
d) Johnny stone

Click here to View Answer
Answer c) Alex Rins. Alex Rins snatched a dramatic victory on the line on his Suzuki to win the British Grand Prix ahead of MotoGP world champion Marc Marquez. Marquez appeared to have held off the younger Spaniard.

8. Who is the CEO of Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL)?
a) Samuel Anderson
b) Kumarasamy M
c) Nalin Singhal
d) Vasudev Reddy

Click here to View Answer
Answer c) Nalin Singhal. State-run Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) on Monday said it has secured two orders worth Rs 2,500 crore from NTPC for setting up of emission control equipment at two of its thermal power plants.

Leave a Comment